Reuniunea de lucru de ieri a Consiliului Judetean si Consiliului Local Targu Mures s-a transformat in spectacol politic. Dupa doua ore de acuzatii si raspunsuri, pana la inchiderea editiei, reprezentantii adminsitratiei locale nu ajuns la vreun consens in privinta proiectelor Zonei Metropolitane, primul punct pe agenda intalnirii.

Problema cheie, dupa cum ei insisi au recunoscut, a fost cine sa fie presedintele Asociatiei Zona Metropolitana.

Consiliul Local al municipiului Targu Mures si Consiliul Judetean Mures s-au intrunit ieri in prima sedinta de lucru in plen, in Palatul Administrativ.

Intalnirea avea pe agenda de lucru note privind Zona Metropolitana si dezvoltarea Aeroportului Transilvania Targu Mures, analiza problemelor propuse de Directia de Dezvoltare Regionala Integrare Europeana si lamurirea problemelor de patrimoniu ale celor doua institutii. Dupa doua ore de dispute, consilierii n-au putut ajunge la un acord nici macar in privinta primului obiectiv al intalnirii...

Cine-i seful?

Cele mai aprinse dezbateri au fost asupra presedintiei Asociatiei Zona Metropolitana. Astfel, presedintele CJ si al asociatiei amintite s-a vazut nevoit sa explice de mai multe ori ca nu e dispus sa renunte la functie.

Lokodi a atras apoi atentia ca desi municipiul are pretentii de conducere, n-a platit nici macar cotizatia, dar consilierii locali s-au dezvinovatit sustinand ca CL a votat o hotarare in acest sens, care n-a mai fost apoi executata de primar.

Declaratiile din timpul sedintei sunt relevante pentru modul in care se inteleg institutiile ce trebuie responsabilizate si mai mult in baza descentralizarii. "Mi-a placut prezentarea facuta intr-un mod foarte dragut dar am crezut ca vin la o sedinta in care sa discutam lucruri concrete nu cum arata orasul in urma cu 300 de ani.

In intalnirea precedenta (la Primarie, cu o parte din consilieri n.r.) s-au discutat probleme concrete, care nu se mai regasesc pe ordinea de zi de astazi", a declarat consilierul local Octavian Moraru.

"Imi pare rau, dar municipiul nu si-a platit macar cotizatia ceea ce cauzeaza problema lipsei de fonduri cu care sa putem incheia un contract cu cu un consultant care sa aiba rolul de a armoniza proiecte", a raspuns Lokodi.

Dupa ce consilierii Mircea Pop si Doru Opriscan au cerut imperativ schimbarea conducerii asociatiei, respectiv ca vicepresedintele CJ, Petru Fratean, sa conduca sedinta, viceprimarul Csegszi Sandor si consilierul judetean Benedek Imre au incercat sa domoleasca tensiunile. "Pana cand nu va fi condusa asociatia de primarul municipiului resedinta de judet nu va merge", a declarat Mircea Pop.

"N-am venit la o sedinta in care sa fim pusi in banca", a completat Opriscan. "Trebuie sa gasim acele puncte care ne unesc", a declarat Benedek Imre.

Ceea ce trebuiau consilierii sa stabileasca de comun acord era acceptarea deciziei de a angaja un consultant specializat, si desemnarea unui grup de lucru specializat din aparatul Primariri Targu Mures si CJ Mures, precum si crearea unui portofoliu de proiecte viitoare.

"Eu ma consider legal aleasa. Daca membrii vor solicita schimbarea mea ma supun, dar cei care m-au votat au cerut ceva de la mine si eu de obicei ma achit de obligatiile mele",

Lokodi Edita, presedinte CJ Mures

"Noi suntem franati in dezvoltare din cauza problemelor patrimoniale, din cauza faptului ca nu se demareaza la ora actuala proiecte comune. La ora actuala distributia fondurilor in Romania se face aritrar, subiectiv, in functie de lobby", Dorin Florea, primar Targu Mures