Sediul din Mangalia al Fundatiei Judetene pentru Tineret Constanta, a gazduit miercuri, 22 iunie a.c., Conferinta Extraordinara a Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia. La lucrari au participat 175 de delegati ai minerilor din trei judete din Oltenia – Valcea, Mehedinti si Gorj, conferinta fiind mediata de Viorel Temelescu, vicepresedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia.

Intrebat de ce a fost aleasa Mangalia pentru intalnirea minerilor din Oltenia, vicepresedintele Viorel Temelescu a declarat pentru „Replica”: „Toate conferintele extraordinare tinute de Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia au avut loc la Mangalia. Acolo unde sunt primiti cu caldura, minerii se intorc intotdeauna, iar anul acesta ne-am respectat traditia“.

Vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia afirma ca organizatia acestuia face parte din Centrala Nationala Miniera din Romania, numarand peste 16.500 de membri. „Scopul conferintei a fost acela de completare a Biroului Executiv prin alegerea secretarului general al uniunii.

Acesta a fost votat de catre cei 175 de reprezentanti, din cele 38 de sindicate si departamente zonale miniere din Oltenia in persoana lui Gheorghe Etagan, care este sef de departament in cadrul U.S.M.O.”, ne-a declarat Viorel Temelescu.

Tot pe ordinea de zi au figurat prezentarea Raportului de activitate al organizatiei pentru perioada 2003-2004, discutii pe baza strategiei sectorului minier pentru perioada 2005-2008 si aprobarea acesteia, completarea comisiei de cenzori.

Locurile de munca ale minerilor, aparate „cu forta”

Situatia sociala dificila in care se afla minerii la ora actuala a fost subliniata si in Raportul de activitate pentru 2003-2004 inaintat spre aprobare in cadrul conferintei de la Mangalia. „In aceasta perioada au fost urmarite in permanenta crearea unor conditii optime de desfasurare a procesului de productie si conditiile sociale.

Pe parcursul ultimilor doi ani s-a derulat un program social constand in modernizarea blocurilor administrative, bai, vestiare, sali de apel, cantine etc. Organizatia noastra a impus conducerilor administrative, de multe ori cu forta, sa creeze si sa mentina locurile de munca din cariere si subteran.

Toate sindicatele de baza si Uniunea au acordat ajutoare materiale majore in cazul unor accidente, calamitati sau cazuri mult mai grave, cum ar fi decese”, au aratat membrii Biroului Executiv in cadrul conferintei extraordinare.

Pentru anul in curs, dar si pentru 2005-2007, numarul angajatilor care vor fi disponibilizati, beneficiind de salarii compensatorii, va fi stabilit prin negocieri intre administratie si sindicat.