Monopolul petrolier sarb NIS, ultima firma din sector controlata de stat scoasa la vanzare in regiune, valoreaza 2,2 miliarde dolari (1,5 miliarde euro), arata un raport publicat sambata de firma de consultanta Deloitte, citata de NewsIn.

Evaluarea Deloitte indica o subevaluare a companiei in acordul de vanzare catre Gazprom. Compania ruseasca Gazprom Neft, controlata de Gazprom, va prelua 51% din actiunile NIS pentru 400 milioane euro, angajandu-se sa investeasca alte 500 milioane euro pana in 2012.

"Ne bazam estimarea valorii a 100% din capitalul NIS pe presupunerea ca NIS isi va pastra monopolul asupra procesarii titeiului brut pana in 2012", se spune in raportul publicat pe pagina de internet a guvernului sarb.

Tranzactia face parte dintr-un acord mai larg, semnat in ianuarie, care include participarea Serbiei la conducta South Stream planificata de Gazprom.

Exista insa sanse mari ca Parlamentul sarb sa ratifice saptamana viitoare acordul, care are sustinere atat din partea nationalistilor, cat si din partea partidelor pro-occidentale, potrivit Reuters.