UPDATE Autoritatile din judetul Satu Mare au sigilat sambata spatiile de depozitare si bucatariile restaurantului in care s-au imbolnavit in total peste 70 de persoane, dupa ce episodul cu toxiinfectie alimentara s-a repetat, transmite Agerpres.

Prefectul Eugeniu Avram a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca in ciuda faptului ca dupa primul caz de toxiinfectie, cand peste 50 de copii au ajuns la spital, s-a dispus suspendarea activitatii, proprietarul restaurantului a organizat un botez, pe proprie raspundere, si s-au mai imbolnavit 21 de persoane, astfel ca s-a luat decizia sigilarii spatiilor de depozitare si bucatariilor.

"S-a dispus de catre Protectia Consumatorului sigilarea spatiilor de depozitare si preparare, si aplicarea de catre Directia de Sanatate Publica a unei amenzi de 20.000 de lei. Politia s-a sesizat cu privire la suspiciunea de falsificare a alimentelor", a spus prefectul.

Directorul DSP, Dorina Dragos Guran, a declarat ca s-au preluat probe din alimente si de la persoanele implicate in procesul de gatit si servire din ambele seri si au fost trimise spre analiza. Primele rezultate arata ca patru persoane au servit in ambele seri, desi li s-a interzis acest lucru dupa primul incident, si niciuna nu are carnet de sanatate.

"Primele indicii arata un stafilococ patogen la produsele alimentare si in secretia nazala a unei persoane care a participat la servirea mesei. Prin nerespectarea unei norme de igiena personala exista riscul contaminarii", a afirmat seful DSP.

Rezultatele finale ale analizelor vor fi facute publice la inceputul saptamanii viitoare.

Totodata, adjunctul sefului de Politie Satu Mare, Vlad Florentin, a precizat ca in ambele seri au fost intocmite dosare penale pe numele administratorului firmei pentru falsificare de produse sau punere in vanzare a unor produse expirate, in cazul in care va fi gasit vinovat riscand intre trei si 10 ani de inchisoare.

Potrivit Agerpres, peste 20 de persoane au ajuns la Spitalul Judetean Satu Mare in noaptea de vineri spre sambata cu toxiinfectie alimentara dupa ce au participat la un botez la acelasi restaurant la care in seara precedenta au fost intoxicati peste 50 de copii la banchetul de absolvire a clasei a VIII-a.

Seful Directiei de Sanatate Publica Satu Mare, Dorina Dragos Guran, a declarat ca in total au ajuns la spital 22 de persoane, dintre care mai sunt internate sase.

"Starea lor de sanatate, din fericire, este una buna, simptomatologia s-a ameliorat dupa administrarea medicamentelor. Au fost in total 22 de pacienti, din care mai sunt internati trei copii si trei adulti", a spus directorul DSP.

Potrivit acesteia, restaurantul trebuia sa fie inchis incepand de vineri dimineata pana la aflarea cauzei de la care s-au imbolnavit copiii in seara precedenta, DSP dispunand "suspendarea temporara a activitatii".

Proprietarul insa a invocat faptul ca detine doua restaurante in aceeasi curte si a deschis pe propria raspundere. Directorul DSP a explicat insa ca suspendarea activitatii s-a dat pentru societatea care functioneaza la adresa respectiva, nu pentru unul sau doua restaurante, urmand sa fie aplicata o noua amenda.

"Administratorul firmei va fi amendat cu 40.000 de lei pentru nerespectarea dispozitiilor aplicate", a precizat Dorina Dragos Guran.

Deocamdata nu se stie de la ce provine infectia, fiind posibil sa fie de la anumite alimente sau chiar de la personalul de servire.

In noaptea de joi spre vineri circa 55 de persoane, din care 51 de elevi, au ajuns la spital, cu toxiinfectie alimentara, dupa ce au sarbatorit absolvirea clasei a VIII-a. Potrivit Mediafax, numarul elevilor si profesorilor intoxicati ar fi fost de circa 70.