Saga chiriasilor de la Caminul Santierului Naval Militar Mangalia este departe de a se fi sfarsit. Apartamentele si garsonierele imobilului vor fi vandute in doua reprize - catre angajatii unitatii chiar in cursul zilei de astazi, iar catre chiriasi pe 20 noiembrie, prin licitatie cu strigare.

De fiecare parte, si de cea a chiriasilor „externi“ si de cea a angajatilor Santierului Naval Mangalia, exista foarte multi nemultumiti. Este vorba in primul rand despre pretul de pornire al licitatiei - 9.600 de euro - dar si de procesul de licitare propriu-zis.

Daca angajatilor santierului le-a fost oferita sansa de a-si cumpara apartamentele sau garsonierele in mod direct (pretul fiind tot de circa 10.000 de euro), nu acelasi lucru se poate spune in cazul chiriasilor.

Cea mai mare parte a acestora nu mai au contracte de inchiriere de ceva timp, desi platesc, lunar, atat chiria catre „stapanul“ imobilului, Santierul Naval Mangalia, sume cuprinse intre 1,7 milioane de lei vechi si 4,6 milioane de lei vechi.

Cei mai multi dintre locatarii Caminului CMZ au locuit in aceste spatii, in conditii mai mult decat improprii, achitand lunar chirii piperate chiar si pentru un buzunar al unui angajat cu castiguri medii, in speranta ca, intr-o buna zi, cladirea va fi vanduta chiriasilor, dar pe preturi ceva mai rezonabile.

Din pacate, aproape toti chiriasii sunt de parere ca le va fi foarte greu, daca nu imposibil sa participe la licitatie: „Pe de o parte suma ni se pare extraordinar de mare, pentru o biata garsoniera in care curge apa de pe peretii inghetati, in care mucegaiul ne-a mancat plamanii si ne-a imbolnavit copiii de astm.

Pur si simplu, de la ploile care au cazut in ultimele zile, ne picura si in case, plafonul a cazut la etajul al III-lea....“, ne-a declarat una dintre chiriasele „externe“, care nu mai lucreaza in Santierul Naval.

„Am primit acum cateva zile instiintare ca, pe data de 20 noiembrie, restul apartamentelor, in care stam noi, chiriasii care nu mai muncim in santier, vor fi scoase la licitatie. Nu stiu cum o sa ne permitem sa cumparam la acest pret apartamentul, mai ales ca, in cele mai multe cazuri, este vorba despre familii unde numai un sot munceste si unde exista cel putin unul sau doi copii minori.

Mai sunt si batrani care abia traiesc dintr-o pensie; chiar nu stiu ce vor face acestia, mai ales in cazul in care vor exista si contraofertenti, care ar putea ridica pretul cu cateva sute de euro, facandu-ne imposibila cumpararea locuintelor“.

O garsoniera mucegaita si cu tavanul imbibat cu apa - 10.000 de euro pret de pornire

110 familii traiesc in CMZ-ul Santierului Naval Mangalia de ani de zile. Mai putin de 10 dintre acestea au un membru angajat al santierului si, deci, vor putea sa isi cumpere in mod direct locuinta.

Ceilalti vor trebui ca, incepand de astazi, sa isi cumpere caietul de sarcini pentru licitatie - 50 de lei - iar apoi sa participe efectiv la procesul de licitare, care va avea loc luni, 20 noiembrie. Pretul de pornire al licitatiei, afirma conducerea santierului, a fost stabilit de experti „agreati“ de Ministerul Economiei si Comertului, de care apartine unitatea.

„Evaluatorii au studiat piata imobiliara din Mangalia, tranzactiile imobiliare care se fac in localitate, preturile etc si au decis drept pret de pornire suma de 9.600 de euro“, ne-a declarat directorul SNM Eugen Tudor.

Insa, se pare ca, tocmai pentru ca Mangalia este unul dintre cele mai scumpe orase din Romania pe piata imobiliara, pretul a fost considerabil „umflat“, tinand cont de conditiile pe care le ofera CMZ-ul, o cladire construita in urma cu circa 40 de ani si care arata jalnic: peretii caminului sunt scorojiti, instalatiile nu au mai fost schimbate de la constructia imobilului, subsolul

este vesnic inundat si in interior nu a mai intrat nimeni, de frica sa nu se sufoce din cauza mirosului, iar sobolanii se plimba printre copii - adevarate animale „de casa“. Mai mult, cateva familii de la ultimul etaj se plang de faptul ca tavanul sta sa le cada in cap, acesta fiind imbibat la maximum cu apa infiltrata de la ploile recente.

CMZ-ul are un regim special, stabilit de alte legi decat cele „generale”

O parte din chiriasii de la CMZ Mangalia au dat in judecata, in urma cu o luna, Santierul Militar, pentru a le fi reduse sumele pe care trebuie sa le achite la chirie, iar pe de alta parte pentru a impiedica vanzarea apartamentelor la licitatie.

Desi in alte cazuri legea ar fi impiedicat scoaterea la licitatie a apartamentelor aflate in litigiu in instanta, se pare ca CMZ-ul (si nu este singurul caz de acest fel in tara), se bucura de un alt regim.

„Este vorba despre Ordonanta de Urgenta numarul 130/2004, aprobata prin Legea 189/2005 (care face referire la vanzarea imobilelor aflate in patrimoniul MEC), in care se spune clar faptul ca regimul acestor imobile este diferit de cel general. Este o lege speciala pentru acest tip de imobile si nu una care se aplica la modul general, ca pentru toate celelalte locuinte.

Chiriasii de la CMZ, cea mai mare parte a lor, nu au contracte de inchiriere si nici nu mai muncesc in santier, astfel ca nu pot cumpara in mod direct aceste apartamente.

Insa, pentru a-i proteja intr-un fel, s-a decis ca acestia sa aiba drept de preemptiune, adica, in cazul in care un contraofertant va veni cu aceeasi suma de bani, prioritari vor fi cei care ocupa la ora actuala apartamentele“, afirma directorul Santierului Naval Mangalia.

In privinta procesului aflat pe rol la Judecatoria Mangalia, directorul SNM afirma ca acesta este o cauza pierduta din start: „Nu au cum sa castige in instanta, pentru ca, daca li se va da dreptate inseamna ca legea este in tara asta cu fundul in sus. Avocatii pe care si i-au angajat le-au bagat in cap tot felul de prostii, fara fond si fara sa verifice legile inainte.

Eu cred ca, daca ar sta sa se gandeasca un pic, locatarii ar vedea ca, decat sa dea cate 2 milioane de lei pe luna pentru chirie, ar putea la fel de bine sa ia un credit de la banca si sa plateasca, pe 20 de ani aceeasi suma“, conchide directorul unitatii.

Din pacate, nu multi dintre cei care locuiesc la CMZ au fie un venit stabil, fie un salariu care sa le permita ca macar sa deschida usa vreunei banci, pentru a lua un credit.

Astfel ca, in jurul datei de 20 noiembrie, la finele licitatiei, este mai mult ca posibil ca, in cazul aparitiei unor contraofertanti (deja printre chiriasi circula zvonul ca unul dintre oamenii de afaceri dintr-o zona mai „gri“ a Mangaliei ar dori sa puna mana pe cat mai multe apartamente de aici) multe familii din camin sa se vada aruncate in strada, ingrosand numarul celor care vor solicita o locuinta de la primaria orasului.