Primarul Mangaliei Zamfir Iorgus anunta, in urma cu cateva luni, ca orasul din sudul litoralului este mai mult decat pregatit pentru venirea americanilor, care se presupunea ca ar alege Mangalia drept locatie pentru o viitoare baza NATO. Aceasta urma sa fie amplasata in zona Insulei Mangaliei, adica in imediata apropiere a Portului Turistic.

Ramas cu buza umflata in lipsa americanilor, Iorgus a gasit alta destinatie inclusiv pentru terenul fostului Santier Naval Militar Mangalia.

In cadrul sedintelor de Consiliu Local, primarul Zamfir Iorgus sustinea ca, in ciuda zvonurilor si a articolelor din mass-media, insula nu va fi vanduta sau concesionata nici unui agent economic si in nici un caz Ministerului Apararii Nationale, „care a facut destule presiuni asupra Primariei Mangalia pentru cedarea zonei".

Insula Mangaliei, care se afla in proprietatea Consiliului Local, va fi „folosita" excusiv pentru realizarea unui punct turistic, urmand sa fie „legata" de Portul Turistic. In prezent insula, cu o suprafata de aproape un kilometru patrat, nu este decat o bucata de pamant parasita, unde numai pe timp de vara vin locuitorii orasului sa faca plaja.

Din moment ce americanii nu si-au mai manifestat intentia de a investi in terenurile Mangaliei pentru amplasarea de baze NATO, Iorgus s-a hotarat ca nici fostul Santier Naval Militar Mangalia nu ii mai este de real folos, astfel ca in zona acestuia va fi amplasat nici mai mult nici mai putin decat oborul duminical.

In oborul de animale si targul de legume si fructe din Mangalia, la primele ore ale diminetilor de duminica, sute de producatori agricoli, precum si crescatori de animale se inghesuie pentru a-si vinde marfa, la preturi incomparabil mai mici decat cele din localitate.

Targul se tine in afara Mangaliei, in preajma fostului depozit de lemne, intr-o zona oarecum improprie, neasfaltata, unde oameni, animale si produse agricole stau claie peste gramada.

Cu toate acestea, locuitorii orasului vin aici pentru a cumpara aproape orice produs alimentar, fiindca marfa este proaspata, iar costul acesteia (la care nu se pun nici un fel de „adaosuri"), este cu aproximativ 25% mai mic. Targul este impartit in doua zone delimitate - oborul de animale si targul de legume-fructe.

Cei mai frecventi cumparatori ai produselor din obor sunt locuitorii Cartierului Colonisti si persoanele care traiesc „la casa". De aici acestia isi pot achizitiona purcei de lapte, cu 2,2-2,5 milioane de lei, vitei - 9 milioane de lei, gaini „de oua" cu 150.000 de lei, dar si cai, cu preturi negociabile, pornind de la 15 milioane de lei.

In doi ani, Mangalia va avea obor european

In viitorul apropiat, Consiliul Local Mangalia va amenaja un alt loc pentru desfasurarea oborului de animale. „Oborului de animale si produse agricole i-a fost asigurata din partea Primariei o suprafata destul de mare, pentru ca detinatorii terenurilor din jur sa nu reclame faptul ca le este incalcata proprietatea", ne-a declarat primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus.

„Noi nu am continuat amenajarea terenului respectiv, pentru ca este o zona improprie organizarii targului, de animale. In primul rand, nu exista sistem de canalizare. Intrucat terenul respectiv este inclus in zona industriala a orasului, o lucrare de amploare pentru amenajarea sa nu se justifica".

Primarul orasului afirma ca oborul va continua sa functioneze si in perioada urmatoare, dar in acest timp vor fi demarate lucrarile de amenajare a targului in zona fostului Santier Naval Militar, la aproximativ 2 kilometri in afara orasului. „In zona respectiva vrem sa facem un targ in toata regula, la standarde europene. Actualul targ va mai functiona in zona in care este inca un an".