Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, in unanimitate, o rezolutie propusa de Statele Unite prin care piratii somalezi pot fi urmariti atat pe mare, cat si pe uscat, transmite BBC.

Rezolutia autorizeaza statele sa recurga la "toate masurile necesare", pe uscat si pe mare, pentru a opri actele de piraterie planificate sau realizate de pe teritoriul somalez.

Documentul extinde astfel puterile prevazute pana in prezent, potrivit carora nave militare din alte state pot intra in apele teritoriale ale Somaliei pentru a urmari piratii.

Rezolutia ONU a intervenit in aceeasi zi in care doua vase, unul indonezian, altul turc, au fost capturate de catre pirati in largul coastelor yemenite.

Documentul adoptat de Consiliul de Securitate este cel de-al patrulea adoptat incepand din iunie pentru a combate pirateria in largul coastelor Somaliei.

Peste 100 de vase au fost deturnate de pirati in acest an in largul coastelor Somaliei, iar rascumpararile platite raufactorilor se ridica la ordinul a zeci de milioane de dolari.