In premiera in Baia Mare, dar cunoscator (?)

Nu i-a reusit!

La sfarsitul saptamanii trecute, Baia Mare a fost vizitata de ministrul de Finante, Mihai Tanasescu. Aflat pentru prima data in Maramures, Tanasescu a incercat la intalnirea cu presa baimareana sa para degajat si cunoscator al problemele morosenilor. Ceea ce nu i-a prea reusit.

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a spus ca a fost "oripilat" de felul in care arata drumurile de la Zalau pana la Baia Mare. Pe de alta parte, Tanasescu nu a stiu ca judetul nostru nu a primit fonduri pentru infrastructura rutiera in cei patru ani de mandat PSD (!).

In schimb, a explicat ca anul viitor, judetul va primi fonduri pentru investitii in infrastructura, pentru blocuri ANL si pentru continuarea programului "Sali de sport pentru scoli". Tanasescu a mai afirmat ca in Maramures sunt orase care au beneficiat de fonduri pentru investitii consistente, de pilda Sighetu Maramatiei (sali de sport, blocuri ANL etc.

) si s-a aratat nemultumit de faptul ca Baia Mare, municipiul resedinta de judet, nu a alocat nici un teren pentru a se ridica controversatele blocuri ANL. A fost o alta gafa a ministrului Tanasescu (ori a fost dezinformat, ori nu a stiut), Primaria Baia Mare a facut numeroase demersuri la Bucuresti pentru a primi finantari in vederea construirii blocurilor "cu antetul ANL".

Problema acestor fonduri este mai complicata decat pare la prima vedere si o vom dezbate mai pe larg dupa perioada incordata a actualei campanii electorale.

O felie de tort pentru mineri

Pe langa alte puncte din programul PSD pentru anul 2005 (promisiuni privind marirea burselor si alte categorii de fonduri ce vizeaza viata de zi cu zi a romanilor), Tanasescu nu a uitat ca Maramuresul este o zona miniera.

Prin "bunavointa guvernului", Ordonanta 8 (cea referitoare la platile compensatorii pentru ortacii care parasesc sistemul) se va prelungi pana la momentul in care Compania Remin (in cazul judetului nostru) va deveni amintire.

Ministrul Finantelor nu a comentat aceasta masura (care poate fi catalogata electorala), limitandu-se la a afirma ca exista preocupari la nivelul Executivului pentru a se gasi alternative la disponibilizarile din minerit. Vizita a fost scurta, nu stim cat a apucat Tanasescu sa vada din realitatile maramuresene.

Cert este ca in sfarsit a ajuns si la cunostinta "ministerului care da banu’" situatia dezastroasa a drumurilor maramuresene, fie ele judetene, nationale, ori comunale. Data viitoare, luati caruta. E mai sigur.

Vadit "emotionat" de prima intalnire (in patru ani!) cu maramuresenii, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, a avut o abordare suspecta, de "nostalgita pioniereasca", fata de ziaristi. La intalnirea cu oamenii de afaceri maramureseni, Tanasescu a cerut jurnalistilor care erau prezenti sa... ridice mana. A fost o situatie penibila.

Nicolae TEREMTUS