Israelul a lansat duminică noi lovituri asupra Fâșiei Gaza, într-un moment în care liderii israelieni se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a negocia și a asigura eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas. Rudele ostaticilor și-au intensificat apelurile către premierul pentru a ajunge la un acord privind eliberarea prizonierilor, după ce armata a recunoscut că a ucis „din greșeală" trei dintre ei în teritoriul palestinian.

Bombardamente israeliene în GazaFoto: Ariel Schalit / AP / Profimedia

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 72-a, pe HotNews.ro:

23:45Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va anunța o nouă forță de apărare maritimă în timpul vizitei sale în Orientul Mijlociu, după atacurile repetate ale rebelilor Houthi susținuți de Iran în Yemen asupra navelor comerciale care traversau Marea Roșie, scrie The Guardian.

Conform sursei citate, forța operativă navală se va numi inițial Operațiunea Prosperity Guardian și va lucra pentru a se asigura că Marea Roșie este sigură pentru transportul maritim.

h2: 90 de palestinieni din tabăra de refugiați Jabalia, uciși în atacurile israeliene de duminică - Guvernul Hamas

23:30Armata Israelului (IDF) susține că a lovit un obiectiv Hezbollah din sudul Libanului și rachete antitanc care se pregăteau să lanseze un atac lângă Yir'on, scrie The Times of Israel.

22:27Atacurile israeliene au ucis duminică 90 de palestinieni în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Videoclipuri postate online cu ceea ce par a fi consecințele celor mai recente atacuri israeliene arată palestinieni care săpă printre dărâmături cu mâinile goale, în încercarea de a găsi supraviețuitori.

22:13Societatea Semilunii Roșii din Palestina anunță restabilirea parțială a comunicațiilor de-a lungul Fâșiei Gaza, care i-a permis să se conecteze cu colegii săi.

Organizația umanitară și-a pierdut comunicarea cu camera de operațiuni din Gaza în ultimele patru zile, ca urmare a loviturilor puternice israeliene de-a lungul fâșiei.

Semnale pentru un nou acord Israel-Hamas - surse egiptene

21:36Atât Israelul, cât și Hamas sunt deschise către un nou acord de încetare a focului care ar include eliberarea de ostatici, au declarat pentru Reuters surse egiptene.

Conform surselor citate, Egiptul și Qatarul au pus drept condiții pentru negocieri accelerarea transporturilor de ajutoare în Gaza și redeschiderea de către Israel a punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom cu Gaza. Primul convoi umanitar a intrat în Gaza prin Kerem Shalom duminică.

Sursele citate de Reuters mai spun că Hamas insistă să decidă unilateral ce ostatici ar urma să fie eliberați și vrea ca trupele israeliene să se retragă la linii prestabilite. Potrivit surselor, Israelul a respins această solicitare și a cerut să vadă lista ostaticilor înainte de a se stabili data și durata încetării focului.

21:16Armata israeliană (IDF) a publicat fotografii cu mesajele lăsate pe o clădire de către cei trei ostatici care au fost uciși din greșeală de trupele israeliene în cartierul Shejaiya din orașul Gaza, scrie The Times of Israel.

Astfel, mesajele „SOS” și „Ajutor, 3 ostatici” erau scrise pe o pânză albă, folosind resturi de mâncare.

Clădirea cu aceste mesaje, aflată la câteva sute de metri distanță de incidentul de vineri și descoperită de trupele israeliene miercuri, a fost considerată de către IDF ca fiind o capcană a Hamas.

21:02Șeful Mossad, David Barnea, va călători din nou în Europa în zilele următoare pentru discuții cu premierul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, despre un potențial acord cu Hamas privind eliberarea de ostatici, scrie The Times of Israel.

Barnea va fi însoțit de generalul-major (rez.) Nitzan Alon, aflat la comanda demersurilor serviciilor de informații pentru găsirea ostaticilor Hamas.

Imagini cu comandantul Hamas Muhammed Sinwar mergând cu mașina prin „cel mai mare tunel” de sub Fâșia Gaza

20:17Armata israeliaă (IDF) publică imagini obținute din Fâșia Gaza, care îl arată pe comandantul Hamas Muhammed Sinwar, fratele liderului Yahya Sinwar, într-o mașină care circulă prin „cel mai mare tunel” Hamas de sub Fâşia Gaza, descoperit de către ARmata israeliană, scrie The Times of Israel.

Potrivit IDF, construcția rețelei de tuneluri care a fost descoperită lângă punctul de trecere a frontierei Erez a fost condusă de Muhammed Sinwar. Este cel mai mare tunel de atac al Hamas descoperit de armata israeliană.

19:50Șeful Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA), Philippe Lazzarini, a vorbit din nou despre criza umanitară din Gaza, spunând că „totul este uluitor și absolut fără precedent”, scrie The Guardian.

„Numărul de oameni care au fost uciși - în patruzeci de zile au fost mai multe femei și copii uciși decât numărul de civili uciși în războiul din Ucraina. Nivelul de distrugere - se spune că mai mult de 60% din infrastructură a fost distrusă. Nivelul deplasării populației - peste 90% din populație a fost strămutată. Numărul angajaților ONU care au fost uciși este absolut fără precedent”, a spus Philippe Lazzarini într-un interviu acordat Al Jazeera.

18:40Armata israeliană susţine că a descoperit în timpul ofensivei sale „cel mai mare tunel” pe care Hamas l-a săpat sub Fâşia Gaza şi care duce la doar câteva sute de metri din teritoriul său, scrie The Times of Israel.

17:30Un prim convoi de ajutor umanitar a intrat duminică în Fâşia Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom, potrivit unei surse egiptene din Semiluna Roşie, scrie AFP.

În total, 79 de camioane au început să intre duminică, a spus sursa citată, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Israelul a anunţat vineri că a aprobat „temporar” intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza printr-unul dintre punctele sale de trecere, pentru a decongestiona punctul de trecere Rafah dintre teritoriul palestinian şi Egipt, care de la începutul războiului a fost singurul loc de intrare pentru camioanele cu alimente şi medicamente în Gaza.

Papa Francisc: Civili lipsiți de apărare sunt bombardați și împușcați

16:00 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a citit duminică, în cadrul ședinței săptămânale a cabinetului său, o scrisoare despre care a spus că a fost scrisă de rude ale soldaților morți.

„Aveți un mandat de a lupta. Nu aveți mandat să vă opriți la mijloc", a citit el dintr-o scrisoare, subliniind apoi că „vom lupta până la capăt".

15:42 Autoritatea egipteană a canalului Suez a spus că că monitorizează îndeaproape impactul tensiunilor din Marea Roșie după recentele atacuri ale grupării Houthis din Yemen asupra navelor din partea de sud a acesteia.

Două mari companii de transport de marfă, inclusiv MSC, cea mai mare companie de transport maritim de containere din lume, au anunțat sâmbătă că vor evita Canalul Suez, deoarece militanții Houthi și-au intensificat atacurile.

Autoritatea „urmărește îndeaproape consecințele tensiunilor actuale", a declarat președintele său, Osama Rabie, care a adăugat că traficul din canal este în prezent normal.

Houthi, aliați ai Iranului, au lansat atacuri împotriva navelor din regiune în semn de protest față de bombardamentele și invazia Israelului în Gaza.

Din 19 noiembrie și până acum, 55 de nave au schimbat traseul și au trecut pe la Capul Bunei Speranțe, în timp ce 2.128 au traversat canalul Suez în aceeași perioadă, a precizat autoritatea citată. (Reuters)

15:15Emirul Kuweitului, şeicul Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, a fost înmormântat duminică, după o ceremonie privată la care au participat numai membrii familiei domnitoare şi câţiva prieteni apropiaţi. Înfăşurat în steagul kuweitian, sicriul emirului a fost dus la o moschee pentru rugăciuni înainte de o ceremonie funerară transmisă la televiziunea de stat, relatează AFP.

15:01 Papa Francisc a deplâns duminică uciderea a două femei într-o parohie catolică din Gaza, unde „civili fără apărare" sunt ținta unor focuri de armă și bombardamente.

„Continui să primesc vești foarte serioase și dureroase din Gaza. Civili lipsiți de apărare sunt bombardați și împușcați. O mamă și fiica ei (...) au fost ucise, iar altele au fost rănite de tirurile lunetiștilor", a spus Suveranul Pontif la finalul rugăciunii Angelus.

„Acest lucru s-a întâmplat chiar și în interiorul parohiei Sfânta Familie, unde nu există teroriști, ci familii, copii, persoane bolnave sau cu dizabilități", a subliniat Papa. (AFP)

Israelul a deschis punctul de trecere Kerem Shalom

14:56Punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom dintre Israel și Gaza a fost deschis duminică pentru camioanele cu ajutoare pentru prima dată de la izbucnirea războiului, a declarat un purtător de cuvânt al biroului premierului Netanyahu.

Punctul de trecere fusese închis după atacul Hamas din 7 octombrie. Israelul a fost de acord să-l redeschidă pentru camioanele cu ajutoare săptămâna trecută. (Agerpres)

14:22Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a făcut apel duminică, la sosirea sa într-o vizită în Israel, la „un nou armistiţiu imediat şi durabil” în Fâşia Gaza, în timp ce omologul ei israelian a calificat orice astfel de demers drept o „eroare”, scrie AFP.

Parisul este preocupat „în cel mai înalt grad” de situaţia din Gaza şi îndeamnă la un „nou armistiţiu imediat şi durabil”, a declarat ministrul francez de externe după o întâlnire cu Eli Cohen.

„Sunt ucişi prea mulţi civili”, a adăugat Catherine Colonna.

La rândul său, ministrul israelian de Externe a reiterat poziţia guvernului israelian în sensul că un apel la încetarea focului este „o eroare şi un cadou pentru Hamas”.

Ministrul de externe israelian a apreciat totodată că Franţa poate juca un rol „important” în Liban pentru a evita o escaladare a tensiunilor regionale, pe fondul schimburilor de tiruri care au loc aproape zilnic între armata israeliană şi Hezbollah.

„Există încă o posibilitate de a împiedica un război în Liban. În cazul în care comunitatea internaţională nu va reuşi acest lucru, nu vom avea altă opţiune decât să ne asumăm noi acest lucru”, a avertizat Eli Cohen.

Ministerul francez de Externe spune că unul dintre angajații săi a murit într-un atac israelian în Gaza

13:34Agenția de presă palestiniană Wafa a anunțat că 35 de persoane au fost ucise în lovituri asupra mai multor case din tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, scrie BBC.

Cea mai mare dintre taberele de refugiați palestinieni din Gaza, Jabalia, găzduiește peste 100.000 de oameni, care trăiesc într-o rețea densă de străzi care ocupă 1,4 kilometri pătrați. Este cea mai apropiată dintre taberele de refugiați din Gaza de granița cu Israelul.

12:50Ministerul de Externe al Franței spune că unul dintre angajații săi a murit în urma rănilor suferite în urma unui atac israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, scrie The Guardian.

Ministerul afirmă că bărbatul se refugiase în casa unui coleg, alături de alți doi colegi și de membri ai familiei acestora. „Casa a fost lovită miercuri seară de un atac aerian israelian care l-a rănit grav pe colegul nostru și a ucis alți aproximativ 10 oameni”, arată Ministerul francez de Externe, adăugând că bărbatul a murit ulterior, din cauza rănilor.

„Cerem ca autoritățile israeliene să facă lumină asupra circumstanțelor acestui bombardament, cât mai curând posibil”, mai spun oficialii francezi.

Conform Al Jazeera, cetățeanul francez ucis lucra la centrul cultural francez din Gaza.

„Franța este foarte îngrijorată de situația umanitară din Gaza, de aceea a fost util ca Franța să aibă acolo un om de încredere care să transmită ambasadei ce se întâmplă acolo”, a declarat pentru pentru Al Jazeera Renaud Girard, corespondentul șef pentru afaceri externe al Le Figaro.

12:34Gaza are comunicațiile oprite pentru a patra zi consecutiv, fiind cea mai lungă întrerupere de la izbucnirea războiului, scrie The Guardian.

Grupurile de ajutor spun că acest lucru împiedică eforturile de salvare după bombardamente și îngreunează și mai mult monitorizarea bilanțului civililor uciși în bombardamente.

Serviciul de urgenţe al spitalului al-Shifa din Gaza este „o baie de sânge” - OMS

12:07Serviciul de urgenţe al spitalului al-Shifa din Gaza, devastat de bombardamentele israeliene, este „o baie de sânge”, a scris duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce sâmbătă o echipă a sa şi a altor agenţii ale ONU a reuşit să livreze materiale medicale clinicii din nordul teritoriului palestinian, relatează AFP.

12:00Armata israeliană (IDF) spune că în ultima zi trupele sale au lansat lovituri împotriva a aproximativ 200 de obiective Hamas din Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

Conform sursei citate, brigada parașutistilor a perchezitat mai multe apartamente folosite de Hamas în Shejaiya din orașul Gaza și a găsit arme de foc, dispozitive explozive și alte echipamente militare. Tot în zonă, trupele au descoperit un tunel lung de 15 metri, care a fost ulterior distrus într-un atac aerian.

În sudul Gazei, IDF susține că Brigada Commando a direcționat un atac aerian asupra unui depozit „semnificativ” de arme Hamas în casa unui agent. Brigada de Comando a identificat, de asemenea, șapte agenți Hamas înarmați în zona Khan Younis și a direcționat lovituri aeriene asupra lor.

Între timp, Brigada 646 a atacat o clădire din apropierea unei școli UNRWA, unde au fost găsite mașini folosite pentru a construi rachete, susține IDF, adăugând că trei puțuri de tunel au fost găsite și în zona școlii.

11:02 Hezbollah a lansat o rachetă antitanc care a lovit kibbutz-ul Sasa aproape de la granița cu Libanul, neexistând victime, scrie The Times of Israel.

Identitatea tinerei cu cetățenie română care a murit în captivitatea Hamas, confirmată de ambasadă

10:27Ambasada Israelului la Bucureşti a anunțat identitatea ultimului ostatic cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ucis în Fâşia Gaza, fiind vorba despre o tânără artistă de 27 de ani.

În vârstă de doar 27 de ani, Inbar Haiman avea cetățenie română şi era studentă la Arte. Executa lucrări de artă stradală deosebite și numele sub care era cunoscută în Israel şi în lume era „Pink”, semnătura ei inconfundabilă.

09:54Șeful agenției israeliene de spionaj Mossad, David Barnea, s-a întâlnit vineri seară cu prim-ministrul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în timp ce presiunea crește pentru un posibil armistițiu în Gaza și un acord pentru eliberarea de ostatici, scrie Reuters.

Într-o conferință de presă, premierul Netanyahu a ocolit o întrebare despre întâlnire, dar a confirmat că a dat instrucțiuni echipei de negocieri, scrie Reuters.

„Avem critici serioase la adresa Qatarului”, a spus el, făcând aluzie la legăturile statului din Golf, bogat în gaze, cu Hamas și cu Iranul, principalul inamic al Israelului. „Dar chiar acum încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noștri”, a spus premierul israelian.

09:14 Încă doi soldați israelieni au fost uciși în luptele din Fâșia Gaza, a anunțat duminică armata israeliană. Aceasta a precizat că 121 de soldați au murit de când Israelul și-a lansat ofensiva terestră în Gaza, la 27 octombrie. (Reuters)

08:01 ​Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a descoperit arme şi a arestat în jur de 80 de membri ai Hamas în zona unui spital din nordul Fâşiei Gaza, operaţiune în cadrul căreia a comis un „masacru", potrivit mişcării islamiste palestiniene.

„Soldaţii au arestat în jur de 80 de terorişti",„au distrus infrastructura teroristă şi au localizat numeroase arme", potrivit armatei israeliene, care a precizat că personalul medical de la spitalul Kamal Adwan a fost „interogat".

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • O persoană cu dublă cetățenie, română și israeliană, ostatică în Fâșia Gaza, a murit în captivitate, a anunțat sâmbătă seară Ministerul român de Externe. Este vorba despre Inbar Haiman, o tânără studentă de 27 de ani, conform presei israeliene.
  • Familiile ostaticilor au susținut sâmbătă o conferință de presă la Tel Aviv, cerând guvernului să inițieze un nou acord pentru eliberarea celor dragi, după ce trei dintre ostatici au fost uciși din greșeală de trupele israliene din Gaza.
  • Oficialii israelieni par mai dispuși în discuțiile cu mediatorii pentru a ajunge la un nou acord pentru încetarea focului și eliberarea prizonierilor palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza, au declarat pentru Reuters două surse egiptene de securitate.
  • O anchetă inițială a Armatei israeliene (IDF) cu privire la uciderea ostaticilor sugerează că niciunul dintre cei trei bărbați nu avea cămașă, iar unul dintre ei purta un steag alb improvizat, scrie The Guardian. Văzându-i, un soldat israelian a strigat „terorişti!” către ceilalți militari, declanșând focul asupra bărbaților, potrivit primelor concluzii ale IDF.
  • Un distrugător american aflat în misiune în Marea Roşie a doborât sâmbătă 14 drone lansate din zone din Yemen controlate de rebelii houthi, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu.
  • Benjamin Netanyahu s-a declarat „mândru” sâmbătă că a împiedicat înființarea unui stat palestinian, „pentru că astăzi toată lumea înțelege ce ar fi putut fi acel stat palestinian”
  • Israelul a anunțat că Poliția militară va deschide o investigație cu privire la uciderea a doi palestinieni în Cisiordania, după ce un grup israelian pentru drepturile omului a postat videoclipuri care păreau să arate trupele israeliene ucigându-i pe cei doi bărbați în timpul unui raid într-o tabără de refugiați din Cisiordania.

------------------