Nu poti fi si primar, si sef de regie. La fel, nu poti ocupa scaunul de subprefect si in acelasi timp sa fii director la o companie importanta din oras. La Iasi, cei care aveau functii „duble" au optat. Adica au ales cariera politica. Ce i-a indemnat sa faca acest lucru ramine un mister. Cu totii spun ca le place politica sau administratia.

Nu comentam o astfel de atitudine, ci va invitam pe dumneavoastra sa-i judecati. „Jurnalul de Est" le-a contactat pe rind pe fiecare dintre cele trei personalitati (Gheorghe Nichita, Florin Ungureanu si Constantin Adascalitei) si a incercat sa afle de ce au preferat o functie in administratie vechiului loc de munca unde erau cu mult mai bine platiti.

Explicatiile sint variate, insa adevarul gol-golut se afla numai dincolo de masca omului puternic care conduce o comunitate si face o declaratie publica.

Primarul: „Incerc sa-mi pun amprenta asupra comunitatii"

Gheorghe Nichita, primarul Iasului. Inainte a fost director la Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal. Pentru a ajunge primar, Nichita a renuntat la functia de director pentru cea de viceprimar, iar ulterior iesenii i-au dat votul de incredere. Desi in aparenta este un progres, in realitate functia de manager al RAJAC este cu mult mai bine platita decit cea de primar.

„Nu stiu exact ce salariu am, dar cu aproximatie in fiecare luna ridic in mina cam 24 de milioane de lei", ne-a declarat Gheorghe Nichita. In schimb, Ion Toma, actualul sef al RAJAC, are un salariu de 35 de milioane de lei.

Daca luam in calcul si prima anuala de 12 salarii acordata pentru realizarea indicilor de performanta, media venitului lunar al directorului de la RAJAC este de circa 70 de milioane de lei. Concret, Nichita primeste de trei ori mai putin ca primar decit seful Regiei de Apa si Canal. „Banul nu inseamna totul in viata. Ca director am facut tot ce am putut face pentru regie.

La Primarie sint mult mai multe neajunsuri pe care imi doresc sa le repar. Vreau sa-mi pun pecetea asupra vietii oamenilor", a argumentat Gheorghe Nichita. El a adaugat ca face parte dintr-un partid care construieste si ca in timp va demonstra ca a meritat votul iesenilor. „Dumnezeu mi-a harazit sa ajung primar cind deja aveam tot ce am nevoie.

Repet, pentru mine banii nu inseamna totul", a subliniat acesta. Pe de alta parte, ne-a destainuit ca functia ii ofera si neajunsuri, cum ar fi acela ca nu poate petrece cit timp vrea in sinul familiei. In linii mari, pentru Gheorghe Nichita mirajul il constituie posibilitatea de a face ceva pentru semeni.

Subprefectul Ungureanu, de la 1.500 de euro, la mai putin de jumatate

Ca subprefect, Florin Ungureanu este reprezentantul Guvernului in teritoriu si se bucura de o influenta deosebita, avind sub papuc directorii institutiilor deconcentrate si descentralizate. Inainte de a deveni inalt functionar public, Florin Ungureanu a fost directorul general al grupului de firme Conex. „Ca subprefect am un salariu in mina de 23 de milioane de lei.

Nu pot sa va spun cit aveam inainte, deoarece as periclita negocierile patronatului cu noul director general. In orice caz, aveam un salariu mult mai mare", s-a aratat secretos Florin Ungureanu. Potrivit unor surse neoficiale, cu tot cu avantajele functiei de director general, vechea leafa a subprefectului sarea lejer de 1.500 de euro.

Cum si-a motivat Ungureanu optiunea de a renunta la un salariu substantial pentru unul cu mult mai subtire? Simplu: „Premisele unei cariere de inalt functionar public imi asigura satisfactie. Faptul ca sint subprefect este doar o etapa in cariera mea. Mai tirziu voi sustine examenul pentru a deveni prefect.

Pentru a exercita acest rol ai nevoie de reactie manageriala rapida, iar eu consider ca o am", ne-a spus Florin Ungureanu, sigur pe el. In schimb, acesta regreta linistea de dinainte de a deveni persoana publica, cind putea sa intre fara probleme intr-o alimentara.

Viceprimarul Adascalitei spune ca simte o chemare pentru politica

Constantin Adascalitei, viceprimar al Iasului, a renuntat, la rindul sau, la venituri mult mai mari pentru a ocupa pozitia din prezent.

Inainte a condus firma de paza si protectie IGS – SA, societate care, de altfel, a fost rasfatata de Constantin Simirad, fostul primar al Iasului, cu un contract de peste 1 milion de dolari (in 2000, la initiativa lui Simirad, gardienii publici care pazeau pietele si alte obiective de paza ale Primariei au fost inlocuiti cu agenti IGS).

Ca viceprimar are in subordine mai multe subunitati patronate de Consiliul Local, fiind cel care s-a ocupat de repartizarea spatiilor pentru ONG-uri si caruia ii este subordonat Biroul de achizitii publice din cadrul Primariei. „Am o leafa de 20 de milioane de lei. Inainte aveam un salariu asemanator, dar veniturile erau cu mult mai mari", a recunoscut acesta.

El sustine ca a intrat in politica pentru ca are vocatie. „Ca si in sport, simt o chemare pentru politica. Am construit o firma care s-a dovedit a fi profitabila, acum am renuntat la ea si ma multumesc cu ce incasez de pe dividende. Am pus bazele unui club de karate, am crescut sportivi de performanta. Am facut performanta in afaceri si in sport, de aceea cred ca pot face si in politica.

Sint o persoana energica si pentru mine nu primeaza banii", a punctat Constantin Adascalitei.