Cu toate ca s-a scurs mai mult de o luna de la inceperea sezonului estival 2005, din cauza dezorganizarii existente la nivelul Directiei Apelor Dobrogea Litoral - fenomen determinat de incompetenta crasa de care da dovada Ionel Manafu, directorul acestei institutii - problema amplasarii beach-bar-urilor pe plajele de pe litoral nu a fost inca solutionata.

Inexistenta unor proiecte standard pentru amenajarea teraselor pe plaja care, potrivit normativelor emise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor trebuia intocmite si puse la dispozitia celor interesati de DADL, face ca amplasarea efectiva a beach-bar-urilor sa se amane pana cel mai devreme in luna iulie, adica in perioada in care teoretic toate lucrarile pe plaja ar fi trebuit sa se fi terminat demult.

Iscat din stupiditatea cu care Sulfina Barbu intelege sa administreze Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, scandalul beach-bar-urilor, teoretic finalizat prin revenirea asupra masurii de interzicere a amplasarii beach-bar-urilor pe plaja, a intrat in aceste zile intr-o noua etapa, mai putin zgomotoasa dar la fel de nociva pentru reusita sezonului estival 2005.

Este vorba despre faptul ca Directia Apelor Dobrogea Litoral nu a gasit de cuviinta sa finalizeze nici pana la ora actuala proiectele standard de construire a beach-bar-urilor de pe litoral.

De altfel, aceasta reglementare referitoare la incheierea de contracte de concesionare a plajei doar pentru barurile ce respecta anumite caracteristici constructive, din care nu trebuie sa lipseasca toaletele publice a fost impusa tot de catre onor ministerul pastorit de Sulfina Barbu.

Pe de alta parte, surse bine informate din anturajul ministerial sustin ca Sulfina Barbu este total nemultumita de cum arata plaja (asta ca urmare a vizitei de data recenta la Constanta), de activitatea lui Ionel Manafu, directorul DADL, si de faptul ca dezastrul de pe plaja a fost vazut si de reprezentantii mass-media, care au insotit-o in deplasarea pe litoral.

In aceste conditii, in cursul zilei de ieri s-a discutat, in spatele usilor inchise din Ministerul Mediului, posibila schimbare a lui Manafu, in cazul caruia nu este suficient doar carnetul de partid. De vazut cazul inundatiilor, cand exemplele au fost elocvente si nu a contat doar carnetul de partid, ci competenta, incompetentii fiind „rasi" pe capete.

In cazul Manafu, numele vehiculat ca fiind potentialul inlocuitor este Vasile Pitu, care a mai fost director la DADL, pe vremea Guvernarii CDR-iste, cand nu a facut mare branza la Directia in cauza, dar care este „turnator" de meserie, sapandu-l la greu pe fostul director al DADL, Hristu Uzun, iar acum pe noul director al DADL, Ionel Manafu.

Standardele pentru beach-bar-uri, lasate la voia intamplarii

Revenind la situatia de pe litoral, incheierea contractelor de concesiune a plajelor este departe de a se fi terminat. De altfel, pana la aceasta ora se pare ca procentajul de contracte de concesionare a plajelor incheiate pana acum de agentii economici cu institutia condusa de Manafu, nu depaseste 10% din totalul celor preconizate.

Astfel, la momentul actual, angajatii DADL nici macar nu au efectuat in majoritatea cazurilor masuratorile sectoarelor de plaja ce vor fi concesionate fiecarui agent economic in parte.

Dupa ce aceasta operatiune, ce va dura cel putin o saptamana, se va finaliza, procedura prevede incheierea contractelor de concesiune cu DADL si obtinerea autorizatiei de constructie din partea primariilor Constanta, Eforie, Mangalia si Navodari, astfel ca lucrarile de constructie a beach-bar-urilor vor fi amanate pana in luna iulie, adica in perioada in care sezonul estival este in toi.

Or aceasta politica incalificabila a managerului DADL, alaturi de lipsa intretinerii corespunzatoare a plajelor, conduce la dezastruoasa concluzie ca sezonul estival 2005 risca sa devina un fiasco, iar turistii romani si straini sa migreze spre rivierele mai primitoare din alte tari unde statiunile nu sunt transformate in varf de sezon in santiere de constructii.