Alte doua bratari dacice din patrimoniul cultural romanesc au fost recuperate de autoritatile romane, in urma investigatiilor facute de politistii si procurorii romani in dosarul "Aurul Dacilor", acestea fiind aduse din Germania si urmand sa fie expuse, vineri, la Muzeul National de Istorie.

Comisarul sef Aurel Condrut, seful Serviciului de Protejare a Patrimoniului National Cultural din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a declarat, pentru Mediafax, ca cele doua bratari, recuperate de la un cetatean strain, vor ajunge, vineri dupa-amiaza, in Romania. Bratarile au fost recuperate de statul roman, care a platit celui care le detinea peste 100.000 de euro drept compensatie.

Comisarul sef Condrut a precizat ca urmeaza sa fie recuperate si alte obiecte care fac parte din "Aurul Dacilor", pentru care autoritatile romane sunt in tratative cu cetateni straini.

Ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu anunta recuperarea bratarilor la sfarsitul lunii trecute, la Alba-Iulia. El declara ca bratarile au fost depistate in Occident.

Adrian Iorgulescu mai spunea atunci ca exista si o a treia bratara, in Statele Unite ale Americii, si ca autoritatile romane fac eforturi sa o aduca si pe aceea.

Potrivit sursei citate, cu ultimele doua, numarul bratarilor recuperate de statul roman va ajunge la unsprezece.

Iorgulescu preciza ca statul roman este intr-un proces mai vechi cu cei care au furat si instrainat bratarile dacice si "acestia sunt buni de plata". Ministrul spunea ca "statul roman va recupera sumele date pentru rascumpararea bratarilor de la cei care, daca asa va hotari instanta, se vor dovedi vinovati".

In dosarul cautatorilor de comori, 13 persoane sunt acuzate ca ar fi facut sapaturi ilegale in siturile arheologice din Muntii Orastiei, unde ar fi descoperit 15 bratari dacice din aur care ar cantari in total 20 de kilograme si pe care le-ar fi traficat pe piata neagra, mai ales in strainatate.

In procesul care se desfasoara la Tribunalul Hunedoara, Ministerul Culturii si Cultelor cere despagubiri de 6,6 milioane de euro de la inculpati.

Pana in prezent, statul roman a recuperat noua bratari dacice din aur, din cele 15 astfel de obiecte despre care se stie ca au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele noua bratari se afla in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei (MNIR). Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, declara, la jumatatea lunii mai, ca autoritatile romane sunt pe punctul de a recupera o noua bratara dacica, din cele sustrase din siturile arheologice din Muntii Orastiei, aceasta fiind in SUA, iar dupa ce va fi expertizata va fi rascumparata.

La una din infatisarile in procesul cautatorilor de comori a fost audiat expertul german Barbara Deppert-Lippitz, care a confirmat, in fata magistratilor Tribunalului Hunedoara, autenticitatea bratarilor si faptul ca a avut rol de intermediar in recuperarea lor, spunand ca le-a vazut prima data in anul 2000.