Inspecția judiciară face un control la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 16-20 aprilie, potrivit Agerpres. Controlul vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe decizia sa privind revocarea șefei Direcției Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

UPDATE: Ancheta a fost demarată ca urmare a sesizării secției de procurori a CSM în octombrie anul trecut și vizează cauze mai vechi, legate de dosarele instrumentate de Mihaela Iorga și Doru Țuluș, se arată într-un comunicat de presă al CSM. Echipa Inspecției Judiciare este formată din trei inspectori care trebuie să transmită raportul de control către Consilul Superior al Magsitraturii până la data de 25 mai.

Din controlul precedent:

Monitorizarea cauzelor şi implicarea procurorilor cu funcţii de conducere şi cu funcţii de execuţie în soluţionarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, urmând a se dispune următoarele măsuri:

* emiterea planului de anchetă, în special în cauzele complexe, în conformitate cu prevederile art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;

* în cazurile în care se dispune delegarea ofiţerilor de poliţie pentru efectuarea actelor de urmărire penală, acestea vor fi indicate în ordonanţă în mod concret, urmând a se stabili şi termen pentru efectuarea acestora; exercitarea corespunzătoare de către procuror a controlului privind respectarea termenelor stabilite în dosarele în care s-a dispus delegarea;

* verificarea eficientă, prin controlul operativ curent, exercitat de către procurorul şef secţie şi adjunctul acestuia, a modului în care procurorii cu funcţii de execuţie duc la îndeplinire cele propuse mai sus, precum şi criteriile acestora de prioritizare a activităţilor desfăşurate;

* verificarea măsurilor luate de procurori în vederea soluţionării cu prioritate a cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări.

* cauzele repartizate spre soluţionare procurorilor Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga

Din controlul precedent:

Din cauza refuzului constant de a fi prezentate, spre verificare, dosarele repartizate spre soluţionare procurorului DNA Mihaela Moraru Iorga, revocat din funcţie, nu s-a putut efectua controlul ritmicităţii administrării probelor în aceste cauze.

În ceea ce priveşte dosarele repartizate spre soluţionare procurorului Doru Florin Ţuluş, şi acesta revocat din funcţie, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fişe transmise inspectorilor judiciari, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial.

* comunicări procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în privinţa respectării prevederilor art. 145 CPP