Firma "Selina" SRL din Bihor, apartinand controversatului om de afaceri Beniamin Rus, face obiectul unei noi controverse in ceea ce priveste modul in care deruleaza un contract cu o institutie publica din Alba. De aceasta data autoritatea care se plange de modul in care sunt efectuate lucrarile de catre angajatii societatii este Consiliul Local Sebes.

Curtea de Apel Alba Iulia judeca, in prezent, un dosar cu miza de peste 3 miliarde lei, care are ca obiect rezilierea contractului de executie a unor lucrari, incheiat in luna martie a anului 2004 intre cele doua parti.

La prima instanta, respectiv Tribunalul, Consiliul Local Sebes a obtinut rezilierea actului incheiat cu SC "Selina" SRL si obligarea acesteia la plata sumei de 49.935 RON reprezentand daune interese si 7.075 RON - cheltuieli de judecata.

CL a incheiat, la 22 martie 2004, cu "Selina" SRL un contract pentru reamenajarea exterioara a cartierului Aleea Parc.

Noua luni mai tarziu, in luna decembrie a anului 2004, alesii locali au inaintat la Tribunalul Bihor o actiune civila, prin care solicitau rezilierea contractului, obligarea firmei din Bihor la plata sumei de 3 miliarde lei cu titlu de daune interese si la cheltuielile de judecata ocazionate de proces.

Actiunea era motivata pe nerespectarea de catre firma de constructii a graficului de executie pe anul 2004. Mai precis, din lucrarile angajate au fost executate in totalitate doar spargerea dalelor din beton, terasamente si balastari.

Inspectorii trimisi la fata locului au constatat ca in privinta bordurilor, stadiul de executie este de 30 la suta, pentru balastul stabilizat procentul de executie se ridica la 80 la suta, iar in privinta trotuarelor si a asfaltarilor nu s-a efectuat nimic.

Mai mult, aceleasi constatari din teren au relevat ca nu s-au respectat instructiunile din proiect, nu s-au prezentat buletine de analiza de laborator pentru materialele folosite, s-au distrus rame si camine de canalizare, s-a bulversat accesul locatarilor la imobilele din zona.

Prin intampinarea depusa la dosar, reprezentantii firmei de constructii (care, potrivit actelor de la dosar, au cedat lucrari in subantrepriza pentru firme din Alba) au aratat ca cererea Consiliului Local Sebes este prematur introdusa, deoarece nu s-a respectat procedura concilierii.

Pe de alta parte, s-a mentionat ca cererea este si netemeinica, cerandu-se un termen pentru executarea obligatiilor contractuale. Dupa cateva termene la Tribunalul Bihor, dosarul a fost trimis la instanta similara din Alba, in urma unei cereri de declinare a competentei formulate de catre reprezentantii Consiliului Local Sebes la 24 mai 2005.

La Tribunalul Alba, cauza a continuat sa se judece pana la 30 no-iembrie 2005, cand judecatorul a dispus rezilierea contractului incheiat intre cele doua parti, obligarea firmei din Oradea la plata sumei de 49.935 RON si a cheltuielilor de judecata catre CL, motivand ca nu se justifica acordarea sumei de 3 miliarde lei vechi despagubiri.

La baza acestei reduceri de suma a stat faptul ca executivul local platea lucrarile conform graficului de executie si deci nu se putea cere restituirea unei sume neplatite.

Ambele parti implicate au atacat hotararea Tribunalului Alba cu apel, motivarea SC "Selina" SRL bazandu-se pe aceleasi exceptii invocate si in fata instantei de fond, iar membrii CL Sebes erau nemultumiti de reducerea sumei solicitate (nu s-a inclus si castigul pe care l-ar fi realizat daca firma executa la timp lucrarile).

Procesul a ajuns, intre timp, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde SC "Selina" SRL a formulat o cerere de stramutare a cauzei de pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, pe motiv de banuiala legitima.

Omul de afaceri Beniamin Rus a obtinut in judetul Alba, in perioada guvernarii PSD, contracte foarte mari, platite din bani publici.