​Europa se încălzește în medie de două ori mai rapid decât restul lumii, temperatura fiind cu 2,3 C peste cea din a doua parte a secolului XIX. 2023 a fost un an plin de extreme meteo, iar ziua de 23 iulie a fost cea în care canicula a fost la intensitate maximă, stresul termic atingând valori extreme.

SecetaFoto: Shutterstock

Estimările Copernicus indică faptul că pagubele generate de catastrofele climatice s-au cifrat la 13,4 miliarde euro, iar 80% din sumă poate fi atribuită inundațiilor provocate de precipitațiile mult peste medie ce au căzut în diverse locuri.

Într-un raport Copernicus se spune că temperatura medie globală a crescut cu 1,3 C față de perioada 1850-1900, iar în Europa media este de 2,3 C.

În 2023 s-a înregistrat un număr record de zile în care căldura resimțită în Europa a fost extremă pentru corpul uman și nici nu este de mirare, fiindcă primele zile de caniculă au apărut în aprilie, iar ultimele, la final de octombrie.

Ziua de 23 iulie 2023 a fost cel mai greu de suportat la nivelul Europei, deoarece 13% din suprafața continentului se afla sub un stres termic puternic cauzat de temperaturile de peste 35 C care au afectat simultan multe regiuni.

Temperaturi care, măsurate la stațiile meteo, indicau valori de 35-40 C sunt resimțite la valori mult mai înalte de corpul uman (chiar și la peste 46 C) din cauza absenței vântului și a spațiilor verzi insuficiente din orașe. Și umiditatea a contat enorm pentru instalarea disconfortului termic.

Europa a avut parte nu doar de multă caniculă, de secetă extremă și de furtuni, dar și de cel mai mare incendiu de pădure care a afectat vreodată continentul, unul care a distrus 96.000 de hectare în Grecia.

În 2023 maxima absolută de temperatură în România a fost de 42 C, înregistrată în iulie și în august, iar la nivel european au fost 48,2 C în Sicilia, la șase zecimi de grad de recordul european.

Sursa AFP