In preambulul forumului economic regional care va avea loc saptamana viitoare la Targu Mures, organizat de publicatia “Banii nostri”, organizatorii au sustinut ieri o conferinta de presa.

Pentru oaspeti, evenimentul a fost, mai degraba, o ocazie de tatonare a terenului, insa gazdele, autoritatile locale, nu au scapat nici de aceasta data prilejul de a se da in spectacol.

Probabil ca ziaristii de la “Banii nostri” au realizat ieri ca nu “evenimentele sangeroase din martie ‘90” sunt motivul pentru care investitorii ocolesc zona, ci manifestarile neadecvate ale celor care conduc institutiile statului.

Astfel, organizatorii au fost refuzati politicos de Camera de Comert, unde functionarii sunt ocupati cu balul martisorului, iar ceilalti, Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean, i-au ajutat cu ce au putut.

Bine a fost numai cat discutiile s-au purtat separat, pentru ca - ajunsi la aceeasi masa - Dobre, Lokodi si Florea nu au ratat ocazia de a incinge o cearta, numita diplomatic controversa.

Cum era de asteptat, tonul a fost dat de primarul Dorin Florea care a acuzat pe toata lumea, de la ministri la colegii din administratie, ca nu arata nici un fel de interes pentru Targu Mures. Salvarea a venit de la moderatorul discutiei, Carmen Gheorghita, care, cu mult tact, a reusit sa-i desparta.

Pe tot parcursul conferintei de presa Florea a manifestat o stare accentuata de nervozitate, care s-a lasat cu izbucniri violente din cand in cand. El a explicat si diagnosticat fenomenul de indepartare al investitorilor prin faptul ca “aici se vorbesc doua limbi, cu interese diferite”.

Poate ca aceasta manifestare va reusi sa aduca la un numitor comun, cel al banilor, mai multe voci. Evenimentul are drept scop identificarea si promovarea celor mai profitabile oportunitati de afaceri. Se vor prezenta afaceri de succes care au inceput sau s-au dezvoltat in judetul Mures si “povestile” celor care au investit aici.

Autoritatile locale si centrale vor prezenta, la randul lor, cadrul in care aceste investitii functioneaza, proiectele, facilitatile si bugetele care pot ajuta judetul sa se ridice la nivelul celor mai dezvoltate zone din tara.

Temele sunt sustinute de reputati specialisti in domeniul economic: Varujan Vozganian, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci, Radu Cosarca, vicepresedintele Media On, Bogdan Baltazar, consultant financiar, Adrian Vasilescu, directorul Directiei de Comunicare BNR si Nagy Agnes, membru in CA al BNR.

Cei doi reprezentanti ai BNR vor vorbi despre trecerea de la leul vechi la cel greu.

Noua politica fiscala si bugetara impreuna cu schimbarea cotelor de impozitare reprezinta o problema de mare actualitate, care preocupa tot mediul de afaceri, subiect despre care vor vorbi deputatul Eugen Nicolaescu si Daniel Daianu, analist economic si presedintele Alexandrion Group, Nawaf Salameh.

Despre alinierea politicii fiscale la normele Comisiei Europene vor vorbi vicepremierul Marko Bela, senatorul Frunda Gyorgy si Remus Benta.

Conferinta care se va desfasura in sala mare a Palatului Administrativ in perioada 3-4 martie include si 3 seminarii specializate pe protectia mediului, asigurari si industria lemnului.

Referindu-se la locul de desfasurare al evenimentului, Carmen Ghorghita, a sugerat autoritatilor locale sa faca demersuri pentru a avea o sala de conferinte la standardele impuse de pretentiile ridicate de standardul orasului.