Vineri este este ultima zi a audierilor sustinute de Romania in cadrul procesului de la Haga, intentat Ucrainei pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre si a zonelor economice exclusive.

Ucraina isi va prezenta argumentele saptamana viitoare, iar, in cel mult sase luni, Curtea va lua o decizie definitiva, obligatorie si executorie. Amintim ca in disputa este o zona de douasprezece mii de kilometri patraţi din platoul continental al Marii Negre, foarte bogata in zacaminte de petrol si gaz.

In pledoariile de joi, reprezentantii tarii noastre au adus noi argumente, pentru a demonstra ca Insula Serpilor trebuie ignorata ca linie de coasta.

Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu, a conchis ca recentele initiative ale Ucrainei de a amenaja si transforma formatiunea maritima Insula Serpilor nu pot avea efecte juridice in procesul cu Romania de delimitare a spatiilor maritime in Marea Neagra.

Profesorii Alain Pellet si Vaughan Lowe, coagenti ai Romaniei, au clarificat, de asemenea, notiunile de stanca si insula din punct de vedere juridic, reiterand ideea ca formatiunea maritima Insula Serpilor nu poate avea niciun efect asupra liniei de delimitare dintre Romania si Ucraina.