Dupa ce, in 2004, Uniunea Civica Maghiara (UCM) a fost scoasa din cursa electorala prin invalidarea listelor cu semnaturi, radicalii au decis sa-si faca un partid separat, urmand ca UCM sa functioneze mai departe ca organizatie neguvernamentala.

Intruniti la Odorheiul Secuiesc, liderii maghiarilor nemultumiti de politica UDMR au decis ca doresc sa aiba propria formatiune care sa le reprezinte interesele.

Fostul deputat de Bihor, Szilagy Zsolt, ar putea fi viitorul presedinte al formatiunii, iar Szasz Jeno, primarul de Odorhei ar deveni presedinte de onoare sau presedinte executiv. Potrivit lui Tokes Andras, episcopul Tokes Laszlo, cel care a determinat formarea aripii radicale din UDMR, nu va fi membru al acestul partid.

Szilagy Zsolt a spus ca noua formatiune va fi sprijinita de mai multe partide europene, printre care si FIDESZ, formatiunea fostului premier ungar Victor Orban, si spera sa fie inregistrata cat mai repede, pentru a participa la alegerile anticipate care se prefigureaza a avea loc.

Presedintele UCM Mures, Tokes Andras, a afirmat ca, dupa strangerea semnaturilor care sa permita inscrierea ca partid politic, va incepe o actiune de popularizare a proiectelor partidului pentru a castiga cat mai multi simpatizanti.

“Noi mergem pe ideea ca nu este important sa ai multi membrii ci simpatizanti care sa te voteze”, a conchis Tokes. Initiatorii spera ca pana la 1 martie sa poata depune listele.

Cat priveste numele noii formatiuni, acesta nu trebuie sa fie foarte diferit de cel al UCM (Partidul Civic al Maghiarilor Ardeleni sau Partidul Civic Popular al Maghiarilor). Noul partid va milita pentru restituirea imobilelor bisericesti, autonomia culturala si diferitele forme de autonomii regionale.

Aceasta nu este prima incercare de a forma o alternativa la UDMR. Timp de 10 ani, la Targu Mures a functionat Partidul Liber Democrat al Maghiarilor, transformat nu demult in Uniunea Secuilor din Romania, care face demersuri pentru a inregistra secuii ca etnie separata de cea maghiara.