Pe 23 decembrie, Ion Iliescu anunta oficial arestarea sotilor Ceausescu. In tot timpul zilei, la Radio Bucuresti, s-au facut apeluri catre armata si cetateni sa vina sa apere cladirile radiolui si ale televiziunii. Mesajul se schimba de la o ora la alta, penduland intre: "cadirea este atacata de arabi" si "armata a reusit sa stabilizeze stuatia". Generalul de securitate Iulian Vlad anunta trecerea fortelor Ministerului de Interne si ale Securitatii de partea demonstrantilor.

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 23 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 23 Decembrie 1989

BUCURESTI - Radio Bucuresti a anuntat ca Nicolae si Elena Ceausescu AU FOST ARESTAtI!. Stirea a fost anuntata de Ion Iliescu, membru al Frontului Salvarii Nationale.

TIMISOARA - In centrul Timisoarei, continua luptele (dintre fortele pro-ceausescu si cele revolutionare). Cea mai mare parte a luptelor se desfasoara in jurul Pietii Operei si a Pietii Traian. Piata Operei, este inconjurata de tancuri si se pot auzi focuri de arma la fiecare citeva minute. Fortele pro-ceausescu, au deschis astazi focul de citeva ori asupra unor civil neinarmati. Au fost deasemeni incendiate citeva ambulante. Spitalul central de chirurgie, unde au fost transportati multi dintre raniti, este aparat de armata. In incinta spitalului sint sechestrati si citiva membri in civil, ai fortelor de securitate, care au fost arestati.

In cursul zilei, au avut loc lupte si la Arad, Cluj si Brasov. Un medic din Timisoara a comunicat corespondentului nostru ca ieri si astazi, au fost ucisi la Cluj 32 de civili. Cifra, nu poate fi insa confirmata. Medicii din Timisoara afirma ca numarul celor masacrati in oras, de fortele de securitate, se cifreaza in total la 4.082.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 23 Decembrie 1989

BUCURESTI - Cetateni ai capitalei, cetateni ai tuturor localitatilor Romaniei, nimeni nu trebuie sa doarma in noaptea aceasta, fiti oricind gata pentru a va organiza in grupuri masive si a da ajutor acolo unde va fi nevoie.

Bandele de teroristi mai incearca inca la adapostul intunericului sa sadeasca panica in diverse zone. Mai avem doar citeva ore pina la ivirea zorilor. Dusmanii vor fi descoperiti si anihilati mult mai usor la lumina zilei. Compatrioti, aceasta este noaptea cea mai lunga, fiti vigilenti si la posturi pentru apararea libertatii cucerite cu atitea jertfe.

Si o veste buna; zona din zona casei radio se afla sub controlul deplin al nostru si al fortelor armate. Putem sa va transmitem in liniste stirile pe care le primim mereu in fiecare clipa aici in studiourile centrale de radio.

BUCURESTI - Iata, in studiourile centrale de radio acum avem un martor ocular, care s-a intors acum citeva clipe din citeva zone ale capitalei. "Vreau sa va comunic urmatoarele lucruri, in special in ceea ce priveste apararea bunurilor noastre nationale. Biblioteca universitara arde si nu este destul o singura masina a pompierilor. Va rugam foarte mult, formatiile de pompieri sa trimita de urgenta inca 2-3 masini pentru a stinge aceasta mare valoare a culturii românesti.

In al doilea rind,vreau sa va spun ca ne-am intilnit cufortele de tancuri sosite de la Oltenita intr-un mars rapid, in sprijinul nostru, deci totul este in ordine, nu faceti panica, va rugam. In drumul spre radio mi-am dat seama ca fortele armatei stapinesc situatia si nu mai au nevoie de sprijinul populatiei. Populatia sa stea in zona, dar nu foarte aproape de radio tocmai pentru a putea sa fie cit mai aproape de evenimente.

BUCURESTI - Cetateni ai capitalei! Dragi compatrioti! Va vorbim de aici din studiourile de radio Bucuresti. Cladirea Radio este atacata cu violenta de trupe de arabi. Caligula noastra, Caligula de la Bucuresti a adus trupe arabe care ataca Românii! Trupe, forte, unitati ale fortelor noastre armate! Veniti de urgenta aici, in strada Nuferilor, pentru a apara cladira radioului! Cetateni ai capitalei! Armata, veniti in zona radioului. Veniti si aparati acest scump si important...legatura cu tara d-voastra. Armata, fiti in continuare cu noi, aparati-ne asa cum ne-ati aparat pâna acum!

BUCURESTI - Situatia s-a imbunatatit. Fortele armate dislocate in perimetrul casei radio controleaza din nou situatia. A fost probabil o furie, o ultima furie a unei bande de teroristi. Sa speram ca vor veni totusi si alte unitati ale fortelor noastre armate. Radioul este cum am spus un puct cheie.

BUCURESTI - In aceste clipe am primit sarcina din partea lui Ion Iliescu,care v-a citit pe posturile noastre de radio si televiziune importantul comunicat al Cons. Frontului Salvarii Nationale, sa transmitem pe toate posturile de radio si televiziune un important comunicat din partea gen. Iulian Vlad, adresat intregii tari, un apel pentru mobilizarea generala a trupelor de securitate pentru a fi puse in slujba celei mai inalte cauze, apararea libertatii intregului popor. Ascultati acum pe gen.Iulian Vlad.

"Stimati concetateni, frati români, Va vorbeste gen.-col.Iulian Vlad, comandantul fortelor de securitate si ale Ministerului de Interne. In aceste momente istorice, ministerul de interne, toate unitatile sale impreuna cu armata româna lupta cot la cot pentru salvarea fiintei noastre nationale a poporului român. Min. de Interne s-a dezis de elementele loiale ale clanului Ceausescu."

BUCURESTI - Cuvantarea rostita la radio-televiziune a lui Ion Iliescu (fragment) - [...] Deasemeni vrem sa va spunem ca teroristii nu sint in uniforme, ei sint civili, de multe ori cauta sa creieze si-au pus si banderole, ca sa fie confundati cu oameni din formatiunile acestea organizate cetatenesti si sa creeze confuzie. Impusca din orice pozitie, de aceea este important ca cetatenii din formatiunile noastre individual inarmati sa nu actioneze incit pot sa fie confundati cu teroristi, si sa cada victime confruntarilor cu unitatile militare

Sa fie o unitate de actiune,sa nu creiem panica, confuzie si victime in plus. La comandamentul militar am stabilit citeva masuri imediate in vederea actiunii in aceasta noapte, miine dimineata, in orele imediat urmatoare, pentru a mari eficienta impotriva bandelor de teroristi. In calitate de ministru al apararii nationale a fost numit generalul colonel Militaru Nicolae, care este ajutat de cei doi prim adjuncti Guse seful marelui stat major si gen. Stanculescu.

In fine tovarasi, vrem sa va informam ca Nicolae si Elena Ceausescu au fost arestati si se afla sub paza militara. Sint deasemeni arestati Ilie si Nicu Ceausescu si alte slugi ale clanului Ceausescu: Dinca, Postelnicu, Bobu si alti citiva. Va veni momentul judecatii drepte, severe a poporului, a celor care s-au facut vinovati de aceasta tragedie nationala. Speram insa, ca prin actiunea conjugata unita a fortelor populare sa lichidam si aceste ultime zvircoliri ale hidrei inveninate a clanului Ceausescu. [...]

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

Proiect realizat in cooperare cu: