Iakob Alexa, directorul general al Romgaz Medias, asteapta inca explicatiile ministrului Economiei, Codrut Seres, legat de suspendarea sa din functie * Iakob a acuzat subtil ca la baza deciziei nu au stat rezultatele obtinute de companie, ci interese obscure din zona politica* Directorul Romgaz a afirmat ca nu intentioneaza sa intre in aceasta "mocirla" * Pana la expirarea perioadei de suspendare, fraiele Romgaz vor fi tinute de adjunctul, Lucian Stancu * Decizie interesanta in conditiile in care numarul doi era PD-istul, Marcel Piteiu

Asa cum a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, Iakob Alexa, directorul general al SNGN Romgaz SA Medias, a explicat ieri care este pozitia sa fata de decizia ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, de a-l suspenda din functie pe timp de o luna de zile.

Iakob a sustinut ca inca asteapta explicatiile ministrului, in conditiile in care a fost anuntat doar telefonic ca este suspendat. "Pe mine nu m-a intrebat. Nici macar nu a incercat sa aiba bunavointa sa ma cheme si sa se uite in ochii mei si asa sa imi dea ordinul in mana.

Mi l-a transmis cand eram la Budapesta si ma pregateam sa iau parte la sedinta comuna a celor doua guverne (din 16 noiembrie, unde a participat tot la initiativa ministrului - n.r.). Astept sa vedem de ce si pentru ce", a spus Iakob Alexa.

De asemenea, directorul general al Romgaz a sustinut ca decizia nu este legata nici de rezultatele obtinute de companie, mai ales in conditiile in care societatea de exploatare a gazelor naturale a obtinut pe anul trecut cele mai bune rezultate din ultimii ani, fiind cea mai bine plasata companie de stat in Topul 100 al companiilor din Romania - locul 5 in topul general.

"Se pare ca nu are nimic de-a face cu managementul de la Romgaz. Avem niste realizari pe care nu le-a avut Romgazul in ultimii 30 de ani", a precizat directorul general.

De altfel daca acesta ar fi fost motivul oficial al deciziei de suspendare, ministrul Seres putea adopta o pozitie mult mai radicala, si anume ar fi putut solicita revocarea lui Iakob din functie.

Decizie politica

In aceste conditii, decizia ministrului Seres pare motivata mai degraba politic, Iakob Alexa fiind prins intr-o lupta de culise intre Partidul Conservator si Partidul Democrat, cu un ricoseu la UDMR.

Din informatiile pe care le detinem pana la aceasta ora, s-ar putea ca intentia Romgaz de a colabora cu compania maghiara MOL, companie care este interesata sa participe si la privatizarea Romgaz, nu a fost privita cu ochi buni de ministrul Seres.

Aceasta ipoteza a interventiei politicului a fost confirmata si de directorul general al Romgaz care a sustinut ca exista persoane care au avut interesul ca el sa fie suspendat. "Eu nu vreau sa fac aprecieri, incep sa leg dupa declaratiile de ieri (duminica - n.r.) si de sambata, dar fac legaturile pentru mine. Eu nu vreau sa ma bag in mocirla asta. Ma baga pe mine altii din pacate", a marturisit Alexa Iakob.

Va reamintim ca vineri dupa amiaza directorii generali ai companiilor Electrica si Romgaz au fost anuntati ca sunt suspendati din functie pentru o perioada de 30 de zile, pana la finalizarea unor verificari ale Corpului de control al ministrului economiei privind activitatea celor doua companii.

Ministrul Codrut Seres a declarat, intr-o emisiune televizata, ca aceasta decizie a fost determinata de modul in care s-au achizitionat diverse produse si servicii "de la diverse firme cu un actionariat mai mult sau mai putin dubios, dupa caz".

Consecinte

Timp de o luna, compania Romgaz va fi condusa de unul dintre cei doi directori adjuncti, Lucian Stancu, fiind susprinzatoare si aceasta decizie, in conditiile in care numarul doi in compania de gaz era considerat Marcel Piteiu.

Daca luam insa in considerare ca Piteiu este sustinut de PD, iar Codrut Seres a iesit la sfarsitul saptamanii trecute cu o declaratie de presa in care acuza presiuni care s-au facut asupra sa din partea unor reprezentanti ai democratilor, decizia are o urma de logica.

Doar o urma pentru ca Seres nu a facut publice numele celor care l-ar ameninta din PD si nici nu a depus vreodata o sesizare la IGP pentru a reclama vreo amenintare, urmarire etc.

Pana la inchiderea editiei, vicepremierul Marko Bela, presedintele UDMR, si ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, nu ne-au raspuns in legatura cu pozitia UDMR fata de decizia de suspendare formulata de colegul de Guvern, ambii fiind prinsi in sedinte, cu telefoanele lasate consilierelor de presa.