In urma cazului sesizat de GAZETA in data de 25 iulie 2005, Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, a luat prompt atitudine impotriva politistului cu aere de golan, adjunctul sefului de post din Girisu de Cris.

Seful IPJ a urmarit personal anchetarea agentului scandalagiu care a uitat ca poarta haina statului si a provocat un scandal de pomina pe lacul de pescuit sportiv de la Cefa. Comisarul Liviu Popa a dispus sanctionarea disciplinara a lui Sergiu Zubascu, care a luat masina de serviciu pentru o plimbare cu prietenii si familia.

Ajutorul sefului de post din Giris a calcat pe bec. Pe langa faptul ca a folosit, intr-o altercatie, pe care el a provocat-o cu paznicii pescariei, un limbaj trivial, demn de betivanii de cartier, acesta a fost vazut urcand la volan dupa ce consumase bauturi alcoolice.

Scandalul

Zubascu a fost pedepsit pentru scandalul pe care l-a iscat in pescaria Cefa, in 17 iulie 2005, cand, suparat nevoie mare pe paznicul si un alt angajat al administratorului lacurilor, a inceput sa-i bage si sa-i scoata din origini.

Folosind apelative jignitoare la adresa celor doi, agentul de politie Zubascu a incercat sa-si impuna autoritatea, in stil militienesc.

Scandalul s-a iscat in momentul in care, Ioan Moga, paznic la pescarie, a venit sa ceara taxa pe care toata lumea trebuie sa o achite pentru spatiul pus la dispozitie de baza de agrement respectiva. La auzul ciudatei cereri, politistul s-a suparat foc si a cerut actele de proprietate a terenului.

Nimeni nu a inteles ce legatura are pescuitul cu actele de proprietate a terenului respectiv.

Vazand ca nu biruieste cu scandalagiul, Moga l-a cheamat pe Gheorghe Pop, seful Biroului Aprovizionare, Desfacere si Transport al Pro Acva Cefa SA, care , la randul lui, a incercat sa-i explice ca se afla pe o prorpietate privata, pe care accesul se face contra cost, si, ca atare, trebuie sa se supuna acelorasi reguli ca si ceilalti.

Atunci cand Zubascu si-a dat seama ca haina pe care, de obicei, o imbraca nu are nici un fel de autoritate, s-a dezlantuit intr-o serie de injuraturi si apelative la adresa celor doi.

Amendat si „descalificat”

Seful IPJ Bihor a fost foarte transant vizavi de cazul descoperit de GAZETA. Dupa ce i-a fost adusa la cunostinta situatia, comisarul Liviu Popa s-a declarat hotarat sa urmeze regulamentul de ordine interioara si sa-l aplice cum cere legea. Fara menajamente. Asta a si facut.

Cu toate ca Popa considera ca, pentru aceasta fapta, Zubascu merita dat afara din Politie, nu a facut-o. „Normele legislative prevad sanctionarea disciplinara a acestuia”, spune Popa.

„In baza acestor norme, s-a dispus sanctionarea politistului scandalagiu cu 10% din salariu, pentru o perioada de trei luni. Totodata, aceasta masura disciplinara are si consecinte pe termen lung, avand de suferit si calificativul acordat anual politistilor pentru activitate.

O data cu reducerea calificativului, Zubascu isi va pierde cu siguranta salariul anual de merit, care se ridica la 15% din valoarea salariului lunar.

Pe langa acestea, pentru ca a «imprumutat» masina Politiei si a folosit-o in scopuri personale, acesta va trebui sa achite contravaloarea benzinei si a uzurii masinii, adica 94 RON (940.000 lei vechi).

Cercetarea prealabila efectuata de un grup de ofiteri ai IPJ Bihor nu a putut confirma si faptul ca Zubascu a condus masina dupa ce consumase alcool”, a mai spus Popa.

Pedeapsa prea moale

Cazul agentului din Giris a ramas in atentia conducerii inspectoratului care va monitoriza atent derularea intregii activitati a postului de Politie din Girisu de Cris.

Seful IPJ Bihor este, dupa cum a declarat-o inca de la numirea sa in locul fostului chestor Chereji, decis sa scape institutia de toate elementele care nu au de-a face cu statutul de politist si a caror apucaturi nu fac decat sa arunce o pata pe obrazul intregului colectiv de cadre.

Legea numarul 360/2002, referitoare la statutul politistului, stipuleaza ca politistul este dator sa dovedeasca respect fata de orice persoana, sa fie disciplinat si sa dovedeasca probitate morala si profesionala in intreaga activitate. Zubascu a incalcat toate aceste norme deontologice.

Acesta este motivul sanctionarii sale. Comisarul Liviu Popa sustine ca „tinuta deontologica a unui politist trebuie sa fie impecabila.

Voi cere luarea de masuri drastice impotriva politistilor care vor calca stramb, incalcand normele morale la care ar trebui sa vegheze.” In opinia lui Popa, abaterile disciplinare sunt cauzate, intr-o oarecare masura, si de conditiile grele de munca.

Intr-adevar, nu e usor sa-ti bati capul, zi de zi, cu tot felul de indivizi sub-cerebrali care cauta nod in papura oricui. Totusi, acesta nu este un motiv care sa scuze comportamentul unor politisti care, inca, traiesc intr-o perioada demult apusa.

Popa este de parere ca, in maxim un an, comportamentul agentilor de politie va suferi o reala schimbare in bine.

Pop vrea razbunare

Gheorghe Pop, administratorul pescariei, nu s-a lasat intimidat de faptul ca are de-a face cu un individ angajat sa apere legea. Ba chiar a fost intaratat de faptul ca un slujbas platit din buzunarul public. Pop a inaintat o plangere oficiala la Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor. Si spune ca nu se va opri aici.

„Il voi da in judecata. Am martori, inclusiv persoane straine de anturajul meu, dar care au fost de fata cand m-a insultat”, spune Pop. Pentru injuriile care i s-au adus, Gheorghe Pop este dispus sa mearga pana in panzele albe. „M-a facut sugaci si de foarte multe ori a pronuntat cuvintele sa-i sug…” spune Pop.

In opinia acestuia, si nu numai, acest gen de atitudini este impardonabil, mai ales cand vine de la un individ care se crede un soi de serif care nu-si realizeaza locul in societate.

„Voi cere luarea de masuri drastice impotriva politistilor care vor calca stramb, incalcand normele morale la care ar trebui sa vegheze!”, comisar Liviu Popa, seful IPJ Bihor