Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) se afla zilele acestea in plin scandal, privind presupuse acte de coruptie ale unor angajati. Dezvaluirile au fost facute de actualul director interimar Daniel Don, in cadrul unei conferinte de presa, la mijlocul lunii martie.

Miscarea lui Don a fost ciudata, mai ales ca AJOFM se afla in plin proces de restructurare, odata cu schimbarea puterii politice. La fel de ciudat, dezvaluirile lui Don s-au indreptat exact asupra unor persoane care si-au exprimat, neoficial, intentia de a candida la sefia AJOFM.

Cert este ca, dupa o lupta surda, pe holurile institutiei, dublata de telefoane si interventii la Bucuresti, Don are toate sansele sa devina noul director al agentiei. Cum a reusit un fost membru PSD sa se insinueze atat de repede la sanul noii puteri politice, sub nasul lui Emil Boc, ne-a lamurit chiar Daniel Don intr-o discutie halucinanta despre politica, amor si jocuri de culise.

Compromisul politic

Din cele declarate de Daniel Don, in 2001 a facut pasul cel mare si a intrat in PSD, facand primul "compromis politic". Chiar si asa, postul de director al AJOFM i-a fost incredintat lui Remus Lapusan, membru PSD cu vechime, actualul sef al organizatiei PSD Cluj Napoca.

Don a fost vioara a doua in AJOFM si, spune el, a fost pastrat pe functie deoarece a obtinut note mari la concursuri, iar noul lui sef, Remus Lapusan, si-a dat seama ca are nevoie de un "profesionist".

Curajosul Don si-a dat demisia din PSD in data de 28 decembrie 2004 (vezi facsimil), la cateva zile dupa ce partidul din care facea parte a pierdut alegerile generale. Pus in fata documentului propriei demisii, Don a dat din colt in colt si a explicat: "De frica nu mi-am dat demisia din PSD inainte de alegeri...

Aveam responsabilitatea familiei", conchide Don, desi dupa spusele lui, avusese mai multe propuneri de slujbe mai bine platite. Acelasi Don se afla zilele acestea in gratiile lui Emil Boc, grantul moralitatii in politica de pe Somes. Don a recunoscut reporterilor ZIUA ca familia sa se cunoaste cu familia actualului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, membru PD.

Don, alaturi de nepotul ministrului Barbu, au fost colegi de liceu la Deva, locul de bastina al ministrului. Mai mult, acesta a confirmat informatiile potrivit carora Emil Boc a fost cautat direct de la minister pentru a a fi "prelucrat" cu privire la sefia AJOFM Cluj. In paralel, Marius Nicoara, seful PNL Cluj, a recunoscut spasit ca sefia AJOFM apartine PD, respectiv lui Don.

Exemplu de moralitate

De ce nu a plecat Don din PSD inainte de 2004, pentru ca mai apoi sa devina un justitiar nemilos al sistemului PSD? Reporterii ZIUA au intrat in posesia unui set de fotografii, in care Daniel Don apare alaturi de subalterna sa Diana Urdea in ipostaze de "amicitie si respect reciproc".

Pozele, facute intr-o excursie la munte, scot la iveala relatiile stranse (de brate), practicate intre sefi si subalterni la AJOFM. Desi relatia dintre Don si pupila sa Diana, studenta acestuia de la Studii Europene, este cvasioficiala, directorul neaga intimitatea legaturii. Don a afirmat ca sotia sa o cunoaste pe Diana, cat si natura legaturii dintre ei.

Angajati ai AJOFM ne-au declarat ca Diana trage tare sa termine facultatea, pentru ca mai apoi sa fie facuta sefa a UIP (Unitatea de Implementare Programe).

Pentru a-si justifica relatia nepotrivit de apropiata cu angajata, Daniel Don a invocat problemele de cuplu pe care le are cu sotia, cat si viata grea pe care a avut-o. Don a stat in chirie multi ani, a lucrat de dimineata pana seara, pentru ca in final sa simta ca ii vine "sa-si ia campii".

Pe acest fond emotional a avut o relatie amoroasa, tot cvasioficiala, cu o angajata a Bancii Transilvania, careia i-a aratat frumusetiile Italiei intr-o excursie demna de un bugetar. Directorul a recunoscut barbateste ca nu e tocmai "cruce de biserica" si ca, dupa consumarea relatiei, s-a confesat sotiei, care l-a iertat.

Afaceri si ciupeli

Dincolo de iesirile in decor, mai mult sau mai putin masculine, Daniel Don a recunoscut cu nonsalanta ca pana in 2003, odata cu promulgarea pachetului de legi anticoruptie, a facut bani din proiecte europene. Don era, la acea data, functionar public si in timpul liber alcatuia proiecte europene pentru diferiti clienti.

Desi activitatea nu era ilegala, cu siguranta poate fi suspectata, cel putin, de imoralitate. Numai aparitia legii anticoruptie, cu specificatiile privitoare la incompatibilitatile functionarilor publici, l-au potolit pe Don din avantul sau de afacerist.

O alta combinatie, recunoscuta de acesta, se leaga de societatea comerciala "Merea" din Gherla. Don sustine ca a imprumutat 5.000 de euro patronului de la Merea si ca, pentru a-si recupera banii, a fost nevoie sa-l consilieze pe patron. Firma cu pricina se judeca cu o societate germana pentru ca nu si-a respectat obligatiile contractuale privind livrarea unei cantitati de parchet.

Ancheta in asteptare

Eugen Coifan, vicepresedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), ne-a declarat ca situatia lui Daniel Don trebuie sa fie discutata in cadrul comisiei de disciplina a AJOFM. Cum, insa, Don este membru al acestei comisii, iar in acest moment nu exista "un sef" mai mare la AJOFM decat Don, este putin probabil ca aceasta comisie sa functioneze in defavoarea directorului.

Coifan a precizat ca, in mod normal, in urma sesizarii presei privitoare la relatia sa de "amicitie si respect reciproc" cu angajata agentiei, comisia de disciplina ar trebui sa-l ancheteze pe Don. ZIUA de Cluj a inaintat o sesizare oficiala pe adresa ANFP si asteapta o ancheta de la Bucuresti