Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, si omologul sau din Argentina, Cristina Kirchner, au fost citati marti intr-un proces la Miami intentat unui grup de patru persoane, acuzate ca ar fi agenti ai Guvernului din Caracas implicati intr-un caz de contrabanda in Argentina, anunta Mediafax.

Cei trei venezueleni si un uruguayan - Moises Maionica, Franklin Duran, Carlos Kauffmann, Rodolfo Edgardo Wanseele Paciello - sunt acuzati de Statele Unite ca au actionat in Miami, in calitate de agenti ai Venezuelei, cu scopul de a face presiuni asupra unui om de afaceri venezuelean, Guido Antonini Wilson, care a introdus in august 2007 aproximativ 800.000 de dolari nedeclarati in Argentina, pentru a ascunde provenienta si destinatia banilor.

Este vorba despre "banii destinati campaniei prezidentiale din Argentina a candidatului de la acea vreme Cristina Kirchner", a precizat luni procurorul Thomas Mulvihill pe cand prezenta argumentele juriului.

Presedintele argentinian in functie, care a castigat alegerile din octombrie 2007, a negat ca ar fi primit fonduri provenite din Venezuela pe durata campaniei.

Procurorul a precizat ca acuzatiile se bazeaza pe informatii preluate din inregistrari obtinute de la FBI.

"Banii erau destinati campaniei Cristinei Kirchner si Franklin Duran a fost acela care i-a spus lui Antonini unde sa trimita suma", a adaugat Mulvihill.

"Antonini le-a spus functionarilor Guvernului venezuelean: daca nu-mi dati doua milioane de dolari, spun totul presei, el scriind pana si o scrisoare presedintelui Chavez", a declarat avocatul unuia dintre venezueleni, adresandu-se juriului.

Cei patru cetateni arestati risca o pedeaspa cu inchisoarea de pana la zece ani si o amenda de 250.000 de dolari.

Afacerea a creat tensiuni intre Argentina si Venezuela, iar justitia argentiniana a ordonat lansarea unui mandat international de arestare impotriva omului de afaceri Antonini Wilson.