Fostul premier Adrian Nastase si-a bagat fundatia la inaintare intr-o afacere ce vizeaza editarea colectiei nationale de documente diplomatice romanesti.

Intreaga activitate, normata printr-o hotarare de guvern emisa in septembrie 2004, se desfasoara sub egida Fundatiei Europene "Nicolae Titulescu" al carei presedinte este insusi Adrian Nastase si beneficiaza de suportul financiar integral din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Fundatia cu pricina este ca si inexistenta si asta pentru ca, cel putin pana in prezent, redactorii "Buna ziua, ARDEAL" nu au reusit sa obtina vreun numar de telefon sau sa afle locatia acesteia.

Fundatia lui Nastase a beneficiat in timpul mandatului premierului Adrian Nastase de protectionism, daca avem in vedere trecerea acesteia in categoria celor de utilitate publica pentru a avea acces la fonduri publice si pentru a beneficia de sume consistente din bugetul de stat.

Cel putin ciudat este faptul ca, de la Academia Diplomatica, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, sub egida careia, in parteneriat cu Fundatia Titulescu, se editeaza colectia mentionata, am obtinut un numar de telefon si care este de fapt al

Universitatii "Nicolae Titulescu". In ciuda acestei "coincidente" sau nu, angajatii Universitatii nu recunosc ca ar avea vreo legatura cu fundatia, chiar daca profesorul Adrian Nastase sustine cursuri chiar la aceasta Universitate.

Posibila "acoperire" a Universitatii, venita in sprijinul Fundatiei cu acelasi nume, nu ar mira pe nimeni, cel putin daca luam in calcul si un alt aspect si anume ca anul trecut aceasta universitate particulara, la a carei conducere se afla un deputat PSD, ar fi trebuit sa beneficieze din bugetul public de suma de 30 de miliarde de lei pentru construirea unui camin studentesc, fapt ce a declansat un scandal mediatic de proportii.

Fundatia "Nicolae Titulescu" a beneficiat, in timpul mandatului lui Adrian Nastase, de mai multe Hotarari prin care a primit o sapca de bani din bugetul de stat.

Daca avem in vedere doar faptul ca editarea colectiei nationale de documente diplomatice romanesti este "o activitate permanenta", fundatia patronata de nimeni altul decat de cel care a si semnat Hotararea de Guvern in calitate de premier, adica de Adrian Nastase, putem spune ca "Nicolae Titulescu" a "fost pus la treaba", pur teoretic, cel putin pentru o buna bucata de vreme daca nu pentru vesnicie.

Si, mai mult, nu e de scapat din vedere faptul ca intreaga activitate beneficiaza si de suport logistic din partea MAE, adica copiatoare performante, calculatoare de ultima generatie cu imprimante laser, consumabile si dulapuri metalice, asa cum se prevede expres in anexa hotararii de Guvern.

Deci, Fundatia lui Nastase poate lua linistita cireasa de pe tort, fara sa faca, practic, nimic.

Nu mai luam in calcul faptul ca Fundatia are acces, chiar daca indirect, la fondurile puse la dispozitie din bugetul public in acest sens, dar si faptul ca, asa cum prevede actul normativ, cheltuielile aferente intregii activitati de intocmire a volumelor sunt asigurate din bugetul MAE, altfel spus si remunerarea personalului Fundatiei "Titulescu".

Nastase, cu nume de cod "Titulescu"

Potrivit actului Hotararii de Guvern la care facem referire, s-a instituit Comisia Nationala pentru editarea colectiei, comisie din care fac parte ministrul in exercitiu al afacerilor externe (la momentul emiterii actului normativ Mircea Geona, in prezent Mihai Ungureanu), presedintele in exercitiu al Academiei Romane, directorul in exercitiu al Arhivelor

Nationale, directorul executiv in exercitiu al Fundatiei Europene "Nicolae Titulescu" (mai exact George Potra), directorul general in exercitiu al Academiei Diplomatice, directorul in exercitiu al Arhivelor Ministerului Afacerilor Externe si directorul in exercitiu al Arhivelor Ministerului Apararii Nationale.

Cooptarea Fundatiei lui Nastase, ba mai mult, ridicarea acesteia la rang de patron al intregii activitati, la editarea colectiei nu se justifica, cel putin daca avem in vedere faptul ca, potrivit informatiilor noastre, "specialistii" acesteia vor pune umarul la lucru abia la finalizarea intregii activitati.

Si asta pentru ca, in prezent, se lucreaza in opt serii, mai exact cu expertii Academiei Romane si ai Academiei Diplomatice si a celorlalte institutii cooptate, cu exceptia celor de la Fundatie.

Care este insa rolul Fundatiei in toata aceasta activitate? Din cate rezulta pana in prezent, nici una si, probabil, asa vor si ramana lucrurile.

Cert este ca, odata ce directorul Fundatiei face parte din Comisia Nationala care are acces la bani, e de la sine inteles ca nici Fundatia "Titulescu" nu e straina de fondurile publice aruncate in joc. Cel putin asa a fost si "proiectat" actul noramtiv semnat de insusi presedintele Fundatiei.

Fundatia Titulescu, sugativa banului public

Cu toate ca, asa cum am aratat, cel putin pentru un om de presa "insistent" Fundatia este ca si inexistenta, aceasta nu a ramas pe dinafara cand a venit vorba despre bani din bugetul de stat.

In acest sens reamintim organizarea, in vara anului trecut, a celei de-a sasea editii a Cursurilor de vara "Titulescu", organizate de MAE in colaborare cu Fundatia Europeana "Titulescu" si ministerele de externe francez si britanic, "eveniment" pentru care Guvennul a aprobat acoperirea "unor cheltuieli de organizare si protocol".

Dar pentru a avea acces la fonduri publice, orice fundatie trebuie sa obtina statutul de utilitate publica, printr-o hotarare de Guvern.

Acestea fiind spuse, a fost extrem de usor ca Fundatia patronata de Adrian Nastase sa obtina din partea premierului Adrian Nastase o semnatura pentru a trece in categoria celor de utlitate publica.

Insa, lista asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica patronate de Nastase nu se incheie aici, ci continua cu Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania si Asociatia de Drept International si Relatii Internationale.

Una dintre primele asociatii careia i s-a acordat, dupa inceperea mandatului lui Adrian Nastase, statutul de fundatie de utilitate publica a fost chiar AGVPS, al carei presedinte este chiar fostul premier. Ba, mai mult, intrand intr-un flagrant conflict de interese, la data de 09.01.2003 prim-ministrul Adrian Nastase a semnat HG nr.4, prin care aproba suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu suma de trei miliarde de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2003, pentru acoperirea unor cheltuieli ale Fundatiei Europene "Titulescu". Tot prim-ministrul semneaza, la data de 09.10.2003, HG nr.1190, prin care se aproba finantarea proiectului "Nicolae Titulescu - opera politico-diplomatica" in suma de 610 milioane lei".

Precizam faptul ca "Buna ziua, Ardeal" a solicitat o pozitie oficiala din partea noii conduceri a Ministerului Afacerilor Externe cu privire la modalitatea si rationamentul cooptarii Fundatiei "Nicolae Titulescu" in editarea colectiei de documente diplomatice, dar si pentru lamurirea altor aspecte cu privire la aceasta fundatie, insa pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns. Vom reveni.

HOTARARE nr. 4 din 9 ianuarie 2003

privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2003, pentru Fundatia Europeana "Titulescu"

EMITENT: GUVERNUL

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 31 din 21 ianuarie 2003

In temeiul art. 107 din Constitutie, al art. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, al art. 19 lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002, precum si al art. 41 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Se aproba suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu suma de 3.000.000 mii lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2003, prevazut in bugetul de stat pe anul 2003, pentru acoperirea unor cheltuieli pe anul 2003 ale Fundatiei Europene "Titulescu", fundatie de utilitate publica aflata in evidenta Secretariatului General al Guvernului.

ART. 2

Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificarile corespunzatoare in bugetul de stat si in bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2003.

ART. 3

Secretariatul General al Guvernului raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu prevederile legale, a sumei alocate potrivit prezentei hotarari.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

---------------

Ministrul pentru coordonarea

Secretariatului General al Guvernului,

Petru Serban Mihailescu

Ministrul finantelor publice,

Mihai Nicolae Tanasescu

Bucuresti, 9 ianuarie 2003.

HOTARARE nr. 1.190 din 9 octombrie 2003 pentru aprobarea finantarii proiectului "Nicolae Titulescu Opera politico-diplomatica (vol. I si II) si Istoria politicii externe romanesti in date" din fondurile pentru promovarea imaginii externe a Romaniei

EMITENT: GUVERNUL

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 730 din 20 octombrie 2003

Avand in vedere prevederile art. III alin. (11) lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 163/2001 privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 364/2002, in temeiul art. 107 din Constitutie,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Se aproba finantarea proiectului "Nicolae Titulescu - Opera politico-diplomatica (vol. I si II) si Istoria politicii externe romanesti in date".

ART. 2

Finantarea proiectului prevazut la art. 1, aprobat prin Hotararea Consiliului interministerial pentru imagine externa nr. 33 din 9 octombrie 2003, se asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2003, de la capitolul 72.

01 "Alte actiuni", subcapitolul 13 "Programe de informare si prezentare a imaginii Romaniei", titlul "Transferuri", in limita sumei de 610 milioane lei.

ART. 3

Finantarea se face pe baza de contract de finantare incheiat intre Secretariatul General al Guvernului si Fundatia Europeana "Titulescu", cu plata in avans in cuantum de 30%, pentru realizarea proiectului.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

Ministrul pentru coordonarea

Secretariatului General al Guvernului,

Petru Serban Mihailescu

Ministrul finantelor publice,

Mihai Nicolae Tanasescu

Bucuresti, 9 octombrie 2003.

Nr. 1.190.