Presedintele PD, Emil Boc, a incercat sa elimine suspiciunile conform carora democratii ar dori sa sustina alaturi de PSD si PRM o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu.

La sedinta Colegiului Director, desfasurat la finele saptamanii trecute, presedintele PD a negat un asemenea scenariu, dar a adaugat ca spera ca actiunile liberalilor pe viitor sa nu provoace o schimbare de atitudine, lasand o portita deschisa in eventualitatea unor schimbari de plan.

Desi Boc a facut aceste precizari, discutiile din cadrul sedintei Colegiului Director nu s-au axat pe relatia deteriorata dintre PNL si PD.

Ministrii democrati prezenti pentru prezentarea raportului s-au intrecut in prezentarea rezultatelor pozitive, fara a preciza insa punctele la care Romania este inca restanta in ochii Uniunii Europene.

Modul in care s-au realizat reformele in cadrul celor patru ministere cu rol esential in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a fost principalul subiect discutat in Colegiul Director al Partidului Democrat intrunit la sfarsitul saptamanii trecute la Palatul Parlamentului.

Emil Boc a cerut ministrilor prezenti sa ofere un raport complet, dar sincer, in ceea ce priveste rezultatele obtinute pana in prezent. ??Partidul Democrat este implicat, cu toate resursele pe care le are, in actul de guvernare pe cele doua prioritati fundamentale& integrarea in Uniunea Europeana si realizarea unei bune guvernari.

Prin buna guvernare intelegand respectarea promisiunilor din campania electorala si aplicarea programului de guvernare??, a sustinut Boc. ??Nu dorim sa facem un raport triumfalist, nu dorim sa prezentam lucrurile in roz, dorim sa prezentam lucrurile exact asa cum sunt. Ministrii care au lucrat sa prezinte exact ce au facut.

La fel de obiectivi sa fim si cu ceea ce trebuie sa facem de acum incolo??, a mai adaugat acesta. Ministrii democrati Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Anca Boagiu si cel al Justitiei, Monica Macovei, au prezentat raportul activitatii ministerelor pe care le conduc de la preluarea mandatului in termeni foarte pozitivi.

Acestia s-au declarat extrem de optimisti in ceea ce priveste posibilitatea aderarii Romaniei la inceputul anului viitor. ??Combaterea crimei organitate a constituit pentru noi un obiectiv si o incercare deosebita.

Asta dupa cele intamplate in SUA, la 11 septembrie, dupa cele intamplate la Madrid, inainte la Moscova, era clar ca, crima organizata, cu restul de infractiuni majore, toate sunt infractiuni conexe terorismului.

Si atunci, am reusit ca printr-o reorganizare a politiei sa facem ca inca din raportul din octombrie sa fie clar, negru pe alb, ca aceasta directie este cea mai eficienta, iar rezultatele au venit de la sine??, a reprezentat declaratia ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

"Interpolul spune ca Romania a realizat prin actiunile Politiei cea mai mare captura de heroina, de cateva ori au crescut capturile de droguri, avem capturi foarte mari in Portul Constanta??, a mai subliniat Blaga. Acesta a adaugat ca principala cerinta a Uniunii Europene, cea de securizare a frontierelor, a fost in mare parte indeplinita.

Si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat doar rezultate pozitive, sustinand ca una din principalele probleme rezolvate a fost ridicarea nivelului de informatizare in cadrul instantelor si parchetelor. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si-a prezentat raportul in fata Colegiului Director in acelasi format pozitiv ca si restul ministrilor democrati.

"Protectia mediului a fost pana nu demult un domeniu neglijat, care influenta negativ aderarea Romaniei la UE. Daca la inceputul anului 2005 erau noua steaguri rosii pe capitolul de mediu, in raportul de monitorizare din luna octombrie a mai ramas un singur steag rosu pentru acest domeniu??, a declarat Sulfina Barbu.

Prin urmare, presedintele PD s-a aratat foarte optimist in privinta sanselor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana. ??Ca o concluzie, Romania si-a indeplinit obligatia din clauza de salvgardare. Dupa parerea noastra, nu exista nici un temei pentru ca Romania sa nu intre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Suntem, din acest punct de vedere, optimisti si asteptam raportul Parlamentului European din 16 mai, dupa care raportul de la mijlocul lunii iunie sau analiza din Consiliul European, sa confirme aceste lucruri??, a sustinut Boc.