Războiul din Gaza va trece la o nouă fază concentrată pe luarea la ţintă precisă a conducerii Hamas şi pe operaţiuni bazate pe informaţii, a declarat vineri, în Israel, consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite Jake Sullivan, citat de Reuters şi France Presse.

Fâșia Gaza văzută din sudul Israelului în dimineața zilei de 3 decembrieFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Israelul este sub presiune globală crescândă pentru a reduce numărul victimelor civile într-o ofensivă ce a ucis aproape 19.000 de civili palestinieni de la atacul Hamas în care au fost omorâte aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului, în 7 octombrie.

Potrivit lui Sullivan, va dura luni de zile pentru a se atinge obiectivele Israelului în război, dar luptele vor continua în faze, cu o trecere de la campania actuală de bombardamente intense şi operaţiuni terestre.

Consilierul Casei Albe, care urmează să-l viziteze vineri pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, nu a oferit detalii despre momentul unei schimbări în intensitatea războiului.

„Condiţiile şi momentul pentru asta au fost, evident, un subiect de conversaţie pe care am avut-o cu prim-ministrul (Benjamin) Netanyahu, cu cabinetul de război, cu lideri militari ai Israelului şi cu ministrul apărării”, a declarat Sullivan într-o conferinţă de presă.

Sullivan a refuzat să răspundă când a fost întrebat dacă Statele Unite ar putea reţine ajutorul militar dacă războiul nu intră într-o fază de intensitate mai scăzută, cu mai puţine victime civile, spunând că cea mai bună modalitate de a ajunge la un acord este discuţia cu uşile închise.

Nu ar fi „corect” ca Israelul să ocupe Fâşia Gaza pe termen lung după războiul împotriva Hamas, a mai spus el, scrie Agerpres, citând Reuters și AFP.