Israelul a deplâns sâmbătă moartea a trei ostatici uciși „din greșeală" de proprii soldați în Fâșia Gaza, unde armata își intensifică raidurile aeriene în ciuda presiunilor din partea aliatului său american pentru o mai mare reținere. Întreaga țară a fost șocată vineri seară și au avut loc proteste în Tel Aviv după ce autoritățile au anunțat că trei ostatici israelieni „identificați din greșeală" ca fiind o „amenințare" au fost uciși de soldații care acționau în Shujaiya, în nordul Fâșiei Gaza.

Tancuri israeliene la granița cu Fâșia GazaFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 71-a, pe HotNews.ro:

09:08

Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

00:08O mamă şi fiica ei au fost ucise sâmbătă de un soldat israelian în complexul ce găzduieşte singura biserică catolică din oraşul Gaza, a declarat Patriarhia Latină a Ierusalimului, conform AFP.

„În jurul prânzului, astăzi, un lunetist al armatei israeliene a ucis două femei creştine în Parohia Sfânta Familie din Gaza, unde majoritatea familiilor creştine din Gaza şi-au găsit refugiu de la începutul războiului. Nahida şi fiica ei Samar au fost împuşcate şi ucise în timp ce mergeau spre Mănăstirea Surorilor", arată Patriarhia în un comunicat de presă, fără a preciza vârsta victimelor.

„Au fost împuşcaţi cu sânge rece”, a mai acuzat Patriarhia.

Alte şapte persoane au fost rănite de gloanţe în timp ce încercau să se protejeze de tiruri în parohie, potrivit aceleiaşi surse.

Comunitatea catolică din Fâşia Gaza, ai cărei locuitori palestinieni sunt în majoritate musulmani, numără 135 de membri dintr-un total de o mie de creştini, majoritatea ortodocşi.

23:00Prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a declarat „mândru” sâmbătă că a împiedicat înființarea unui stat palestinian, „pentru că astăzi toată lumea înțelege ce ar fi putut fi acel stat palestinian”, scrie The Times of Israel.

Netanyahu a fost întrebat de un reporter de ce nu s-a retras din Acordurile de la Oslo ( emnate de Israel și Palestina în 1993), în condițiile în care le tot critică.

„Am moștenit Acordurile de la Oslo (...) Tu și prietenii tăi jurnaliști m-ați învinovățit de aproape 30 de ani pentru că am pus frână Acordurilor de la Oslo și am împiedicat statul palestinian. Este adevărat. Sunt mândru că am împiedicat înființarea unui stat palestinian pentru că astăzi toată lumea înțelege ce ar fi putut fi acel stat palestinian, acum că am văzut micul stat palestinian din Gaza. Toată lumea înțelege ce s-ar fi întâmplat dacă am fi capitulat în fața presiunilor internaționale și am fi permis un stat ca acesta în Samaria, în jurul Ierusalimului și la periferia Tel Avivului”, a spus Netanyahu.

22:13Un distrugător american aflat în misiune în Marea Roşie a doborât sâmbătă 14 drone lansate din zone din Yemen controlate de rebelii houthi, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), în timp ce alte trei nave militare americane se îndreaptă către zona strâmtorii Bab al-Mandeb, unde rebelii houthi şi-au înmulţit atacurile asupra navelor comerciale, determinând mari companii de transport maritim să suspende deplasarea propriilor nave prin Marea Roşie, relatează agenţiile internaţionale de presă.

21:32Armata israeliană (IDF) spune că apărarea antiaeriană a interceptat o rachetă sol-aer trasă asupra unei drone IDF deasupra Libanului, sâmbătă seară, scrie The Times of Israel.

Conform sursei citate, drona nu a fost lovită, iar racheta nu a intrat în spațiul aerian israelian.

Prima reacție a șefului Armatei israeliene despre uciderea celor trei ostatici

20:34Familiile israelienilor ținuți ostatici intenționează să se instaleze vizavi de intrarea în baza militară Kirya, a declarat un purtător de cuvânt al Forumului Familiilor Ostaticilor și Persoane Dispărute, în timpul mitingului săptămânal de solidaritate din Tel Aviv pentru cei ținuți ostatici în Gaza, scrie The Times of Israel.

„Vrem să reamintim Cabinetului că nu suntem împotriva lor, suntem alături de ei. Dar trebuie să fie și ei cu noi”, a spus un purtător de cuvânt al forumului, care reprezintă familiile ce susțin încheierea unui nou acord cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor.

20:20O persoană cu dublă cetățenie, română și israeliană, ostatică în Fâșia Gaza, a murit în captivitate, a anunțat sâmbătă seară Ministerul român de Externe. Este vorba despre Inbar Haiman, o tânără studentă de 27 de ani, conform presei israeliene.

20:07Șeful Armatei isreliene, generalul Herzi Halevi, a avut o primă reacție, sâmbătă, după ce trupele sale au ucis cu o zi în urmă trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, el spunând că IDF „poartă responsabilitatea” pentru acest incident și că „va face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în lupte”, scrie The Times of Israel.

19:42Familiile ostaticilor au susținut sâmbătă o conferință de presă la Tel Aviv, cerând guvernului să inițieze un nou acord pentru eliberarea celor dragi, după ce trei dintre ostatici au fost uciși din greșeală de trupele israliene din Gaza, scrie The Times of Israel.

„Aceasta este o urgență”, a spus Raz Ben Ami, care a fost eliberat de Hamas în urmă cu peste două săptămâni, ca parte a acordului de armistițiu.

Soțul lui Ben Ami, Ohad, este încă ostatic. „Nu voi renunța până nu va fi aici”, a spus ea.

Oficialii israelieni par mai dispuși în discuțiile cu mediatorii pentru a ajunge la un nou armistițiu - surse egiptene

19:00Forumul Familiilor ostaticilor și persoanelor dispărute anunță că Inbar Haiman, în vârstă de 27 de ani, a fost ucisă după ce a fost răpit de teroriști în timpul atacului din 7 octombrie condus de Hamas, scrie The Times of Israel.

Haiman era studentă la Arte în Haifa.

18:41Philippe Lazzarini, șeful Agenției pentru Lucrări și Ajutor al Națiunilor Unite, a condamnat „campaniile de calomnie care îi vizează pe palestinieni și pe cei care le oferă ajutor”, declarând că este „îngrozit”, scrie The Guardian.

„Acest război este purtat și pe ecranele TV și pe rețelele de socializare. Este, de asemenea, un război mediatic. Sunt îngrozit de campaniile de calomnie care vizează palestinienii și pe cei care le oferă ajutor. Vă cer să ne ajutați să respingem dezinformările și inexactitățile. Știu că unii dintre voi faceți în mod constant verificarea faptelor, dar verificarea faptelor este absolut esențială dacă dorim informații exacte”, le-a spus el jurnaliștilor, Forumul Global pentru Refugiați.

18:11 Oficialii israelieni par mai dispuși în discuțiile cu mediatorii pentru a ajunge la un nou acord pentru încetarea focului și eliberarea prizonierilor palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza, au declarat pentru Reuters două surse egiptene de securitate.

Informațiile au venit în timp ce Axios a scris că șeful agenției de spionaj Mossad din Israel, David Barnea, s-a întâlnit vineri seară cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în Europa, într-un efort de a relua discuțiile.

Sursele egiptene au spus că oficialii israelieni par să se fi răzgândit cu privire la unele puncte pe care le-au refuzat anterior, dar nu au intrat în mai multe detalii.

Axios a scris că întâlnirea din Europa a fost prima între înalți oficiali din Israel și Qatar, de la încetarea acordului de încetare a focului pentru șapte zile, la sfârșitul lunii noiembrie.

Wall Street Journal a scris că prim-ministrul Qatarului se va întâlni sâmbătă cu șeful Mossad în capitala Norvegiei, Oslo.

17:19În Marea Britanie, demonstranți pro-palestinieni s-au adunat din nou sâmbătă pentru a cere încetarea bombardamentelor isreliene asupra Gaza.

Organizatorii Stop the War Coalition au anunțat sâmbătă 57 de evenimente pro-palestiniene în Marea Britanie. Manifestațiile vin pe fondul preocupărilor internaționale tot mai mari cu privire la operațiunea israeliană din regiune.

Vărul unuia dintre ostaticii uciși de Armata Israelului: „Aveam atât de multe speranțe, așteptări, că se va întoarce la noi”

16:36Aproximativ 300 de oameni au participat sâmbătă la înmormântarea lui Samer al-Talalka, în vârstă de 25 de ani, unul dintre ostaticii israelieni uciși de Forțele de Apărare Israeliene (IDF), scrie The Guardian.

Funeraliile au avut loc în orașul natal al bărbatului, Hura, din sudul Israelului.

„Aveam atât de multe speranțe, așteptări, că se va întoarce la noi. Nu vom începe să arătăm cu degetul cine este vinovat și cine nu. Pur și simplu nu este momentul. Familiile se gândesc doar la cum să-i aducă înapoi în viață pe ostatici. Acesta este momentul să cerem să se încheie războiul”, a spus Alaa al-Talalka, vărul bărbatului, pentru postul public din Israel, Kan.

16:20Prinţul moştenitor al Kuweitului, şeicul Mechaal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, în vârstă de 83 de ani, a fost numit sâmbătă noul emir al ţării, după moartea predecesorului său, şeicul Nawaf, a anunţat televiziunea de stat, relatează AFP.

"Cabinetul kuweitian îl numeşte pe prinţul moştenitor, Alteţa Sa şeicul Mechaal, emir al statului Kuweit", a anunţat televiziunea. El a devenit astfel cel de-al 17 suveran al ţării.

15:06 Zeci de jurnalişti au participat sâmbătă la funeraliile unui cameraman al canalului de ştiri pan-arab Al Jazeera, ucis vineri într-un atac israelian în sudul Fâşiei Gaza, relatează AFP.

Sicriul cu trupul lui Samer Abou Daqa, pe care au fost depuse vesta sa antiglonţ cu sigla 'presă' şi casca lui, a fost transportat prin mulţime în oraşul Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, înainte de a fi coborât în pământ într-o groapă săpată de colegii săi.

„Este periculos să lucrezi în presă", a spus mama jurnalistului, Oum Maher Abou Daqa, acuzând Israelul că îi vizează pe „jurnalişti, mai ales pe cei care lucrează pentru Al Jazeera". (Agerpres)

Șeful Mossadului se întâlnește cu premierul Qatarului pentru a discuta un nou armistițiu

14:33 Oficiali israelieni și din Qatar ar urma să se întâlnească sâmbătă în Norvegia în încercarea de a relansa discuțiile privind eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza, în schimbul unei încetări a focului și a eliberării prizonierilor palestinieni deținuți de Israel, potrivit Wall Street Journal.

Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, ar urma să se întâlnească la Oslo cu David Barnea, directorul agenției israeliene de informații Mossad, a adăugat publicația, citând persoane familiarizate cu această chestiune. De asemenea, este probabil ca Barnea să se întâlnească cu oficiali egipteni, a relatat WSJ.

14:10O anchetă inițială a Armatei israeliene (IDF) cu privire la uciderea ostaticilor sugerează că niciunul dintre cei trei bărbați nu avea cămașă, iar unul dintre ei purta un steag alb improvizat, scrie The Guardian. Văzându-i, un soldat israelian a strigat „terorişti!” către ceilalți militari, declanșând focul asupra bărbaților, potrivit primelor concluzii ale IDF.

În timp ce doi dintre ostatici au fost loviți imediat și s-au părbușit, al treilea a reușit să fugă într-o clădire din apropiere unde, în ciuda rugăminților sale în ebraică, a fost și el împușcat și ucis, a spus un oficial militar.

12:57Apărarea antiaeriană egipteană a doborât o dronă suspectă în largul coastei Mării Roșii, în apropiere de orașul stațiune Dahab, pe coasta de est a Sinaiului, au declarat două surse de securitate, potrivit Reuters.

Sursele citate au spus că originea dronei este necunoscută.

Martori din Dahab au spus că au văzut un obiect căzând în apă, în timp ce un alt obiect a căzut în munții din apropiere.

La sfârșitul lunii octombrie, dronele au provocat explozii care au zguduit două orașe de la Marea Roșie, Israelul spunând că acestea au fost lansate pentru a lovi Israelul de către mișcarea Houthi din Yemen, susținută de Iran.

O organizație israeliană acuză IDF că a „executat” doi civili dintr-o tabără de refugiați din Cisiordania

12:52 Emirul Kuweitului, șeicul Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, a murit sâmbătă la vârsta de 86 de ani, a anunțat Palatul emirului, după un mandat de trei ani marcat de conflicte politice succesive în fruntea acestei țări bogate în petrol din Golf, transmite AFP.

12:18Israelul a anunțat că Poliția militară va deschide o investigație cu privire la uciderea a doi palestinieni în Cisiordania, după ce un grup israelian pentru drepturile omului a postat videoclipuri care păreau să arate trupele israeliene ucigându-i pe cei doi bărbați în timpul unui raid într-o tabără de refugiați din Cisiordania, scrie The Guardian.

Organizația pentru drepturile omului B’Tselem a acuzat armata israeliană de „execuții ilegale”.

În imaginile apărute pot fi văzute două vehicule militare israeliene care urmăresc un grup de palestinieni în tabăra de refugiați Faraa din nordul Cisiordaniei. Un bărbat, care pare să țină un recipient roșu, este împușcat de soldați. B’Tselem l-a identificat ca fiind Rami Jundob, în ​​vârstă de 25 de ani.

Jeep-ul militar se apropie apoi de Jundob, în timp ce acesta stă întins la pămânr, sângerând, și trage mai multe focuri în el. Soldații se apropie apoi de un bărbat identificat de B’Tselem ca fiind Thaar Shahin, în vârstă de 36 de ani, în timp ce se ghemuiește sub capota unei mașini. Ei trag în el de la distanță mică.

B’Tselem spune că Shahin a fost ucis pe loc, iar Jundob a murit din cauza rănilor, a doua zi.

11:50 Un purtător de cuvânt al familiilor ostaticilor spune că nu au primit nicio informație din partea membrilor Cabinetului de război după uciderea accidentală de către armata israeliană a trei dintre ostatici, scrie The Times of Israel.

„În ciuda dezastrului, nimeni din cabinetul de război nu a vorbit cu familiile, nimeni nu a explicat nimic. De ce familiile trebuie să pledeze pentru ceva care ar trebui să fie evident?”, a spus Haim Rubinstein, purtătorul de cuvânt al familiilor ostaticilor.

Reacția SUA: „O greșeală tragică”

11:30Comunicațiile telefonice și conexiunea la internet sunt întrerupte în Gaza pentru a treia zi consecuti. Internetul și liniile telefonice au căzut joi seară și erau încă inaccesibile în această dimineață, conform grupului de susținere a accesului la internet NetBlocks.org, scrie The Times of Israel.

Este cel mai lung astfel de incident din războiul de peste două luni, spune Alp Toker, directorul grupului.

10:00 Moartea a trei ostatici israelieni împuşcaţi de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza este o „greşeală tragică” şi o ştire „sfâşietoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Nu cred că este posibil să tragem concluzii mai ample din acest eveniment special şi despre ceea ce spune el despre capacitatea forţelor armate israeliene de a fi mai precise în acţiunile lor”, a adăugat John Kirby.

09:42 Un agent al serviciului de informații israelian Mossad a fost executat sâmbătă în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul Iranului, a anunțat agenția oficială de presă IRNA.

„Această persoană a comunicat cu serviciile străine, în special cu Mossadul, colectând informații clasificate și, cu concursul unor complici, a furnizat documente serviciilor străine, inclusiv Mossadului", a transmis IRNA.

Acuzatul a furnizat informații clasificate unui „ofițer Mossad" cu scopul de a face „propagandă pentru grupuri și organizații care se opun Republicii Islamice", a spus agenția iraniană, fără a preciza numele acestuia, nici când a fost arestat.

Revoltă la Tel Aviv după ce armata a ucis din greșeală trei ostatici israelieni

09:33 Sute de persoane au ieşit în stradă în Tel Aviv vineri seara pentru a protesta împotriva morţii a trei ostatici, ucişi accidental de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza.

Imaginile difuzate de televiziunea israeliană au arătat mulţimi mari care se adunau în centrul metropolei de coastă, blocând o stradă principală. Ei au cerut guvernului să ia măsuri pentru a asigura eliberarea imediată a ostaticilor din Fâşia Gaza. (dpa via Agerpres)

00:34 Societăţile Maersk şi Hapag-Lloyd, două dintre principalele companii de transport maritim la nivel mondial, au anunţat vineri suspendarea tranzitării Mării Roşii de către navele lor, în urma unei serii de atacuri ale rebelilor houthi din Yemen asupra navelor comerciale în strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Israelul anunţă că a ucis din greşeală trei ostatici pe care i-a luat drept o „ameninţare”. Premierul Benjamin Netanyahu a deplâns uciderea celor trei ostatici israelieni drept „o tragedie de neîndurat" care pune „întregul stat Israel în doliu", în timp ce, la Washington, Casa Albă a spus că a fost vorba de o „greșeală tragică".
  • Războiul din Gaza va trece la o nouă fază concentrată pe luarea la ţintă precisă a conducerii Hamas şi pe operaţiuni bazate pe informaţii, a declarat vineri, în Israel, consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite Jake Sullivan.
  • Israelul a autorizat deschiderea „temporară” a unui nou punct de intrare pentru ajutoarele umanitare în Fâşia Gaza, cel de la Kerem Shalom.
  • Guvernul Hamas a afirmat vineri că operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au provocat moartea a 18.800 de persoane de la începutul războiului. Palestinienii morţi, ucişi în cea mai mare parte în atacuri aeriene, sunt în proporţie de 75% copii (8.000) şi femei (6.200), potrivit biroului de presă al Hamas, care estimează totodată numărul persoanelor dispărute la 7.500.
  • Un cameraman al televiziunii Al-Jazeera a fost ucis vineri în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat un purtător de cuvânt al postului arab cu sediul în Qatar.
  • Forțele de apărare israeliene spun că au efectuat vineri un alt val de lovituri aeriene împotriva unor situri Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la tirurile de rachete asupra nordului Israelului.
  • Ministrul israelian al Patrimoniului Amihai Eliyahu, din partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit, spune că Israelul „ar trebui să ocupe pe deplin Fâșia Gaza” după război, deoarece consideră că palestinienii sunt „incapabili să controleze teritoriul fără a-l transforma într-un focar de teroare”.

------------------