Ratam din nou 8 milioane de euro? Proiectul SAMTID (de reabilitare a retelor de apa din orase) este tergiversat de mai bine de doi ani. Motivul blocajului il reprezinta controversele iscate de desemnarea unui operator unic. In acest timp, primarii sunt revoltati ca ar putea pierde banii cheltuiti pe studii de fezabilitate si proiecte.

8 milioane de euro ar putea ocoli din nou izolatul Maramures. Proiectul Mara, ce vizeaza reabilitarea retelelor de apa din urbele judetului prin finantare provenita din programul SAMTID, e blocat de mai bine de 2 ani.

Momentul expirarii termenului final se apropie, dar Asociatia pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale (ADIL) si Marinel Kovacs, presedintele acesteia, n-au reusit sa rezolve problema primordiala: desemnarea unui operator unic.

Initial, in cadrul programului SAMTID au fost selectionate orasele Sighetu Marmatiei, Baia Sprie, Borsa, Seini, Viseu de Sus si Targu Lapus, context in care ADIL a initiat proiectul Mara cu o valoare de circa 7,7 milioane de euro (50% din fonduri urmand a fi acoperite de imprumuturi de la institutii financiare internationale si 50% reprezentand grant-uri).

Conform conditiilor impuse de BERD, cel mai probabil finantatorul extern al proiectului, se impunea desemnarea, prin hotarari ale Consiliilor Locale (CL), a unui operator unic. La propunerea ADIL a fost desemnat SC Vital SA, singurul operator licentiat din judet.

Numai ca proiectul a inceput sa “scartaie” inca din faza initiala: CL Sighet nu a agreat aceasta varianta, insistand pe desemnarea SC Acaterm Sighet ca operator pentru aceasta localitate, desi nu era licentiat pentru astfel de servicii. Autoritatile sighetene au cedat abia in urma interventiilor repetate ale lui Kovacs si, se pare, a unor presiuni de la Centru.

Numai ca termenul pentru depunerea documentatiei (septembrie 2004) fusese deja depasit cu 2 luni. “Se vroia ca Acaterm sa se licentieze intre timp si sa preia ei. Noi ne-am oprit putin la discutii care priveau banii, pentru ca sunt sume considerabile.

Atunci s-a facut mare caz, noi am avut o rezerva mare in Consiliul Local, dar atatea presiuni s-au tot facut…”, a declarat Eugenia Godja, primarul din Sighetu Marmatiei.

Blocajul

Dupa rezolvarea acestei probleme s-a ivit o alta, pentru care nici astazi nu s-a gasit o solutie.

CL Baia Mare si conducerea Vital nu au fost de acord cu modificarea structurii actionariatului Vital prin includerea in Consiliul de Administratie a tuturor CL incluse in proiect, motivand ca acest lucru ar putea periclita aplicatia ISPA din Baia Mare (care are o valoare de aproape 6 ori mai mare decat proiectul SAMTID).

Reprezentantii firmei de consultanta tehnica Halcrow au apreciat ca a fost incalcat un act normativ privind aprobarea Regulamentului si Contractului-Cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare si a propus implicarea factorilor de decizie de la Bucuresti.

Numai ca nici adresele expediate catre Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Integrarii Europene si Delegatia Uniunii Europene n-au reusit sa rezolve problema.

Argumentele

Mircea Mecea, director tehnic Vital SA, explica: „Acel consultant a fortat nota. Noi suntem operator regional prin ordinul de licentiere pe bazinul hidrografic Somes-Tisa. Vital este desemnat beneficiar principal in proiectul ISPA, cu o valoare de 46 de milioane de euro.

Daca noi am renunta la acest statut si s-ar face o alta organizatie prin insumarea celor 8 orase ar insemna sa pierdem (sau sa intarziem) programul ISPA, pentru ca avem sarcina sa trimitem o scrisoare la Bruxelles sa-i informam de intentia noastra de schimbare institutionala.

Calea cea mai simpla era concesionarea serviciului de apa si canalizare de Vital cu ADIL si a doua varianta de concesionare, pe rand, cu fiecare localitate.”

Cristian Anghel, primarul Baii Mari, sustine acelasi lucru, si completeaza ca: „ne-au deranjat doua chestiuni: in perspectiva se vorbeste de un tarif unic la nivel regional (ceea ce inseamna niste fluxuri financiare intre anumite zone si altele). In al doilea rand este vorba de capacitatea de rambursare echivalenta a comunitatilor locale respective.

Cine garanteaza? Cine subgaranteaza? Cine isi asuma riscul daca n-o sa se poata plati componenta locala in timp? Pe de alta parte, noi suntem angajati intr-un program ISPA, pentru care am semnat deja momorandumul de finantare si acordul de implementare. Problema este de timp. De doi ani si jumatate tot vehiculam treaba asta.

Suntem deschisi sa sprijim acest program, cu conditia sa ne finalizam si noi obiectivele pe care le avem.”

Perdantii

Desi realizarea proiectului nu este certa, lista beneficiarilor s-a marit la inceputul anului prin includerea oraselor Somcuta Mare si Tautii Magheraus, iar primarii care au cheltuit deja cateva sute de milioane pe acest proiect nu mai vor sa aloce noi fonduri. Vasile Ciolpan, primarul din Viseu de Sus, e convins ca din cauza stagnarii: „nu se va implementa proiectul.

De aceea am spus ca nu mai dau bani. Am dat bani pe studii de fezabilitate, dar inca n-am primit nimic.”

Alti primari s-au orientat deja spre alte surse de finantare si s-au impacat deja cu gandul ca au pierdut banii investiti deja. “De peste trei ani sustin acest proiect si nu cred ca o sa mai mearga. S-au depasit niste termene, s-au depasit niste vointe. Eu am spus si acum: ori terminati, ori… Pana la urma, e vorba de vointa politica. Am dat cati bani mi s-au cerut, vreo 180 de milioane.

Astia is pierduti daca nu se face lucrarea! Insa noi lucram deja pe alte proiecte de apa, mediu... Nu astept dupa acest proiect. E o treaba urata”, a spus Gheorghe Carabat, primarul din Seini.

Elegia deblocarii

In timp ce proiectul SAMTID e considerat pierdut chiar si de beneficiari, Marinel Kovacs, presedintele Consiliului Judetean Maramures, si ADIL arunca “pisica moarta” la Bucuresti, incercand sa-si mascheze astfel esecul: „impreuna cu domnul Iuliu Pacurariu (seful grupului interministerial pentru proiectul SAMTID) s-a hotarat sa se discute cu delegatii de la Comisia Europeana despre posibilitatea

de a debloca acesta situatie. Vital nu poate fi desemnat ca operator unic regional pentru ca are ca singur asociat CL Baia Mare si ar trebui sa fie actionari toate consiliile locale implicate in proiect, dar in acest conditii exista alte probleme: relicentierea si aplicatia ISPA (unde operator unic este Vital). Exista pericolul sa se piarda finantarea daca intr-o luna nu se rezolva.”

Numai ca pana cand “domnii de la Centru” ne vor servi pe tava solutia, timpul trece, iar banii europeni ar putea trece din nou prin fata ochilor larg inchisi ai autoritatilor din Maramures. Dar n-ar fi prima data. Vom reveni.