Capitala si judetele Ilfov si Giurgiu se afla joi seara, pana la ora 22.00, sub cod galben de ploi, vijelii, descarcari electrice si grindina, potrivit unor atentionari de tip nowcasting care au fost emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Cantitatile de apa vor putea depasi 25 de litri pe metru patrat, se precizeaza in atentionari.

Cod portocaliu in judetul Galati, joi seara

Judetul Galati se afla joi seara sub cod portocaliu de ploi, cantitatile de apa putand atinge si depasi 30-35 de litri pe metru patrat, potrivit unei atentionari nowcasting care a fost emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Aversele vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si grindina, a precizat ANM.

Atentionare vizeaza inclusiv localitatile Valea Marului, Corni, Tg. Bujor, Varlezi, Matca, Corod, Suceveni, Cavadinesti, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi si si Pechea, au mai precizat meteorologii.

Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, a declarat, joi seara, intr-o conferinta de presa la sediul Prefecturii Galati, ca prognoza pentru noaptea de joi spre vineri "nu este foarte optimista", transmite Mediafax.

"Din pacate, prognoza pentru aceasta noapte nu este foarte optimista si de aceea au fost luate masuri de evacuare rapida a apei pentru a nu se suprapune cu eventuale noi precipitatii", a declarat ministrul Nica.

La randul sau, vicepremierul Gabriel Oprea a sustinut ca autoritatile trebuie sa ramana in continuare vigilente.

"Pericolul a trecut, dar trebuie sa fim vigilenti. De aceea nu am plecat. Paza buna trece primejdia rea. Toti primarii sunt la locurilor lor si trebuie sa ajutam oamenii daca va fi cazul. In fiecare localitate afectata sunt jandarmi, sunt militari, sunt oameni de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care intervin. Nu spun ca este totul perfect, dar am facut tot ce este posibil", a declarat Oprea.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ministrul Dan Nica a mai spus ca o alta prioritate este aceea de a avea o reconstructie rapida a infrastucturii distruse, iar in acest sens Compania Nationala de Investitii se va deplasa in zonele afectate de inundatii pentru a putea dispune masurile necesare refacerii podurilor si drumurilor care au fost serios afectate.

Pana in acest moment, nu au fost complet centralizate informatiile vizand urmarile ploilor din noaptea de miercuri spre joi, primarii sunt nevoiti sa gaseasca solutii pentru gazduirea sinistratilor in conditii de siguranta.

"Acele persoane afectate sunt cazate la fiecare primarie in parte. Niciunul dintre primari nu a solicitat pana acum acele module pentru sinistrati", a sustinut vicepremierul Gabriel Oprea.

Potrivit ultimei raportari a Prefecturii Galati, noua persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor produse in judetul Galati.

Conform reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, inundatiile produse in urma ploilor torentiale de miercuri din judetul Galati, care au atins 110 l/mp, formandu-se viituri pe versanti, au provocat pagube importante in 17 localitati din judet, fiind evacuate 519 persoane.

Inundatiile au afectat 700 de locuinte, in unele apa atingand un metru inaltime, precum si peste 500 de curti si gradini.

Potrivit raportarilor Prefecturii Galati, cele mai grave pagube s-au inregistrat in comuna Cudalbi, unde 500 de case si tot atatea curti si gradini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.