Piata imobiliara s-a aflat la un pas de colaps, zilele trecute, ca urmare a socurilor valutare si a impozitarii tranzactiilor imobiliare anuntate de Guvern.

Reprezentantii agentiilor imobiliare din Cluj s-au aflat intr-o situatie deloc comoda din cauza puternicei instabilitati valutare. Interventia BNR n-a avut rezultatul scontat, si anume acela de a aduce un echilibru, ci a aprofundat instabilitatea pietei imobiliare si a crescut teama oamenilor ca o investitie facuta in aceste momente le-ar putea aduce pierderi importante.

Cele mai afectate au fost agentiile mici, cu un portofoliu redus de clienti. "Blocajul care a intervenit pe piata se datoreaza in primul rand scaderii drastice a cursului euro si al dolarului. Toate vanzarile s-au facut in valuta", a declarat directorul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Cluj, Dragomir Barlean.

El a mai adaugat ca socul survenit se resimte inca, chiar daca piata a inceput sa-si revina.

Clientii renunta la tranzactii

"Cred ca a spune ca piata imobiliara clujeana s-a blocat e o exagerare. A suferit un recul puternic, a stagnat. Cei care au scos imobile la vanzare nu mai vor sa vanda si ar vrea sa renunte temporar la contractele de colaborare cu agentiile", a subliniat si directorul executiv al Uniunii Nationale Imobiliare, filiala Cluj, Tamara Tripon.

E a precizat ca, desi anul 2005 a inceput sub auspicii bune pentru afacerile din domeniul imobiliar, instabilitatea valutara loveste puternic in acest segment economic. "Acum mai vand doar proprietarii care nu au incotro. In rest, oamenii se abtin de la a vinde. Oricum, UNIR n-a facut nici o presiune asupra BNR pentru a interveni pe piata", a conchis Tripon.

"De cand s-a anuntat ca vor fi impozitate tranzactiile imobiliare si apoi, cu toata nebunia generata de caderea euro si a dolarului, abia supravietuim. Foarte greu poti convinge clientul sa accepte sa faca vanzarea, iar cererea e mult mai mare decat oferta.

Oricum, de doua zile, de cand BNR a intervenit si a echilibrat cursul, oamenii s-au mai calmat si am reusit sa mai facem contracte", a declarat directorul unei mici agentii imobiliare clujene, Marian Barta.

Investitorii straini cauta terenuri

"Oamenii si-au facut niste calcule care depindeau de un curs al euro situat in jurul cifrei de 40.000 de lei. Normal ca nu le mai convine sa vanda cand euro e doar 35.000 de lei. Eu n-am simtit piata imobiliara clujeana ca fiind blocata. Intr-adevar a fost un recul puternic, dar nu un blocaj", a mai declarat Dragomir Barlean.

El a precizat ca investitorii straini pe segmentul imobiliar si-au prezentat oferta chiar si in conditiile in care piata era in recul. "Chiar in acele zile dificile am avut un investitor strain care vrea sa construiasca un cartier rezidential in Sopor, pentru clujenii din clasa mijlocie. El cere un teren de 12 hectare", a subliniat Barlean.

El a mai precizat ca investitori italieni si germani au venit in ultima saptamana ca sa investeasca in constructii si in terenuri. "Chiar daca situatia investitorilor straini in terenurile romanesti ramane una deloc favorabila lor, totusi a crescut numarul cererilor strainilor de a cumpara terenuri.

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, acestia nu vor veni sa investeasca in case din marile centre urbane.

Vor investi in terenuri agricole sau bune pentru agroturism. De exemplu, in ultimul an, a crescut numarul de straini care au cumparat terenuri in zona Somesul Rece", a mai adaugat Barlea. El afirma ca pretul terenurilor in Somesul Rece s-a dublat in ultimul an, ca urmare a numarului mare de cereri venite din partea strainilor.

"Afirmatia ca piata imobiliara din Cluj sau din tara s-a blocat e exagerata. Totul depinde de fapt de abilitatea agentului imobiliar de a negocia si de a trata cu clientul. Am fost zilele trecute la Bucuresti si am discutat cu presedintele UNIR la nivel national, iar acesta mi-a confirmat ca nu exista un blocaj pe piata imobiliara, ci un puternic recul.

Clientii nostri au folosit leul in tranzactii, in loc sa vanda sau sa cumpere in valuta", a conchis Barlean.