Românii au făcut anul trecut peste 3.200 de reclamații față de serviciile poștale și de comunicații electronice, în creștere cu 350 de reclamații față de anul 2021, iar cele mai reclamate companii au rămas Vodafone România - pe zona de comunicații electronice - și Fan Curier - la servicii poștale.

Reclamatii in telecomFoto: Fizkes / Dreamstime.com

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat vineri că anul trecut a primit și a soluționat 3.236 de reclamații de la utilizatorii de servicii poștale și de comunicații electronice.

Numărul este în creștere față de 2021, când s-au înregistrat 2.886 de reclamații.

Top 3 operatori cu cele mai multe reclamații în telecom: Vodafone, Orange, RCS&RDS

72% din numărul total al reclamațiilor primite de autoritate anul trecut au vizat serviciile de comunicații electronice, principalele nemulțumiri reclamate referindu-se la aspecte care țin de relația contractuală cu furnizorii de servicii de comunicații electronice.

Utilizatorii au semnalat probleme privind încetarea contractelor (19% din reclamațiile referitoare la serviciile de comunicații electronice), derularea contractelor la distanță (15%), facturarea serviciilor de telefonie/internet (13%) și calitatea acestora (11%).

14% din petițiile primite, referitoare la serviciile de comunicații electronice, au semnalat probleme întâlnite pe parcursul procesului de portare a numerelor de telefon.

9% din petiții s-au referit la serviciul de roaming, vizând în special condițiile de utilizare a acestui serviciu în Spațiul Economic European (Roam like at home).

Cele mai multe reclamații s-au referit la serviciile furnizate de:

  • Vodafone România - 26%
  • Orange România - 20%
  • RCS&RDS - 14%
  • Orange Romania Communications - 12%
  • Telekom Romania Mobile Communications - 12%.

Spre comparație, în 2021, cele mai multe reclamații în zona de comunicații electronice s-au referit la: Vodafone România în proporție de 18%, Telekom Romania Communications - 14%, Orange România - 15%, RCS&RDS - 11% și Telekom Romania Mobile Communications - 9%.

Top 3 operatori de servicii poștale cu cele mai multe reclamații: Fan Curier, Cargus și DPD

Din totalul reclamațiilor înregistrate la ANCOM anul trecut, 21% au avut ca subiect furnizarea serviciilor poștale.

Cele mai multe dintre problemele semnalate de utilizatorii serviciilor poștale au vizat deteriorarea trimiterilor poștale (21% din totalul reclamațiilor privind serviciile poștale), nelivrarea trimiterilor poștale (15%), termenul de livrare a trimiterilor poștale (13%) și pierderea sau furtul acestora (12%).

În contextul restricțiilor impuse de pandemie în ultimii ani, ce au impulsionat masiv utilizarea serviciilor de comerț online, serviciul de livrare a coletelor a căpătat o amploare din ce în ce mai mare.

Furnizorii cel mai des reclamați la ANCOM au fost Fan Courier (24% din totalul reclamațiilor referitoare la serviciile poștale), Cargus (18%), Dynamic Parcel Distribution (17%) și Nemo (13%).

Câte reclamații au fost împotriva Poștei Române în 2022

HotNews.ro a solicitat ANCOM informații privind numărul reclamațiilor la adresa Poștei în 2022.

Datele transmise de oficialii autorității arată că anul trecut românii au făcut 68 de reclamații la ANCOM împootriva serviciilor Poștei Române, număr care reprezintă 10% din totalul de 679 de reclamații din zona de servicii poștale.

Spre comparație, în 2021, Poșta Română s-a clasat pe locul 2. Cei mai reclamați furnizori de servicii poștale în anul 2021 au fost Fan Courier (31% din totalul reclamațiilor referitoare la serviciile poștale), Compania Naţională Poşta Română (22%), Dynamic Parcel Distribution (10%) și Urgent Cargus (7%).

O posibilă explicație pentru care Poșta a coborât anul trecut în topul reclamațiilor ar putea fi aceea că operatorul național poștal are o cotă de piață mult prea mică pe segmentul de livrări de colete și pachete mici, segment care generează însă peste 80% din veniturile pieței de servicii poștale.

Cum soluționează ANCOM reclamațiile

În cele mai multe cazuri, situațiile punctuale reclamate ANCOM sunt remediate de către furnizori, în cadrul procesului de analiză a petițiilor, având în vedere faptul că, în contextul unei piețe competitive, aceștia sunt direct interesați de soluționarea oricăror probleme semnalate de clienții proprii.

În cazurile în care sunt identificate încălcări ale legislației din domeniul comunicațiilor electronice, soluționarea sesizărilor primite de ANCOM se realizează prin transmiterea unui răspuns către reclamant, prin care acesta este informat cu privire la sancțiunile și măsurile de remediere dispuse.

Pe de altă parte, dacă nu identifică o astfel de încălcare, ANCOM redirecționează sesizarea către autoritatea competentă să o soluționeze (de regulă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) sau comunică petentului sugestii privind modalități alternative de soluționare a celor reclamate.

Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com