Se poate spune ca ne confruntam cu un adevarat fenomen. In Romania, de la inceputul anului si pana azi au disparut aproape 1700 de persoane. Unde, cum, in ce imprejurari nu stie nimeni. Rudele celor care nu au mai ajuns acasa, prietenii, autoritatile locale au anuntat disparitia lor si atat.

In unele cazuri au fost gasite explicatii: fete ademenite de proxeneti si duse "la produs" in Italia, Spania, Austria sau Franta, baieti fugiti de acasa dupa o cearta cu parintii, escapade amoroase de o saptamana sau doua etc. In altele insa scenariul disparitiilor pare desprins din serialul "Dosarele X".

In Craiova, de pilda, o eleva de 17 ani a fost rapita de patru indivizi, pe strada, cand se intorcea de la scoala. Ea a fost sechestrata timp de sase saptamani, timp in care rapitorii nu i-au facut nici un rau. Au obligat-o doar sa poarte haine rosii, inclusiv lenjerie intima. Mai mult, barbatii ii aduceau zilnic trandafiri ... rosii.

O alta adolescenta din Craiova, olimpica la limba romana a disparut de acasa inaintea primei probe de bacalaureat. Dupa circa o luna de zile a fost gasita in stare de inconstienta pe o strada din cartierul Craiovita Noua, de catre unul dintre salariatii tatalui ei. Fata, de o frumusete si inteligenta rare, era murdara si nu putea vorbi.

La Pascani, in urma cu 13 ani, o fetita, eleva in clasa a III-a a disparut de la domiciliu, dupa 13 zile parti ale cadavrului acesteia fiind gasite la zeci de km de casa. Nici pana azi nu se cunoaste cine este ucigasul si cum a disparut victima. In materie de disparitii sunt si alte nenumarate cazuri bizare.

La Reghin, de pilda, cadavrul unei femei despre care nimeni nu mai stia nimic de 10 ani a fost gasit ingropat in mai a.c. in curtea casei unde locuia cu chirie. Din pacate, principalul suspect al uciderii acesteia, sotul victimei, murise de trei ani si deci legistii nu au mai putut constata decat identitatea femeii care nici macar nu fusese data disparuta.

Cadavrul unui barbat disparut in primavara in comuna Poenarii Bunchii Prahova a fost descoperit in urma cu putine saptamani sub patul din propria locuinta. In Gorj, cadavrul unei tinere, insarcinata cu gemeni, a fost descoperit pe malul raului Gilort, fara a se afla cine este criminalul. Recent la Mangalia, a disparut o intreaga familie.

Este vorba de Alexandru Ion, sot, Lucretia, sotie, si Amalia Victoria, 9 ani, fiica. Din septembrie nimeni nu mai stie nimic de existenta lor. Au fost cautati si cu scafandrii, cu cainii dresati, cu elicoptere dotate special. Nimic! S-a spus ca la domiciliul victimelor nu sunt urme suspecte.

Dupa cateva saptamani politia revine si spune ca peretii unor camere au fost racaiti de cei care doreau sa dispara urmele de sange. Intensificandu-se cercetarile, la presiuni de sus, a fost descoperita si masina familiei, intr-un cartier din Constanta. Abia dupa doua luni de zile de cercetari, insa! Mai grav, despre disparuti nici o vorba.

La jumatatea acestei luni, un baietel de o rara frumusete si gingasie, Vlad Tudor, 5 ani, a disparut misterios de langa mama sa in zona Manastirii Cocosu, judetul Tulcea. Dupa o saptamana copilul a fost gasit mort intr-o rapa, aproape de Niculitel. Autoritatile spun ca a murit de foame si frig.

Lucrul acesta il spun aceleasi autoritati care l-au cautat pe copil 7 zile, cu caini dresati, cu elicoptere, cu forte antrenate special pentru asemenea situatii, dar care au cautat peste tot copilul, numai in locul unde cazuse nu! Pare de-a dreptul ciudat, nu? La fel de dramatica este si disparitia profesoarei de religie Lotrioana G.

, descoperita de doi fosti elevi, nu de autoritati, tot la o saptamana de la depunerea la politie a reclamatiei, de catre parinti. Suferinda, tanara a fost rapita pur si simplu de un proxenet, cu ajutorul unui taximetrist. Violata, supusa la perversiuni sexuale victima care sufera si de hipoacuzie bilaterala a suferit un soc.

Parintii au anuntat politia ca si-au gasit fata, dar in conditiile pe care le-am descris. Politistul de serviciu de la Serviciul Urmariri, Sectorul 1, DGPMB, le-a cerut insa reclamantilor sa revina peste 2-3 zile, cand isi revine victima. Intre timp se intelege ca multe dintre probe s-au distrus, asa ca... prinde orbul, scoate-i ochii!