Patru lazi in care se aflau cate 16 focoase pentru rachete au disparut dintr-un tren care transporta armament de la Zarnesti spre Bulgaria, disparitia fiind semnalata in Gara Stanesti din judetul Giurgiu, informeaza Mediafax. Parchetul Militar Bucuresti a deschis o ancheta in acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, trenul venea de la o fabrica de armament din judetul Brasov si avea destinatia Bulgaria, iar transportul, care reprezenta export de armament, era pazit de jandarmi.

Conform surselor citate, de la Brasov spre Bulgaria trenul ar fi avut trei opriri, iar disparitia lazilor cu focoase a fost sesizata de catre angajatii CFR din Gara Stanesti (Giurgiu), care au observat ca de la unul dintre vagoane lipsea sigiliul.

Ulterior, impreuna cu jandarmii si Politia a fost constatata lipsa celor patru lazi in care se afla cantitatea totala de 64 de focoase.

Sursele citate mai spun ca disparitia ar fi fost sesizata sambata dupa-amiaza.

Reprezentanti ai Ministerului Apararii sustin ca transportul nu apartine ministerului.

Parchetul Militar Bucuresti a declansat o ancheta in acest caz.

Totodata, surse judiciare afirma ca ar fi fost vorba despre un export privat de armament, iar una dintre ipotezele luate in calcul este ca furtul ar fi fost comis de catre hoti de fier vechi.

Potrivit surselor, fiind vorba de un transport social privat, nu era necesara informarea autoritatilor in legatura cu deplasarea si cu ruta urmata.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu, comisar Mirela Gheta, a declarat ca politistii giurgiuveni au instituit filtre rutiere in totul judetul.

"Ancheta in acest caz nu ne apartine, noi am instituit filtre rutiere", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu.

  • Parchetul Militar confirma disparitia unor lazi ce contineau dispozitive militare

Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti confirma ca, sambata, in jurul orei 15.30, lucratori din cadrul Statiei CFR Giurgiu Nord au descoperit ca dintr-un tren au disparut patru lazi ce contineau obiecte cu specific militar.

"La data de 16.07.2011, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti a fost sesizat de catre Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Giurgiu despre faptul ca in cursul acestei zile, in jurul orei 15.30, lucratori din cadrul Statiei CFR Giurgiu Nord au constatat ca la un vagon din garnitura trenului ce continea obiecte cu specific militar, transportate in baza unui contract intre societati private, sigiliile aplicate erau rupte si usa glisanta deschisa. Trenul se afla in Statia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalitatilor vamale. Din interior s-a constatat ca lipseau patru lazi cu dispozitive militare. La fata locului s-a deplasat echipa operativa impreuna cu institutiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari pentru efectuarea de cercetari", se arata intr-un comunicat remis duminica de catre Biroul de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, citat de Agerpres.

  • Jandarmeria Romana a trimis o comisie la Girugiu pentru verificari in cazul armamentului disparut

Jandarmeria Romana a trimis o comisie la Giurgiu pentru a verifica modul in care jandarmii responsabili cu paza transportului de armament si-au indeplinit obligatiile.

Membrii comisiei vor incerca sa stabileasca daca acestia au fost neglijenti in indeplinirea atributiilor, caz in care ei vor fi sanctionati si se vor lua masuri legale fata de acestia, a declarat, pentru Mediafax, Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane.

  • Jandarmeria: Focoasele disparute nu reprezinta pericol

"Aceste componente care au disparut nu sunt periculoase, ele reprezinta pericol doar in cazul asamblarii, de catre specialisti, intr-un sistem integrat", a declarat duminica, intr-o conferinta de presa la Giurgiu, purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru.

"In astfel de cazuri se alege sa nu se faca transporturi cu componente integrate, tocmai pentru a evita astfel de pericole", a precizat acesta.

Si purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Florin Hulea, a declarat ca focoasele disparute nu reprezinta "munitie de razboi", si ca este vorba de "simple componente, care nu prezinta pericol decat asamblate intr-un sistem".

Marius Militaru a declarat ca paza transportului era asigurata de zece jandarmi si a precizat ca niciun jandarm nu a fost sanctionat pana in acest moment, o ancheta interna fiind in desfasurare.