În cea de-a 69-a zi de război tensiunile continuă să escaladeze. Campania militară a Israelului va continua „pentru o perioadă de timp”, a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, după o întrevedere cu Netanyahu, care promite din nou „victorie absolută”.

Soldații israelieni își iau pozițiile în urma unei incursiuni israeliene în Jenin- 14 decembrie 2023Foto: Nasser Ishtayeh / Zuma Press / Profimedia

Potrivit unor surse diplomatice, se pare că Israelul le-ar fi spus oficialilor americani că actuala fază agresivă a conflictului ar putea fi încheiată în două sau trei săptămâni. Rețelele de internet și de telefonie din Gaza au căzut din nou joi, potrivit principalei companii de telecomunicații din regiune.

Autoritatea Palestiniană „ar putea avea în cele din urmă un rol în Gaza postbelică”, potrivit unui înalt oficial american, care a confirmat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, se va întâlni vineri la Ramallah cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 69-a, pe HotNews.ro:

09:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

00:45 Israelul a autorizat deschiderea „temporară” a unui nou punct de intrare pentru ajutoarele umanitare în Fâşia Gaza, cel de la Kerem Shalom.

Decizia de a permite ajutorului umanitar să intre în Gaza prin trecerea Kerem Shalom are ca scop decongestionarea punctului de trecere de la Rafah, la graniţa cu Egiptul. Rafah este, în prezent, singurul punct de intrare pentru camioanele cu alimente şi medicamente în fâşia îngustă de pământ, iar pătrunderea camioanelor are loc la o rată mult mai mică decât înainte de începerea războiului, relatează AFP.

În timp ce a salutat deschiderea terminalului Kerem Shalom, reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene ocupate a apreciat că trebuie „lucrat” pentru a permite accesul camioanelor cu alimente şi medicamente în întreaga Fâşie Gaza. Ajutoarele continuă să rămână în mare parte concentrat la Rafah pentru moment.

După mai bine de două luni de război şi un asediu total impus de Israel din 9 octombrie, condiţiile de viaţă din Fâşia Gaza sunt descrise ca fiind de coşmar de către ONU şi ONG-uri pentru civilii palestinieni, forţaţi să se înghesuie în zone din ce în ce mai mici.

Aproximativ 1,9 milioane de locuitori, adică 85% din populaţie, au fost strămutaţi, potrivit ONU. Mulţi dintre aceştia au fost nevoiţi să fugă de mai multe ori ca urmare a bombardamentelor.

00:12 Noul bilanţ al palestinienilor ucişi anunţat de Hamas - 18.800

Guvernul palestinian Hamas a anunţat vineri că operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au provocat moartea a 18.800 de persoane de la începutul războiului, pe 7 octombrie.

Palestinienii morţi, ucişi în cea mai mare parte în atacuri aeriene, sunt în proporţie de 75% copii (8.000) şi femei (6.200), potrivit biroului de presă al Hamas, care estimează totodată numărul persoanelor dispărute la 7.500.

Washingtonul discută intens cu Israelul despre următoarele faze ale războiului

23:31 Un cameraman Al-Jazeera a fost ucis în Khan Younis

Un cameraman al de televiziune Al-Jazeera a fost ucis vineri în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat un purtător de cuvânt al postului arab cu sediul în Qatar, potrivit Reuters.

Cameramanul Samer Abu Daqqa a fost iniţial rănit împreună cu un coleg în timp ce relatau despre bombardarea unei şcoli, a precizat Al-Jazeera într-un prim comunicat. Salvatorii nu au reuşit însă să ajungă la timp la Abu Daqqa pentru a primi îngrijiri medicale.

„Salvatorii tocmai au reuşit să recupereze corpul cameramanului Samer Abu Daqqa”, a declarat ulterior purtătorul de cuvânt al Al-Jazeera.

Postul de televiune a precizat că jurnaliştii au fost loviţi de o rachetă trasă de o dronă în oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza.

23:00Benjamin Netanyahu, prima reacție după ce Israel a recunoscut că a ucis din greșeală trei ostatici: „O tragedie insuportabilă, întreg statul e în doliu”.

22:00Casa Albă poartă discuţii „intense” cu Israelul despre calendarul următoarei faze a războiului

Washingtonul face presiuni asupra Israelului pentru ca războiul din Gaza să se concentreze mai degrabă pe ţintirea precisă a liderilor Hamas decât pe bombardamente şi operaţiuni terestre de amploare, a confirmat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, dar sunt semne ale unor divergenţe în privinţa calendarului, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Israelul a rezistat până acum presiunii globale tot mai mari pentru a-şi limita ofensiva din Gaza, care a ucis aproape 19.000 de palestinieni de la atacul Hamas în care aproximativ 1.200 de persoane au fost omorâte în sudul Israelului la 7 octombrie.

„Va exista o tranziţie către o altă fază a acestui război, una care se va concentra în moduri mai precise pe ţintirea conducerii şi pe operaţiuni bazate pe informaţii”, a declarat reporterilor consilierul Jake Sullivan în timpul unei vizite în Israel. „Când anume se va întâmpla acest lucru şi în ce condiţii exacte va fi o discuţie intensă, continuă între Statele Unite şi Israel”, a adăugat el.

Sullivan a confirmat că a discutat despre momentul acestei schimbări la întâlnirile sale de joi avute cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cabinetul de război şi şefii militari israelieni.

Înainte de întâlnirile sale, oficiali americani de rang înalt au declarat că faza mai puţin intensă ar trebui să înceapă în câteva săptămâni, au relatat The New York Times şi Axios, dar ministrul israelian al apărării a declarat că i-a spus lui Sullivan că războiul va dura „mai mult de câteva luni”.

În comentariile sale de vineri, Sullivan a menţionat de asemenea că războiul va dura luni, dar a precizat că tacticile vor evolua în acest interval de timp.

Israelul a ucis din greșeală trei ostatici pe care soldații i-au luat drept „amenințare”

21:04Israelul anunţă că a ucis din greşeală trei ostatici pe care i-a luat drept o „ameninţare”

Trupele israeliene au identificat din greşeală trei ostatici israelieni ca fiind o ameninţare şi au deschis focul asupra lor, ucigându-i, în timpul luptelor din nordul oraşului Shejaiya din Fâșia Gaza, a anunţat vineri seară purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, citat de The Times of Israel.

„Acesta este un incident tragic, IDF îşi asumă responsabilitatea”, a declarat Hagari. „Este o zonă în care soldaţii au întâlnit mulţi terorişti, inclusiv kamikaze ce aveau asupra lor bombe”, a adaugat el.

Hagari i-a identificat pe ostatici ca fiind Yotam Haim, care a fost răpit de Hamas din Kfar Aza, şi Samer Talalka, care a fost răpit din Nir Am. Familia celui de-al treilea ostatic ucis nu a vrut ca identitatea acestuia să fie făcută publică. Cadavrele au fost repatriate în Israel.

Armata israeliană a subliniat că cei trei au murit „într-o zonă de luptă activă” în care soldaţii săi duc „o luptă continuă de câteva zile” împotriva luptătorilor Hamas şi a transmis „regrete profunde” familiilor victimelor, precizând că „misiunea militarilor este să-i localizeze pe cei dispăruţi şi să-i aducă acasă pe ostatici”.

20:00Forțele de apărare israeliene spun că au efectuat un alt val de lovituri aeriene împotriva unor situri Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la tirurile de rachete asupra nordului Israelului astăzi.

Printre siturile care au fost lovite de avioane se numără un centru de comandă, un complex militar și alte infrastructuri aparținând Hezbollah, precizează IDF, potrivit Times of Israel.

Armata spune că a lovit, de asemenea, o poziție de lansare a rachetelor folosită pentru a trage asupra Israelului cu mortierul ghidat Iron Sting.

Mai multe rachete au fost lansate din Liban spre Shtula mai devreme în timpul zilei, declanșând alarma în comunitate.

17:30Sirenele antiaeriene și exploziile provocate de cel puțin trei interceptări de rachete de către sistemul israelian „Iron Dome” au fost auzite vineri la Ierusalim, pentru prima dată în ultimele săptămâni, scrie Reuters.

15:51Doi jurnaliști Al Jazeera - Wael Al-Dahdouh și Samer Abu Daqqa - au fost răniți de o rachetă trasă de o dronă în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, scrie The Guardian, citând postul de televiziune.

Dahdouh a fost rănit la mână și a fost tratat, însă despre Abu Daqqa nu se știe unde se află.

Războiul din Gaza va trece la o nouă fază concentrată pe luarea la ţintă precisă a conducerii Hamas - SUA

14:55 Situația umanitară din Gaza „se înrăutățește pe zi ce trece”, a declarat pentru Sky News James Elder, purtător de cuvânt al Unicef, conform The Guardian.

James Elder, care a fost recent în Gaza și a avertizat anterior cu privire la situația periculoasă cu care se confruntă palestinienii, a spus că bombardamentele israeliene sunt „necruțătoare” și că există o „amenințare gravă” de izbucnire a bolilor în Fâșia Gaza, după o perioadă de ploi.

„Fără salubritate, oameni din clasa de mijloc care anterior aveau o casă cu trei dormitoare și cu două băi nu au unde să meargă la toaletă, așa că trebuie să găsească un loc (... . Sistemul de canalizare s-a stricat și, în același timp, copiii au mai puțin de un litru de apă curată și sigură”, a spus reprezentantul Unicef.

El a mai atras atenția că nu ajunge suficient ajutor în Gaza, adăugând: „A ajunge în nord este foarte dificil, iar acum sunt un milion de copii strămutați. Numai o încetare a focului ne permite să obținem acel ajutor de care avem nevoie”.

14:38Papa Francisc a denunțat vineri moartea a mii de copii într-un „vârtej de violență” în Fâșia Gaza, Ucraina și Yemen, scrie Reuters.

Papa Francisc a lansat mai multe apeluri pentru pace, iar miercuri a cerut o „încetare imediată a focului” între Israel și militanții Hamas.

„Știți câți copii au murit în Gaza în acest ultim război? Peste 3.000. Este incredibil, dar este realitatea. Și în Ucraina sunt peste 500, iar în Yemen, în ani de război, mii”, a spus Papa Francisc într-un discurs, conform unui comunicat al Vaticanului, citat de Reuters.

UNICEF a declarat miercuri că peste 5.000 de copii au fost uciși în Fâșia Gaza și alte mii au fost răniți.

13:44Războiul din Gaza va trece la o nouă fază concentrată pe luarea la ţintă precisă a conducerii Hamas şi pe operaţiuni bazate pe informaţii, a declarat vineri, în Israel, consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite Jake Sullivan, citat de Reuters şi France Presse.

Atac israelian asupra unei școli folosite ca adăpost. AFP: 3 morți / Al Jazeera: 33 de morți

13:20Atacul lansat de Israel asupra unei școli din Khan Younis, în sudul Gazei, a ucis cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, potrivit AFP.

Numărul morților este controversat însă. Al Jazeera spune că 33 de persoane au murit după bombardamentul lansat imediat după ora 7 dimineața, potrivit oficialilor Complexului Medical Nasser.

Oamenii foloseau școala condusă de UNRWA pentru a se adăposi, a adăugat sursa citată.

12:48Ministrul israelian al Patrimoniului Amihai Eliyahu, din partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit, spune că Israelul „ar trebui să ocupe pe deplin Fâșia Gaza” după război, deoarece consideră că palestinienii sunt „incapabili să controleze teritoriul fără a-l transforma într-un focar de teroare”, scrie The Times of Israel.

„Cine vinde astăzi ideea că palestinienii pot reveni la conducerea lucrurilor nu își amintește ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a spus el la Kan Radio.

Eliyahu a mai atras atenția prin declarații controversate și în noiembrie, când a spus că una dintre opțiunile Israelului în războiul împotriva Hamas ar putea fi „să arunce o bombă nucleară asupra Gaza”, comentarii care au fost rapid dezavuate de către premierul Netanyahu, care l-a suspendat de la reuniunile cabinetului, notează The Times of Israel.

12:10Cadavrele a doi soldaţi israelieni au fost recuperate în timpul unei operaţiuni în Fâşia Gaza, a anunţat vineri armata israeliană, relatează AFP, conform Agerpres.

„În timpul unei operaţiuni în Gaza, cadavrele ostaticilor Nik Beizer (19 ani) şi Ron Sherman (19 ani) au fost recuperate de soldaţii israelieni şi trimise în Israel”, a informat armata.

Aceasta indicase anterior că a recuperat cadavrul unui ostatic franco-israelian, Elya Toledano, în vârstă de 28 de ani, răpit de comandourile Hamas în timpul festivalului de muzică Tribe of Nova din 7 octombrie, ziua atacului sângeros lansat de mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian.

Armata israeliană a recuperat în total opt cadavre şi estimează că 132 de ostatici se află încă în Gaza.

În acelaşi timp, armata a anunţat vineri moartea unui soldat cu o zi înainte în lupte în Gaza, al 117-lea de la începutul ofensivei sale terestre pe 27 octombrie.

Cel puțin 11 polițiști iranieni au fost uciși după un atac jihadist în Sistan-Balucistan

11:15 New York Times scrie că Armata israeliană (IDF) ar fi deteriorat sau distrus șase cimitire din Fâșia Gaza, în ultimele săptămâni, publicația spunând că a analizat imagini prin satelit, conform The Times of Israel.

Cel puțin în unele cazuri, locațiile au fost distruse și transformate în baze de operațiuni, cu vehicule blindate și fortificații.

IDF nu a răspuns acuzațiilor.

09:59Cel puțin 11 ofițeri de poliție iranieni au fost uciși într-un atac revendicat de jihadiști asupra unei secții de poliție din provincia sud-estică Sistan-Balucistan, a declarat un oficial pentru televiziunea de stat, scrie The Times of Israel.

„În atacul terorist asupra sediului poliției din orașul Rask, 11 polițiști au fost uciși, iar alții au fost răniți”, a spus Alireza Marhamati, viceguvernatorul provinciei, adăugând că mai mulți atacatori au fost uciși în atac, care a fost revendicat de grupul jihadist sunit Jaish al-Adl (Armata Justiției).

09:18 O ceremonie controversată de decernare a Premiului Hannah Arendt pentru gândire politică scriitoarei ruso-americane Masha Gessen a fost amânată, scrie DPA, conform Agerpres. Evenimentul, care era programat pentru vineri, a fost anulat şi va avea loc cu mai puţin fast sâmbătă, a anunţat un purtător de cuvânt al asociaţiei de sponsorizare a premiului.

Gessen a fost criticată pentru afirmaţiile apărute într-un articol în revista americană The New Yorker, în care ea ar fi comparat situaţia din Gaza cu ghetourile evreieşti din Europa ocupată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fundaţia Heinrich Boll, care contribuie cu o parte din banii premiului, a descris comentariile drept "inacceptabile" şi a declarat că remarcile ei nu ajută la înţelegerea conflictului din Orientul Mijlociu.

Premiul Hannah Arendt pentru gândire politică a fost înfiinţat în 1994. Premiul este destinat să onoreze oamenii care contribuie la gândirea şi acţiunea politică publică în tradiţia lui Arendt. Un juriu internaţional independent decide asupra premiului. Premiul în bani de 10.000 de euro este donat de Fundaţia Heinrich Boll şi Senatul oraşului Bremen.

Bombardamentele israeliene se intensifică în nordul Gazei

08:32 Tancurile și avioanele israeliene și-au intensificat bombardamentele în nordul Gazei, precum și asupra orașelor Khan Younis și Rafah în sudul teritoriului, spun rezidenții, autoritățile și mass-media.

Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și alte câteva rănite într-un atac aerian israelian asupra unei case din Khan Younis vineri dimineața, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

08:20 O instanță din Țările de Jos se va pronunța astăzi dacă va obliga guvernul olandez să înceteze furnizarea de piese pentru avioanele de luptă F-35 folosite de Israel în Fâșia Gaza.

Un grup de organizații pentru drepturile omului a dat Guvernul în judecată susținând că furnizarea pieselor contribuie la presupusele încălcări ale dreptului internațional de către Israel în războiul cu Hamas.

Cazul se referă la piese F-35 deținute de SUA, stocate într-un depozit din Țările de Jos și apoi expediate către mai mulți parteneri, inclusiv Israel, prin acordurile de export existente.

Aceste piese „fac posibil ca bombe reale să fie aruncate asupra caselor reale și asupra familiilor reale”, a spus Michiel Servaes, directorul Oxfam Novib, unul dintre reclamanți.

Autoritățile olandeze au spus că nu este clar dacă au puterea de a interveni în livrările consfințite printr-un contract comercial, parte a unei operațiuni conduse de SUA care furnizează piese tuturor partenerilor F-35.

„Pe baza informațiilor actuale nu se poate stabili că F-35 sunt implicate în încălcări grave ale dreptului umanitar al războiului”, a scris guvernul într-o scrisoare adresată parlamentului.

06:31Franța este îngrijorată de bilanțul mare al jurnaliştilor uciși sau răniți în conflictul dintre Israel și Hamas și face eforturi pentru a-i scoate pe reporterii Agenției France Presse din Fâșia Gaza.

„Ne continuăm eforturile în ceea ce privește angajații AFP”, spune Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Externe din Paris. Este „o operațiune complexă”, adaugă el.

„Din octombrie, lucrăm pentru a permite cetățenilor francezi aflați pe teren să părăsească Gaza, precum și persoanelor aflate în întreținerea acestora”, adaugă Lemoine.

Comentariile au venit după ce un grup de jurnalişti a publicat un articol de opinie în cotidianul francez Le Monde, cerând preşedintelui francez Emmanuel Macron să ajute la evacuarea jurnaliştilor corespondenți în Gaza.

Israelul va continua să lovească Hamas pentru „o perioadă de timp” - SUA

05:39Mii de civili palestinieni au stat blocați în casele lor în timp ce drone israeliene înarmate, vehicule blindate, buldozere militare și cel puțin 1.400 de soldați au efectuat un raid masiv de 60 de ore asupra Jenin, în Cisiordania.

Dărâmând ușile, jefuind casele palestinienilor și aruncând în aer altele, locuitorii au descris violența forțelor de ocupație israeliene și ceea ce rezidentul Ahmad al-Azmi a descris ca fiind „ura” soldaților față de toți palestinienii, potrivit Al Jazeera.

05:00Un înalt oficial al administrației Biden care a informat reporterii despre întâlnirile consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan în Israel, a spus că „acum putem spune cu siguranță că zilele șefului Hamas, Yahya Sinwar sunt numărate” . Aceasta este prima dată când un înalt oficial american vorbește despre Sinwar în acest fel.

„Putem spune acum că dreptatea va fi făcută”, adaugă înaltul oficial al administrației, menționând că Sinwar are „sânge american pe mâini”.

01:28Un general american de rang înalt se va alătura șefului Pentagonului pentru întâlniri în Israel.

Generalul Charles Q. Brown, cel mai înalt general american, se va alătura secretarului Apărării, Lloyd Austin, pentru întâlniri în Israel în zilele următoare, a anunțat joi Pentagonul.

Aceasta va fi prima călătorie a generalului din Forțele Aeriene în Orientul Mijlociu de când a devenit președinte al Statului Major Întrunit, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder într-o conferință de presă. Austin va pleca sâmbătă în călătoria sa în Orientul Mijlociu și va vizita, de asemenea, Qatar și Bahrain.

00:50 Israelul va continua să lovească Hamas pentru „o perioadă de timp”, afirmă SUA.

Campania militară a Israelului împotriva Hamas va continua „pentru o perioadă de timp”, a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

El a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre momentul în care operațiunile de mare intensitate vor trece la o fază mai bine țintită, a declarat acesta la televiziunea israeliană.

Contribuția Washingtonului se bazează pe ceea ce va pune capăt amenințării teroriste a Hamas la adresa Israelului și pe ceea ce va proteja civilii din Gaza, a adăugat Sullivan, potrivit Sky News.