Emirul Kuweitului, șeicul Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, a murit sâmbătă la vârsta de 86 de ani, a anunțat Palatul emirului, după un mandat de trei ani marcat de conflicte politice succesive în fruntea acestei țări bogate în petrol din Golf, transmite AFP.

Șeicul Nawaf al-Ahmad Al-Sabah a muritFoto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

„Cu mare tristețe, deplângem moartea șeicului Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, emir al statului Kuweit", se arată într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat kuweitiană.

Înainte de anunț, televiziunea de stat și-a întrerupt programul și a difuzat versete din Coran.

Șeicul Nawaf a fost internat în spital la sfârșitul lunii noiembrie „din cauza unei probleme urgente de sănătate", potrivit agenției oficiale de presă KUNA, care nu a oferit detalii despre boala sa. Ulterior, el a fost declarat în stare stabilă.

Având în vedere vârsta, starea sa de sănătate a fost deseori un motiv de îngrijorare în timpul mandatului său.

Șeicul Nawaf a fost numit prinț moștenitor în 2006 de către fratele său vitreg, șeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, și a preluat funcția de emir când acesta a murit în septembrie 2020, la vârsta de 91 de ani.

Un stat petrolier bogat din Golf, Kuweit este cufundat de mai mulți ani într-o criză profundă de conflictele dintre puterea executivă și cea legislativă, ceea ce a afectat șansele de reformare a statului.

Actualul prinț moștenitor, Mechaal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, fratele vitreg al emirului, are 83 de ani.

Kuweit, o țară conservatoare în care puterea rămâne concentrată în mâinile familiei conducătoare Al-Sabah, găzduiește totuși cel mai activ și mai puternic parlament din Golf.