Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat luni ca la Consulatul din Milano au fost primite inca sapte decrete de expulzare a unor cetateni romani, sase barbati si o femeie. Cioroianu a afirmat ca in decrete se precizeaza ca acestia nu aveau domiciliul legal si au fost denuntati pentru invadarea spatiilor si edificiilor publice si ar fi reiesit ca aveau antecedente la politie.

Ministrul de Externe a precizat ca isi doreste ca, in aceste noi cazuri, romanilor sa aiba la dispozitie cele 30 de zile prevazute de lege pentru a parasi teritoriul Italiei. Potrivit reglementarilor legislative, un cetatean care primeste un decret de indepartare poate ataca in recurs masura autoritatilor.

De altfel Cioroianu a precizat ca autoritatile romane intentioneaza sa incheie un contract cu o firma de avocatura care sa aiba sucursale in zonele cu romani. Avocatii vor acorda asistenta cetatenilor romanii pe banii statului.

De asemenea, ministrul de Externe a precizat ca, in conformitate cu directivele europene, pentru ca un cetatean sa poata fi expulzat trebuie sa reprezinte o "amenintare reala si actuala, temeinic justificata". "Condamnarile anterioare nu pot reprezenta un criteriu pentru expulzare", a precizat ministrul.

Cioroianu a adaugat cadecretele cu privire la primii patru romani expulzati la sfarsitul saptamanii trecute au fost comunicate Consulatului General al Romaniei la Milano sambata seara, la ora locala 23.20, pe cand cei patru se aflau deja in Romania.

Seful diplomatiei romanesti a declarat ca evaluarea de catre autoritatile romanesti a decretului-lege din Italia a fost comunicata si comisarului european Franco Frattini.