Marti, 23 mai 2006, la Muzeul National al Unirii a avut loc o manifestare cum nu s-a vazut de mult timp in Alba Iulia (si nu cred ca se va mai vedea prea curand). Este vorba despre vernisajul expozitiei grupului "Prolog", compus din Alexandru Antonescu, Constantin Flondor, Paul Gherasim, George Mircea, Horea Pastina si Mihai Sarbulescu.

Sala pusa la dispozitie de directorul muzeului, Gabriel Rustoiu, s-a dovedit neincapatoare pentru toti cei ce au dorit sa fie prezenti la acest exceptional demers cultural si artistic: medici, avocati, artisti, profesori, studenti etc. Cuvantul de deschidere a vernisajului a apartinut IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a venit insotit de un mare grup de preoti si calugari ortodocsi.

"Omul nu se hraneste doar cu paine, a aratat, pilduitor, IPS Andrei, ci si cu cele spirituale, carora le apartin si creatiile artistilor de fata. Sa le dea Dumneazeu sanatate pentru a sluji mai departe arta si spiritualitatea romaneasca, iar noi binecuvantam lucrarea lor..."

A urmat, pentru a prezenta expozitia, binecunoscutul eseist si critic literar Dan Haulica: "In concertul artelor romanesti «Prologul» reprezinta un vas transparent in care se poate ghici idealul de indumnezeire, un grup pe care Andrei Plesu l-a definit ca solidar intru modestie..."

Nu intram in amanunte pentru a descrie expozitia, deoarece cuvintele sunt sarace fata de un astfel de act cultural. Va recomandam, insa, sa vizitati sala de la Muzeul Unirii care gazduieste lucrarile celor sase artisti. Simtiti, bucurati-va si... inaltati-va spiritual.

Sau respirati, pur si simplu, precum, recomanda decanul de varsta al grupului, Paul Gherasim: "Frumusetea, precum aerul, se respira".