Raportul de gestiune al Samus Mex pe 2002 a relevat faptul ca societatea a inregistrat "rezultate net superioare" celor din anul precedent, vazute ca un efect al investitiilor si schimbarilor realizate in acesti doi ani. "Prevederile bugetare in anul 2002 nu au fost atinse in totalitate, in primul rand din cauza nerealizarii productiei de marfa planificate.

Acesta este un efect direct al numarului redus de comenzi din perioada iulie-septembrie 2002", a recunoscut, totusi, presedintele Consiliului de Administratie, Mihail Gadei.

Printre indicatorii nerealizati s-au numarat productia de marfa, livrarile si productivitatea muncii. In loc sa obtina un profit net de 36 de miliarde de lei, fabrica a ajuns, in 2002, abia la 30 de miliarde de lei. Cu toate acestea, administratia a considerat ca evolutia fata de anul precedent era pozitiva, alocand dividende din profitul net de repartizat, de 19 miliarde de lei.

Din CA faceau parte economistul Ionel Popescu-Pantea (actual ministru), inginerul Ioan Gherasim, economistul Mihai Petric, profesorul universitar Ioan Nistor, si presedintele Consiliului, ofiterul maritim Mihail Gadei.

Fabrica ba, presedintele da

Adunarea Generala a Actionarilor a stabilit, pentru 2003, venituri totale de 610 miliarde de lei, cheltuieli de 550 de miliarde si un profit net de 50 de miliarde. Pentru 2003, administratorii si-au autopropus salarii de 100 de euro pe luna, in timp ce, pentru presedintele CA, au aprobat 716 euro pe luna.

"Mentionam ca ponderea cea mai mare din livrarile societatii este pentru Franta, respectiv firma BUT, un partener traditional al societatii noastre.

Faptul ca productia noastra este axata pe mobilierul rustic francez, bogata experienta dobandita de-a lungul anilor, faptul ca, sub aspect tehnic si calitativ, inregistram performante superioare altor concurenti, precum si modul de organizare al societatii ne ofera garantia ca nu putem fi inlaturati de alte societati din tara.

Desi concurenta in domeniul de activitate al societatii este puternica, societatea dispune de resurse pentru a se impune atat pe piata externa (in special cea franceza), cat si pe piata interna", arata, intr-un raport al societatii, directorul economic Alexandru Cardan.

In ultimii 15-17 ani, 60-90% din export s-a derulat prin firma franceza. In 2002, Popescu si Gadei detineau cate 1% din Samus Mex, iar ceilalti membri ai CA, cote mai mici.

La jumatatea anului 2003, Consiliul a constat ca rezultatele sunt inferioare atat fata de BVC, cat si fata de cele inregistrate in 200* "Principala cauza a nerealizarii prevederilor bugetare o reprezinta nivelul mai scazut al livrarilor fata de cel previzionat", a justificat Gadei.

In AGA de la inceputul lui 2004, "tinand seama de rezultatele obtinute de societate in anul 2003", administratorii au aprobat acordarea presedintelui CA a 1% din profitul net (din dividende) al anului 2003, luand ca baza de calcul profitul brut.

Pe de alta parte, nivelul maxim de indatorare (creditare) al societatii pentru anul 2004, a fost fixat la 5,5 milioane de euro pentru finantarea activitatii curente si de 1 milion de euro pentru investitii. Garantiile pentru creditele angajate de catre conducere au constat in ipoteci asupra imobilelor, gajuri asupra stocurilor si utilajelor si cesiuni de creanta.

Un ministru fara bani in cont

Printr-un act aditional emis la inceputul anului trecut, CA a decis sa se ralieze prevederilor Legii nr. 161/2003 privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Avand in vedere faptul ca, incepand cu 29 decembrie 2004, a fost numit in fruntea MFP, Popescu s-a vazut nevoit sa demisioneze din functia de administrator.

In locul sau, actionarii l-au votat pe Toader Cilean. CA a decis sa stabileasca, pentru noul administrator, o garantie de 5.000 de actiuni Samus, indisponibilizate in cont la Registrul Roman al Actionarilor. Vicepresedintele garanteaza cu 25.000, iar presedintele, cu 50.000 de actiuni.

Spre surprinderea noastra, Popescu nu a catadixit sa raspunda, in termen de o luna, la solicitarea de informatii trimisa de ZIUA de Cluj in privinta activitatii sale la Dej, desi cererea avea numar de inregistrare.

"Domnul ministru a primit solicitarea, dar nu stiu de ce nu a mai raspuns", s-au justificat stangaci cei de la Biroul de Presa a MFP. Tacere si la Samus, unde Mihail Gadei era fie "undeva, in fabrica", fie "in strainatate".

Potrivit declaratiei sale de avere, Popescu dispune de un teren intravilan de 872 mp pentru care plateste un impozit de 1,8 milioane de lei, patru apartamente de 106, 75, 74 si 68 mp pentru care achita impozite de 2,1 milioane si de un autoturism Daewoo cumparat in 1998. El are de rambursat trei credite in valoare totala de 120.000 de euro si 6000 de dolari.

Salariu dublu pentru performante in scadere

Pentru prima oara dupa multi ani, Adunarea Actionarilor Samus Mex, desfasurata in 2005, a decis ca acestia sa nu mai beneficieze de dividende. Din profitul net de numai 2 miliarde de lei in 2004, 1,8 miliarde de lei au trecut la fondul de dezvoltare si 171 de milioane la rezerve legale.

Pentru acest an, administratorii au fixat venituri de 518 miliarde, cheltuieli de 513 miliarde si, in consecinta, un profit net echivalent cu 100.000 de euro.

Pe de alta parte, potrivit intelegerilor de la nivelul CA, Gadei va beneficia de un salariu de 15 ori mai mare fata de indemnizatia unui administrator, respectiv de 500 de euro fata de 100 de euro, si nu de 1% din profit.

Administratorii au aprobat, in 2000, alocarea de 1% din profit pentru presedintele Consiliului, considerand ca este o modalitate mai putin costisitoare (fiscalitatea fiind de 5% fata de cazul in care aceasta suma s-ar fi acordat din fondul de premiere, cu o fiscalitate de 32,75%).

Practic, in anii precedenti, actionarilor li s-a propus ca, din dividendul net cuvenit pentru fiecare actiune detinuta, sa cedeze cate 21,8 lei pentru presedinte. Directorul economic a facut plata catre presedintele-director general, prin intermediul societatii. In 2005, administratorii au schimbat macazul: presedintele CA nu mai primeste anual cate 1% din profit, ci un salariu dublu.

Bun venit in Imperiul Sucu!

SAMUS MEX a fost infiintata in anul 1963, fiind reorganizata, dupa 1990, in societate pe actiuni. Principale produse realizate sunt sufragerii, biblioteci, piese de mic mobilier, dulapuri, mobilier de hotel, ambalaje. Principala piata de desfacere este cea vestica (in special Franta), care absoarbe 90% din productie.

Societatea dejeana a intrat apoi sub "aripa" grupului Mobexpert, patronat de sotii Dan si Camelia Sucu, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de la fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS).

In firmele componente ale grupului, Camelia detine 40%, iar Dan, 60%, proportia inversindu-se numai in Class, divizia care comercializeaza mobilier de casa, de lux, printr-o retea magazine la Cluj, Bucuresti, Brasov, Constanta si Timisoara. Dan Sucu a inceput afacerea Mobexpert in anul 1993, cu un magazin de mobilier de birou.

Ulterior, a achizitionat de la FPS pachetele majoritare de actiuni de la fabricile de mobilier Ilefor Targu Mures si Mobstrat Suceava.

Potrivit datelor MFP, Samus Mex a inregistrat, in 2003, la o cifra de afaceri de 500 de miliarde de lei si un profit de doar 3,9 miliarde de lei. Datoriile societatii au atins, la finele anului respectiv, 270 de miliarde de lei, adica jumatate din cifra de afaceri. In 2003, societatea dispunea de 153 de angajati.

Printre detinerile lui Popescu in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, mentionate in declaratia de avere, se numara cele de la Petrom - 6,3 miliarde de lei, SIF Oltenia - 5,2 miliarde, Unirea Bucuresti - 4,3 miliarde, SIF Transilvania - 3 miliarde, SIF Moldova - 1,6 miliarde, Banca Transilvania, Sinterom Cluj, Antibiotice Iasi, SIF Banat Crisana.

Estimarile societatii de intermediere Vanguard indicau, pentru Ionel Popescu, 23 de miliarde de lei. La ele se adauga actiunile sale de la firmele Il Kendo Bucuresti - 100% (cu activitate in domeniul publicitatii), Internet Communications - 50%, Romintrade - 13%, Saligny - 50% si Cioplea - 6,7%.

Potrivit topului Capital 2004, Dan Sucu dispune de o avere de 65 de milioane de dolari, acumulata in special din afacerile derulate in industria mobilei.