Nicolae Baltag si Maria Axinte sunt principalii pioni in musamalizarea cazului Vlad Tudor, copilul care a disparut la manastirea Cocos si a fost gasit dupa sase zile. Cei doi au prezentat rezultatele preliminare ale anchetei, anuntand ca ipoteza rapirii si uciderii copilului prin infometare a fost respinsa din cauza lipsei probelor care sa o fundamenteze.

Martorul cheie, Paul Cojocaru, omul care l-a purtat pe brate pe Vladut si i-a aplicat masurile de prim-ajutor, nici macar nu a fost audiat in aceasta cauza.

De asemeni, politistii si procurorii tulceni au ascuns opiniei publice faptul ca in zona a fost descoperit un pachet de tigari pierdut de un agent de paza de la firma BGS din Bucuresti, cu doua zile inaintea gasirii copilului, fapt care demonstreaza ca acesta nu se afla in aceeasi rapa pe timpul raidului agentilor BGS.

Motivul acordului tacit dintre seful IPJ, Nicolae Baltag, si prim-procurorul Maria Axinte nu a fost inca dezvaluit, insa reporterii ZIUA au intrat in posesia unor dovezi zdrobitoare privind cardasia celor doi.

Nu mai punem la socoteala ca, in urma cu doua zile, intr-o conferinta de presa, Nicolae Baltag s-a antepronuntat acreditand categoric teoria ca Vlad Tudor a murit in padure de foame si de sete.

Seful IPJ Tulcea a dat verdictul cu toate ca hainele baiatului, care acum, in opinia martorilor, sunt mai murdare de noroi decat in momentul descoperii copilului, abia in urma cu doua zile au plecat la Bucuresti pentru expertiza. De asemenea, probele ridicate de legisti in timpul expertizei medico-legale miercuri erau tot la Tulcea, nu ajunsesera la "Mina Minovici".

Cu toate acestea, Baltag si Axinte au convingerile lor cu privire la cazul copilului Vlad Tudor.

Crima oribila la Ostrov

In data de 23 august 2003, societatea "Petronyk" SRL a cumparat la licitatie o vie in satul Ostrov din judetul Tulcea. Via apartinuse SC "Agroindustriala Piatra Ostrov" SA, unul din cei mai mari producatori de struguri de vin din acest judet, care a intrat in lichidare judiciara, datorita unei asocieri paguboase cu una din firmele fostului primar al localitatii Ostrov, un anume Nicu Silea.

Uzand de relatii suspuse, dar si de practici ilegale, Silea a impiedicat cumparatorul sa intre in posesia viei. Dupa mai multe procese castigate de SC "Petronyk" SRL, administratorul acesteia, constanteanul Florin Mitu, s-a adresat IPJ Tulcea, in vederea avizarii unui plan de paza si protectie.

Acesta a intrat in posesia hartiei semnate chiar de marele sef al Politiei tulcene, astfel ca a incheiat un contract de prestari servicii cu societatea de paza "Proteus" SRL din Galati. In data de 19 august 2004, 25 de agenti de paza s-au deplasat la Ostrov, pentru a-si instala punctele de paza la exploatatia viticola.

In jurul orei 6 dimineata, din ziua mentionata, efectivele "Proteus" au patruns in curtea interioara a exploatatiei, unde au fost intampinate de o cohorta de tarani inarmati cu furci, bate si topoare. Nicu Silea s-a urcat la volanul unui camion de 14 tone si a pornit.

Acesta l-a ucis pe agentul Vasile Pandele, calcandu-l pe abdomen, cu rotile din spatele camionului, iar un taran inarmat l-a strapuns in inima cu o furca. Cohorta dezlantuita a distrus cele patru autoturisme ale agentilor si i-a pus pe fuga. Din dispozitia lui Baltag, criminalul a fost arestat, insa dupa trei zile Curtea de Apel Constanta (institutia ierarhic superioara Tribunalului Tulcea - n.r.

) a dispus eliberarea de indata a lui Silea, pe motiv ca nu s-a stabilit cu certitudine daca fapta este crima calificata sau omor din culpa. Ancheta a fost tergiversata din start de catre prim-procurorul Maria Axinte, care a inlocuit procurorul care primise cazul cu un altul aflat in concediu de odihna.

Florin Mitu a reluat demersurile pentru a intra in posesia viei, angajand mai multe discutii cu seful IPJ, insa Baltag a depus toate eforturile pentru a-l impiedica sa-si instaleze efectivele de paza. In data de 10 septembrie a.c., agentii firmei "Proteus" au trecut Dunarea la Galati, pentru a doua oara.

In drum spre Ostrov, la o bifurcatie din raza localitatii Cerna, ei au fost intampinati de doua plutoane de jandarmi si un pluton de mascati de la DPIR. Un reprezentant al Politiei i-a somat pe agenti sa se intoarca din drum, spunandu-le ca planul de paza al obiectivului a fost anulat de catre comisarul-sef Nicolae Baltag.

Relatiile criminalului Silea cu seful IPJ si cu prim-procurorul Axinte sunt de notorietate la Tulcea. Baltag este nascut chiar in localitatea Ostrov, iar Axinte a clasat mai multe dosare penale ale lui Nicu Silea, referitoare la furt, vatamare corporala si amenintare cu o pusca de vanatoare.

Infractorul a primit un sprijin important de la societatea "Alcovin Macin", la care actionar este Bogdan Pavel, fiul fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, seful direct al Mariei Axinte, pana in urma cu doi ani.

Bogdan Pavel a fost cununat de catre Fanel Pavalache, consilierul guvernamental arestat si condamnat pentru ca a solicitat patru milioane de dolari mita in cazul lichidarii Bancii Internationale a Religiilor.