Ministerul Educatiei a stabilit cifra de scolarizare pentru institutiile de invatamant superior. In vederea admiterii la studii in anul universitar 2005-2006, la universitatile muresene vor fi finantate de la buget 1.053 de locuri. Pentru doctorat sunt disponibile locuri bugetate doar la UMF.

Repartizarea cifrei de scolarizare pe universitati a avut la baza numarul estimat al absolventilor de liceu cu diploma de bacalaureat din promotia 2005 si din promotiile anterioare, cifrele de scolarizare finantate de la buget din ultimii trei ani, fundamentate pe propunerile inaintate de conducerile universitatilor pe baza

capacitatii lor de scolarizare, crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzator intre studiile de licenta si studiile de masterat.

Prin ordin al ministrului Educatiei s-au repartizat cifrele de scolarizare corespunzatoare locurilor subventionate de la buget, pentru admiterea in anul universitar 2005-2006, pe institutii de invatamant superior, la studiile universitare de licenta, studiile universitare de masterat si studiile universitare de doctorat.

Reorganizare pe toate planurile

Admiterea in invatamantul superior public si privat se organizeaza incepand cu anul universitar viitor pe domenii de studiu de licenta. Candidatii admisi au dreptul de a alege liber intre specializarile oferite de universitate in cadrul fiecarui domeniu de studiu de licenta.

In cadrul fiecarei institutii de invatamant superior, in baza autonomiei universitare, senatul universitar va decide repartizarea cifrei de scolarizare corespunzatoare locurilor de studiu subventionate de la buget pentru ciclul de studii universitare de licenta pe domenii de studiu si facultati, in concordanta cu

cerintele pietei fortei de munca, cu planul strategic al universitatii si luand in considerare repartizarea din anii anteriori.

Cifrele de scolarizare pentru ciclul de studii universitare de licenta corespunzatoare locurilor de studiu cu taxa se stabilesc de catre senatele universitare in concordanta cu capacitatea de scolarizare a facultatilor, cu cerintele pietei fortei de munca, cu planul strategic al universitatii si cu

cerintele de asigurare a calitatii pentru procesul de invatamant.

Pentru ciclul de studii universitare de licenta, plafonul maxim admis de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru cifra de scolarizare corespunzatoare locurilor de studiu cu taxa la forma de invatamant zi este de 150 % in raport cu cifra globala pe universitate pentru locurile de studiu subventionate de la buget.

Studiile universitare de scurta durata, care au existat pana in anul universitar 2004-2005, intra in lichidare sau se reorganizeaza. Colegiile de institutori se reorganizeaza in cadrul domeniului de studiu de licenta “stiinte ale educatiei”.

Tot senatul universitatilor hotaraste asupra numarului locurilor de studiu finantate de la buget si cele cu taxa pentru programele de studii universitare de masterat, ministerul recomandand o atentie deosebita pentru organizarea si desfasurarea lor in conditii de performanta si competitivitate sporita.

Grija pentru moldoveni

Pentru tinerii din etnia rromilor s-au alocat in total 398 locuri pentru admiterea la studii in invatamantul universitar, din cifrele de scolarizare totale la invatamantul universitar, repartizate pe institutii de invatamant superior.

Tinerii care provin din Republica Moldova si doresc sa studieze in universitatile muresene vor avea la dispozitie mai multe locuri decat elevii romani de etnie rroma. Prin ordinul ministerial s-au alocat 523 de locuri pentru admiterea la studii in invatamantul universitar a unor tineri din Republica Moldova - absolventi de licee din Romania.

Universitatile au la dispozitie o luna pentru a trimite directiei specializate din minister deciziile senatelor universitare cu privire la repartizarea cifrelor de scolarizare, corespunzatoare locurilor de studiu subventionate de la buget si cu taxa.

Locuri disponibile acasa

Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures i-au fost aprobate in total 525 de locuri subventionate de la buget, 440 dintre ele fiind repartizate pentru ciclul de studii universitare de licenta (2 locuri pentru rromi si 4 locuri pentru tineri din Moldova).

De asemenea, doar aici au fost aprobate 85 de locuri finantate de la buget pentru ciclul de studii universitare de doctorat (5 cu frecventa si 80 fara frecventa).

Universitatea Petru Maior din Targu Mures are aprobate in total 476 de locuri subventionate de la buget, din care 440 pentru ciclul de studii universitare de licenta (17 locuri pentru rromi si 4 locuri pentru candidati din Republica Moldova) si 36 pentru ciclul de studii universitare de masterat.

Universitatea de Arta Teatrala are aprobate cele mai putine locuri bugetate, 52, in total. Pentru ciclul de studii universitare de licenta au fost aprobate 42 (cate un loc pentru admiterea tinerilor rromi sau proveniti din Moldova), iar ciclul de studii universitare de masterat va putea fi urmat de 10 studenti pe locuri bugetate.