Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, miercuri, ca cele 15 tablouri si obiectele de portelan si de argint, confiscate familiei Ceausescu, sa fie restituite fiului mostenitor al cuplului dictatorial Elena si Nicolae Ceausescu.

Hotararea Curtii de Apel este definitiva si irevocabila, astfel ca bunurile trebuie restituite de catre Muzeul National de Arta, precizeaza Mediafax.

Valentin Ceausescu a cerut instantei sa dispuna ca muzeul sa inapoieze bunurile detinute in custodie, din 26 februarie si 3 martie 1990, solicitare admisa de judecatori.

Astfel, Muzeul National de Arta este obligat sa inapoieze 15 tablouri, trei lucrari grafice si noua obiecte de portelan si argint.

Acesta nu este singurul proces castigat de mostenitorul familiei Ceausescu. Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Valentin Ceausescu, fiul Elenei si al lui Nicolae Ceausescu, si in noiembrie 2007, dupa ce a castigat un proces si in 2006, pentru recuperarea mai multor bunuri confiscate in decembrie 1989.

Pe lista s-au regasit aproape 50 de tablori semnate de autori celebri, cum ar fi Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar si sculpturi si piese de mobilier unicat. Nu au fost incluse pe aceasta lista cinci tablouri, respectiv "Natura statica cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina in repaos", de Iosif Iser, "Natura statica donite", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natura statica cu flori", a lui Dumitru Ghiata si "Natura statica vas cu flori", lucrare apartinand lui Nicolae Tonitza.

Cele cinci tablouri au facut obiectul unui lung sir de procese in care Muzeul National de Arta a Romaniei (MNAR) a sustinut ca bunurile i-au fost incredintate in custodie de catre organele de cercetare si urmarire penala.