Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a sustinut vineri, intr-o declaratie de presa, la Palatul Parlamentului ca documentul prezentat de democratul Adriean Videanu este o facatura.

Presedintele executiv al PD a prezentat un proiect prin care PNL, PSD, PRM, UDMR, cu sprijinul PC, intentioneaza modificarea Legii Electorale, in asa fel incat un presedinte suspendat sa nu mai poata candida la viitoarele alegeri.

Olteanu a adaugat ca prin aceste gesturi, democratii cauta pretexte pentru a-l determina pe presedinte sa nu mai demisioneze.

Presedintele Camerei Deputatilor sustine ca pentru alegerile anticipate prezidentiale este necesara elaborarea unei noi legi, desi anticipatele locale sunt reglementate printr-un singur articol introdus in legea generala.

Bogdan Olteanu, a explicat ca Legea privind alegerea presedintelui nu se aplica in cazul alegerilor prezidentiale anticipate.

"Legea privind alegerea presedintelui, adoptata in 2004, nu cuprinde reglementari referitoare la alegerile prezidentiale anticipate si nu se va aplica in ipoteza in care vom avea alegeri prezidentiale anticipate.

Atunci, Guvernul va trebui sa elaboreze un proiect de lege pentru alegeri prezidentiale anticipate pe care sa-l trimita Parlamentului spre dezbatere si aprobare", a declarat Bogdan Olteanu.

Cutumele legislative il contrazic insa pe presedintele deputatilor. Nici una din legile care reglementeaza scrutinele electorale din Romania nu face referire la situatia alegerilor anticipate.

Daca in cazul Parlamentului sau a Presedintiei istoria din ultimii 17 nu ofera precedente, nu acelasi lucru se poate spune si despre exemplele la nivel local.

Zeci de functii de primar se vacanteaza din motive diverse in decurul unui mandat, alegerile in acest caz fiind numite juridic partiale si fiind reglementate printr-un singur articol inclus in Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice

locale.

    Legea 67/2004, art. 9 alin. (2) - In cazul unor alegeri partiale, organizate in situatiile prevazute de Legea administratiei publice locale nr.215/2001, cu modificarile ulterioare, data desfasurarii acestora se stabileste cu cel putin 30 de zile inaintea votarii. In acest caz, termenele prevazute de prezenta lege, cu

exceptia celor de 24 de ore, se reduc la jumatate. Daca din operatiunea de reducere la jumatate a termenelor rezulta fractiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac in plus. Fractiunile mai mici de 12 ore nu se iau in calcul.