Controlorii societatii Transloc SA, din Targu Jiu, au mai acuzat conducerea unitatii de incalcarea prevederilor Codului muncii. Cei 17 angajati au sesizat conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Gorj, solicitand verificarea deciziilor luate de directorul societatii.

Oamenii acuza faptul ca mai-marii unitatii nu le asigura protectie pe mijloacele de transport in care efectueaza controale, fiind expusi riscului de a fi agresati. De asemenea, acestia considera ilegala o dispozitie interna, prin care li s-a impus sa realizeze un "plan de amenzi", indiferent daca gasesc sau nu persoane pe care sa le sanctioneze.

"Trebuie sa aplicam amenzi de cate un milion de lei. In cazul in care nu realizam acest plan, ni se opreste din salariu, desi realizam numarul de ore, iar acest plan nu figureaza in contractele noastre de munca", a spus unul dintre controlorii nemultumiti.

In replica, directorul societatii, Vasile Cailean, a afirmat ca amenzile reprezinta un profit pentru unitate si este obligatoriu sa fie realizat. "Nu este nici un plan de amenzi. Eu nu le impun plan de amenzi. Este plan de venituri.

Daca omul plateste biletul, atunci nu mai am nevoie de controlori. Au, ca plan de venituri, daca-si fac datoria, un contravenient pe zi", a declarat directorul cu nonsalanta.

Cailean nu este de acord nici cu solicitarea angajatilor de a le fi asigurata o protectie, considerand ca, daca ar contracta serviciile unei alte unitati specializate in ordine si paza, ar creste nejustificat cheltuielile. "Ii trebuie bodyguard? Atunci nu mai angajez controlori. Angajez bodyguarzi", a mai adaugat directorul.

Conducerea societatii crede ca angajatii sunt carcotasi

O alta problema ridicata de controlori este legata de impunerea unor statii in care acestia pot sa coboare, pentru a-si satisface necesitatile. Printr-o decizie data in luna august a acestui an, conducerea unitatii a hotarat ca aceia care efectueaza controlul sa coboare din troleibuze numai in doua statii.

Salariatii spun ca le este interzis sa se dea jos in alta parte, chiar daca exista in apropiere o toaleta publica. "Nu avem voie sa mergem la toaleta decat in statiile de la gara si CPL. Nu avem voie sa ajungem in 9 Mai sau in alta statie, unde exista toaleta cu acces gratuit", a afirmat unul dintre salariati.

Acestia au solicitat inspectorilor ITM sa verifice legalitatea deciziilor si dispozitiilor date de conducerea societatii si sa ia masurile care se impun. Conducerea societatii sustine insa ca masurile impuse sunt legale si ii considera pe cei 17 angajati "carcotasi".

Dilema economica a directorului: «Sa ii sterg la fund sau sa le iau pampersi?»

"E problema lor! Ce am facut noi e conform legii si regulamentului de ordine interioara. Nu le convine, sa se duca in alta parte! Da’ ei vin la serviciu sa munceasca, nu sa-si faca necesitatile! Mai trebuie, cumva, sa-i sterg eu si la fund, sa le iau si hartie igienica? Cum credeti ca ar fi corect?

Sa stea, sa-si faca necesitatile si eu sa-i platesc, nu? Sa stea, din opt ore, sapte ore in wc, sau cum? Le-am creat un mod de lucru si un program, care nu le convine, pentru ca pot sa-i controlez oricand. Asta nu le convine. Sa stea acasa, daca se tem! Sau sa-si cumpere pampers!", a declarat directorul Vasile Cailean.