Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad il pregateste pe unul dintre apropiatii sai, Esfandiar Rahim Mashaei, pentru a-l inlocui la conducerea tarii. Acesta militeaza pentru deschidere culturala si pentru diminuarea implicarii liderilor religiosi in politica, informeaza The Guardian.

Mashaei este ginerele lui Ahmadinejad, iar prezenta lui in calitate de succesor a provocat critici dure din partea conservatorilor, incusiv din partea ayatollahului Ali Khamenei care l-a acuzat de compromiterea Revolutiei Islamice si a principiilor Islamului, concentrandu-se pe istoria persana.

Esfandiar Mashaei a reusit sa atraga atentia in mod negativ in anul 2008, cand a declarat ca iranieni sunt prietenii tuturor popoarelor, inclusiv ai evreilor. O alta gafa a fost aplaudarea unei dansatoare in Turcia, desi in tara sa femeile nu au voie sa danseze.

In 2009, Mashaei a fost numit de socrul sau vicepresedinte, dar a fost revocat in urma protestelor lui Khamenei. Astfel, presedintele Ahmadinejad i-a oferit momentan functia de sef de cabinet.