Va mai amintiti de Shrek? Daca nu, dati fuga la raftul cu DVD-uri si-l gasiti sigur acolo. Are un capcaun verde pe coperta. Pana atunci, va spun eu ca este un film de animatie, lansat in 2001, care se inscria in noul val al genului, exceland in umor accesibil celor mari, dar fara sa exceada statutul de film pentru copii.

O poveste draguta si frumos colorata despre un capcaun simpatic si o printesa prizoniera in turn. Nefiind deschizator de drumuri si beneficiind de o marketizare eficienta, a produs in primul weekend incasari de 40 de milioane de dolari, iar acum, dupa 6 ani, a ajuns la un total de aproape 500 de milioane de dolari. Asta la un buget estimat de 60 de milioane de dolari.

Un asemenea succes trebuia exploatat in continuare. Asa ca, trei ani mai tarziu, a fost lansat Shrek 2. A costat cu 15 milioane mai mult, a adus in primul weekend peste 100 de milioane, iar acum se apropie cu pasi mari de miliard. Deja aveam de-a face cu un business serios.

Asa ca producatorii i-au lasat pe copii sa se bucure doar de explozia de culori si de personajele pe care le cunosteau din basme, iar scenariul a fost orientat spre adulti. Parodiile la adresa lumii Hollywood-ului si ironiile acide au acaparat mare parte din dialoguri, iar Tara Foarte Indepartata, unde se petrece actiunea, este o replica fidela a Los Angeles-ului. De notat umorul de calitate si coerenta povestii „de baza”.

Au mai trecut trei ani si avem un nou Shrek. Intrucat s-a lansat abia de cateva zile, cifrele afacerii nu sunt inca disponibile. Dar cu siguranta va revigora competitia din box-office, dominata de 3 saptamani de Spiderman 3 (sic!).

De data asta, producatorii nu si-au mai batut deloc capul cu publicul juvenil, multumindu-se sa amestece la gramada in scenariu o cantitate-record de personaje de basm, nu mai exista nicio poveste cat de cat coerenta si totul se petrece ca intr-un sitcom.

Este, daca vreti, o varianta animata a seriei Scary Movie, cu singura diferenta ca in locul unor actori penibili avem niste eroi animati care joaca impecabil, iar in locul filmelor sunt parodiate povestile.

Mai are vreun rost sa spunem ca Shrek 4 este in post-productie? Saracul capcaun e condamnat sa impartaseasca soarta eroilor din „Tanar si Nelinistit”, singura diferenta fiind frecventa episoadelor, momentan limitata de performantele calculatoarelor.

Shrek al treilea (SUA, 2007)

Titlul original: Shrek the Third

Regia: Chris Miller, Raman Hui

Scenariul: Andrew Adamson

Distributia (voci): Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Julie Andrews, Rupert Everett, Justin Timberlake

Animatie, 93 minute

Rating SFin: 8/10