Dracula Park a intrat in vizorul DNA. Itele proiectului care ar fi pus Sighisoara pe harta turismului european sunt mult mai incurcate decat par la prima vedere. Studii de fezabilitate contradictorii, inducerea in eroare a investitorilor, afaceri imobiliare oneroase: acestea sunt capetele de acuzare pentru care vor trebui sa raspunda cei cercetati.

Dar si pentru inselarea asteptarilor sighisorenilor, care au sperat ca Dracula le va aduce bunastare economica, insa au ramas cu ochii in soare. Adrian Nastase si Dan Matei Agathon sunt doar doua personaje acuzate de inselaciune

Ideea unui parc tematic la Sighisoara a fost lansata in vara anului 2001 de catre ministrul Turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon.

Ceea ce parea un proiect de anvergura, care urma sa aduca castiguri masive pentru zona Sighisoarei, atat prin nivelul investitiei preconizate – 31,5 milioane de dolari – cat si prin miile de locuri de munca generate, a murit insa chiar inainte de a se naste, lasand in urma o serie de intrebari carora incearca acum DNA sa le dea de capat.

Opozitia societatii civile

Dracula Park a nascut controverse inca din primul moment, adversari fiindu-i inca de la inceput Liga Pro Europa, Fundatia Mihai Eminescu,

Greenpeace, Biserica Evanghelica, precum si o intreaga suita de ONG-uri locale.

Printre argumentele ridicate impotriva proiectului s-au regasit cele religioase, de tipul "Dracula Land este un grav pacat in fata lui Dumnezeu, iar toti cei ce se implica vor da socoteala la Judecata de Apoi", culturale – un oras inclus in patrimoniul UNESCO trebuie sa se orienteze pe turismul cultural, nu catre specularea unui mit macabru –, istorice – legarea mitului Dracula de Vlad Tepes, care s-ar fi nascut la Sighisoara, este problematica – sau nationaliste – "Legarea mitului Dracula de istoria Tarilor Romane este de natura sa afecteze credibilitatea si demnitatea istoriei nationale".

Studii peste studii

"Dracula Park", mai exact "Dracula Land", pentru ca varianta "park"-ului a fost adoptata dupa ce un tanar a inregistrat la OSIM denumirea pe care deja Agathon o lansase pe piata, a aparut ca un proiect al ministrului Turismului, iar studiul de prefezabilitate a fost realizat de Institutul de Cercetari in Turism, din subordinea ministerului.

In 2001, convins de viabilitatea proiectului, Agathon angajeaza societatea americana Blazer pentru intocmirea studiului de fezabilitate, ale carui rezultate sunt mai mult decat incurajatoare: peste un milion de vizitatori anual, cu incasari anuale previzionate la 25 de milioane de dolari.

Pe baza acestor date, a fost intocmit proiectul, fiind infiintata si societatea Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara, care trebuia sa asigure 12,1 milioane de dolari din investitia totala de 31,5 milioane.

Pe langa fond, la finantare urmau sa participe Consiliul Local Sighisoara, Consiliul Judetean Mures, precum si mai multe ministere, intre care si Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, condus de sighisoreanul Miron Mitrea.

Oferta publica de actiuni Dracula Park, finalizata in 20 ianuarie 2003, a fost un real succes, aducand Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara nu mai putin de 107,3 miliarde de lei, primii investitori fiind chiar premierul Adrian Nastase si ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, care au cumparat actiuni in valoare de 102, respectiv 15,3 milioane lei.

Printre investitorii importanti ai Fondului s-au numarat, de asemenea, companii importante, precum Coca-Cola si Brau Union, care au anuntat investitii de cateva sute de mii de dolari pentru obtinerea exclusivitatii de distributie a bauturilor in viitorul parc.

Cu toate acestea, proiectul s-a poticnit in 2003, cand au fost facute publice rezultatele unui al doilea studiu de fezabilitate, intocmit de Pricewaterhouse Cooper, care a stabilit ca Snagovul ar fi o locatie mai buna pentru parc.

Din acest moment, lucrurile se precipita si, data fiind si interventia presedintelui Iliescu, alaturi de Fundatia Mihai Eminescu Trust, in campania de stopare a construirii parcului, proiectul se impotmoleste, iar Guvernul decide mutarea parcului la Snagov.

Dupa ce au fost analizate si alte variante de locatii, precum Branul sau Rasnovul.

In afacere intra RA-APPS, care pune la dispozitia Fondului aproape 500 de hectare, iar CA al Fondului decide in vara lui 2003 schimbarea numelui societatii in SC Dracula Park SA si accepta retragerea din afacere a Consiliului Local Sighisoara, proprietarul Platoului Breite, precum si rascumpararea actiunilor in cazul investitorilor care doreau sa se retraga din afacere. La un pret sub cel pe care-l platisera, insa, initial pentru actiuni.

Cine a castigat din Dracula?

Din punct de vedere financiar-economic, proiectul Dracula Park a implicat utilizarea de sume enorme provenind de la bugetul de stat pentru servirea unor interese financiar-economice private, inclusiv ale demnitarilor cu putere de decizie in diferitele etape ale proiectului. Adunate, aceste sume depasesc 100 de miliarde.

Intre cei ale caror nume sunt vehiculate ca avand legatura cu Dracula, atat dintre cei care au avut de castigat de pe urma parcului, cat si dintre cei care s-ar face vinovati de inducerea in eroare a investitorilor, se numara Adrian Nastase, Dan Matei Agathon, Miron Mitrea, dar si primarul Sighisoarei, Dorin Danesan, sau consilierul local liberal Adrian Gherca.

Acuzatiile

Cazul Dracula Park a fost redeschis recent, desi sesizarile cu privire la neregulile din jurul acestui proiect dateaza din fosta legislatura. Principalii incriminati ca ar fi avut de castigat sunt fostul premier Adrian Nastase, acuzat in prezent si in mai multe dosare de coruptie, respectiv ex-ministrul Turismului, Dan Matei Agathon.

Asupra lui Dan Matei Agathon si Adrian Nastase, fondatori ai societatii comerciale Fondul pentru Dezvoltarea Turistica Sighisoara (FDTS), exista suspiciunea ca ar fi savarsit fapte penale incriminatoare, cum ar fi infractiunea de inselaciune si infractiuni legate de incalcarea Legii societatilor comerciale.

Danesan a avut actiuni

"Am avut si eu, e adevarat, niste actiuni – nu mult, doar vreo trei milioane de lei –, pe care le-am vandut cand inca s-a putut. In prezent, Primaria nu mai are nimic de a face cu Dracula Park, de cand proiectul a fost mutat la Snagov.

Nu stiu ca numele meu sa apara in dosar, insa daca voi fi chemat ca martor o sa merg", Dorin Danesan, primar Sighisoara