Ucraina a declarat marți că a vizat cu o zi înainte platformele de foraj din Marea Neagră, despre care a spus că sunt folosite ca "facilități" militare de către ruși pentru a-și consolida controlul în regiune, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pe acest sit, Rusia a organizat mici garnizoane, a depozitat echipamente de apărare aeriană, inclusiv radare. Adică, aceste platforme s-au transformat în instalații care i-au ajutat și îi ajută pe ruși să își consolideze controlul total asupra părții de nord-vest a Mării Negre", a declarat purtătorul de cuvânt al regiunii Odesa, Serghei Bratciuk, într-o conferință de presă online.

Atacarea unei platforme "nu este un lucru foarte inteligent. Este la fel de stupid ca și cum ai ocupa Cernobîlul", așa cum au făcut rușii la începutul ofensivei lor din 24 februarie, explică pentru AFP Thierry Bros, expert în energie și climă la Sciences Po și autor al cărții "Géopolitique du gaz russe".

Din punct de vedere ecologic, fiind vorba de o platformă de gaz, nu există riscul unei deversări de petrol, dar "aveți câmpuri care vor arde, arde, arde, arde, care vor emite CO2 și metan în atmosferă, două gaze cu efect de seră".

Din punct de vedere energetic, impactul este aproape nul pentru Rusia, spune expertul.