Mare zazanie marti seara, la Cluj: vine Dr. Alban. Grupuri de tineri fac comenzi dupa comenzi la taxiuri, ca sa ajunga la club, unde coloana de masini e interminabila. "Stiu piesele lui. Mama, mama, ce mai dansam pe ele, prin '90. Am dus o trupa de tineri la Tutankhamon, pe la ora 17.00, dar, cand i-am intrebat de Dr. Alban, mi-au spus ca nu au auzit de el", zice un taximetrist.

Inauntru, aglomeratie mare. Studente cu decoltee generoase, femei de serviciu in mini, tipi "macho" incorsetati in maieuri mulate, dar si pensionari sau oameni de afaceri.

Rapperul nigeriano-suedez se lasa asteptat, deoarece Consortiul Organizatiilor Studentesti a bagat in fata niscaiva tineri aspiranti la titlul de vedeta, facand din concertul cu iz exotic o "ciorba" lunga de parada modei, umor "ieftin" studentesc, jazz cu rock si cu raggae si oaresce incercari de striptease.

Intai de toate, pe minusculul podium amplasat intr-o hruba a discotecii cateva manechine impleticite au defilat cu niste toale de pe vremea bunicii.

Apoi, americanul Brad Vee Johnson a scos de la naftalina mai multe cantece ale formatiei Boney M, acompaniat de chitaristul Petre Gavrila (proaspat emigrat din trupa Luna Amara), o solista - Iulia Merca si cu Dudu Isabel de la Seven, ale caror voci si stiluri nu se potriveau de nici o culoare.

Totusi, acesta a fost unul dintre cele mai bune momente ale serii, daca tinem seama de posibilitatea tinerilor clujeni de a iesi din underground pe aceeasi scena cu "internationalii". Un recital de playback a realizat La Camilla, fosta solista a grupului Army of Lovers. "Data viitoare o sa va cant live. Mai am de stat o piesa si gata!", s-a justificat nigerianca, travestita in doctorita.

La momentul artistic a contribuit o trupa de stripperi autohtoni costelivi, numai buni de dus la Muzeul Antipa. "Humorul" , ca ingredient necesar, l-au adus studentii de la Comedica, ai carei componenti au crezut ca succesul e garantat daca mai baga niste piese languroase si fac pe Garcea.

Concert pe scurt

In acorduri de microfonie si in aburii "saunei" asigurate gratuit in bilet, vedeta serii a intrat pe scena, impreuna cu doua dansatoare, proaspat "racolate" din oras. Infofolit cu un fel de trening argintiu, incheiat pana in gat si cu un prosop alb pe umar, cu care isi stergea transpiratia din doua in doua minute, Dr. Alban a inceput cu o piesa mai moale, care nu a prea miscat audienta.

Noroc cu hit-urile "Look Who's Talking Now", "It's My Life", "One Love" sau "Sing Hallelujah". Cu toate ca oamenii au solicitat intens cunoscutul "Let the Beat Go On", dentistul suedez nu s-a sinchisit sa le dea satisfactie.

In schimb, a repetat "It's My Life", dar asta numai dupa ce oamenii de la sunet s-au invrednicit sa dea drumul piesei si a disparut de pe scena, revenind numai la momentul final in care s-au bulucit toti cei care s-au perindat pe-acolo. Oricum, a anuntat ca revine, daca o sa-i placa atmosfera din Cluj. La revedere, Dr. Alban, Awilla Willa Willa Hey!

N-am mai auzit nimic de tine in ultimii ani. Te-ai lasat de muzica, te-ai intors la stomatologie?

Nu mai practic profesia aceasta de zece ani. Mai nou, ma ocup de afaceri (Dr. Alban detine un magazin de moda in Stochholm - n. r.), recunosc, cu unele nu am prea nimerit-o. Cand voi incheia capitolul asta, voi reveni la muzica.

De ce tara esti mai apropiat? Nigeria sau Suedia?

De Nigeria, normal, pentru ca acolo m-am nascut. Dar sa nu le spuneti asta suedezilor (rade)!

Cum e cu rasismul?

In Suedia nu constituie o problema, in Europa de Vest in general. Un tip poate sa fie dimineata alb, iar seara, dupa ce merge la plaja, sa devina maro, si atunci il tratezi diferit?

Esti un adversar al drogurilor.

Eu am o teorie: orice iti afecteaza creierul nu e bun - alcoolul, drogurile. In Suedia, bautul la volan e asimilat crimei. Scandinavii, in general, sunt mari bautori. Un finlandez beat poate sa se plimbe pe strada cu un cutit infipt in spate!