Dupa ce Monica Macovei, ministrul Justitiei, si Ionut Popescu, ministrul Finantelor, au fost atacati de o serie de grupari de interese din justitie si din afaceri, zece organizatii care reprezinta societatea civila au initiat un grup de sprijin pentru cei doi demnitari, singurii care au inceput o reforma reala in

ministerele pe care le conduc.

“Societatea civila saluta prima executare curajoasa de datorii ale unor mari firme, inclusiv de presa, ca si incercarea de a face transparent felul in care opereaza Parchetul General, institutie care nu se bucura de credibilitate la nivelul publicului si care ar trebui sa fie prima interesata in a se reforma”, se arata in documentul semnat de

Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Alianta Civica, APADOR-CH, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Resurse Juridice, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa si Transparency International.

Gesturile curajoase ale celor doi ministri reformisti nu sunt indreptate catre persoane sau firme ci vizeaza modul discretionar al unor organe ale statului in raport cu aceste persoane sau grupari considerate privilegiate.

Ministrul Monica Macovei doreste sa demonstreze ca, in sfarsit, in Romania se poate instaura statul de drept, in care nimeni nu poate fi mai presus de lege, in fata careia toti ar trebui sa fim egali, indiferent de conturile din banci sau de prietenia cu persoanele sus puse, care, la randul lor, ar trebui tratate cu aceeasi moneda.

Aceasta lupta nu poate fi usoara. Cei care vor sa fie deasupra legii au mijloace financiare si retele de influenta si vor lupta pentru

a-si apara privilegiile. Exista suspiciuni ca aceasta campanie de presa orientata impotriva celor doi ministri este initiata si alimentata de catre grupuri de interese economice si politice care se vad amenintate de faptul ca legile incep sa le fie aplicate si lor.

Semnatarii documentului cer Presedintiei, Parlamentului si Guvernului sa aplice cu fermitate mandatul care le-a fost incredintat, sprijinind pe cei care infaptuiesc reforma.

Acestia au nevoie, pe langa sprijinul societatii civile, si de sprijinul politic total al celor care le-au incredintat atat de dificilele misiuni pe care ei incearca sa le puna in aplicare.

Cotidianul Zi de Zi si saptamanalul ZIARUL de Mures se alatura acestui demers. De altfel, am luat pozitie inca de la inceput fata modul in care a fost tratat ministrul Justitiei si am semnalat grupurile de interese din Mures interesate in a stopa reforma in justitie.

Rugam pe toti cititorii care se alatura demersului celor zece organizatii sa ia legatura cu redactia pentru a le spune ce trebuie sa faca in incercarea de sustinere a celor doi ministri.