Proiectul de lege privind drepturile minoritatilor nationale promovat de Guvernul Romaniei a nascut o serie de controverse aprinse in Parlamentul Romaniei si in societatea civila. Contestatarii acestui proiect acuza unele capcane care ar exista intre capitolele, articolele si paragrafele acestei legi, considerandu-l un prim pas spre autonomie teritoriala.

Deputatul Dragos Ujeniuc (DA PNL-PD) a lecturat proiectul de lege atent sa vada daca exista capcane, cum pot fi ele evitate si cat de justificata este ingrijorarea afisata de colegii sai de Parlament.

"Este exagerata afirmatia ca proiectul ar produce un cutremur in Coalitie. Senatorii care au votat impotriva proiectului de lege s-au pronuntat asupra unei eventuale autonomii teritoriale pe criterii etnice, dar eu nu sustin aceasta teza. Proiectul de lege este si un bun prilej de cumpatare si evitare a unor eventuale efecte ce ar zgudui societatea romaneasca.

Sunt convins ca in acest proiect inaintat spre dezbatere si aprobare Parlamentului de catre Guvernul Romaniei nu sunt elemente care sa ingrijoreze partidele politice si nici aspecte care sa puna in pericol integritatea teritoriala a Romaniei. Voi examina cu maximum de interes textul propus si sper ca reprezentantii UDMR sa inteleaga faptul ca e nevoie de echilibru.

Prin viitoarea lege privind drepturile minoritatilor nationale ne aliniem standardelor europene. Expunerea de motive a Guvernului Romaniei este lamuritoare si vine in sprijinul combaterii discriminarilor, a sovinismului, atisemitismului etc. Vechea lege data din anul 1954 si era deja depasita de noile realitati din Romania si din Europa.", a spus Dragos Ujeniuc.